Tijdzones Amerika | Hoeveel is het tijdsverschil tussen Nederland en Amerika?

Ga je op vakantie of rondreis naar Amerika? Check dan goed de tijdzones in Amerika! Door verschillende tijdzones kan er in Amerika best weleens verwarring ontstaan over de actuele tijd. Het is niet net zoals in Nederland dat er voor Amerika één tijdzone geldt. Dat komt omdat Amerika een ontzettend groot land is. Hieronder vind je hoeveel tijdzones er in Amerika zijn, wat het tijdsverschil is tussen Amerika en Nederland en welke Amerikaanse staat tot welke tijdzone behoort.

Hoeveel tijdzones heeft Amerika?

Amerika heeft 6 tijdzones. Hieronder vind je een overzicht van alle staten in Amerika met de bijbehorende tijdzone, bestaande van oost naar west, uit:

  • Eastern Time Zone (Wintertijd UTC-5 / Zomertijd UTC-4 / 6 uur vroeger in vergelijking met Nederland): Florida, Georgia, South Carolina, North Carolina, Virginia, West Virginia, Delaware, Maryland, New Jersey, Pennsylvania, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts, New Hampshire, Maine, Vermont, New York, Ohio en gedeelten van Tennessee, Kentucky, Indiana en Michigan.

  • Central Time Zone (Wintertijd UTC -6 / Zomertijd UTC -5 / 7 uur vroeger in vergelijking met Nederland): Texas, Oklahoma, Louisiana, Arkansas, Missouri, Iowa, Minnesota, Wisconsin, Illinois, Mississippi, Alabama, gedeelten van Florida, Tennessee, Kentucky, Indiana, Michigan, North Dakota, South Dakota, Nebraska en Kansas.

  • Mountain Time Zone (Wintertijd UTC-7 / Zomertijd UTC-6 / 8 uur vroeger in vergelijking met Nederland): Idaho, Arizona, Utah, Wyoming, New Mexico, Colorado, Montana, gedeelten van South Dakota, North Dakota, Nebraska en Kansas.

  • Pacific Time Zone (Wintertijd UTC -8 / Zomertijd UTC -7 / 9 uur vroeger in vergelijking met Nederland): Californië, Oregon, Washington en Nevada.

  • Alaska Time Zone (Wintertijd UTC -9 / Zomertijd UTC -8 / 10 uur vroeger in vergelijking met Nederland): de complete staat Alaska.

  • Hawaiian Time Zone (Zowel wintertijd als zomertijd UTC -10 / in de winter 11 uur vroeger en in de zomer 12 uur vroeger in vergelijking met Nederland): alle eilanden van de archipel Hawaii.

Dat betekent dat door alle tijdzones er 5 uur tijdsverschil zit tussen New York aan de oostkust en Hawaii als meest westerse punt bestemming in Amerika. En dat allemaal in één land!

Voor enkele populaire vakantiebestemmingen in Amerika hebben wij de tijdzone apart benoemt, zie hieronder.

Tijdzones Amerika

Tijdzone Californië en Nevada

Helemaal in het westen van het vasteland van Amerika vind je Californië en Nevada. Californië staat bekend om haar mooie stranden zoals Santa Monica Beach en Malibu, oogverblindende natuurparken zoals Yosemite National Park, maar ook om wereldsteden zoals Los Angeles, San Diego en San Francisco. Als je één staat naar rechts opschuift ben je in Nevada met als absoluut hoogtepunt Las Vegas. Beide staten behoren tot de Pacific Time Zone met in de wintertijd UTC-8 en in de zomertijd UTC -7, waardoor het er altijd 9 uur vroeger is vergeleken met Nederland.

San Francisco Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge in San Francisco

Tijdzone Arizona en Utah

De meeste rondreizen in West Amerika starten vanuit Los Angeles, San Francisco of Las Vegas. Dat betekent wanneer je verder naar het oosten rijdt, je in een andere tijdzone terecht komt. Dit geldt voor het bezoeken van hoogtepunten zoals de Grand Canyon en Page (met de Horseshoe Bend en de Antelope Canyon) in Arizona en Bryce Canyon, Zion National Park en Arches National Park in Utah. Echter is Arizona een vreemde eend in de bijt. Arizona kent namelijk geen winter- en zomertijd in tegenstelling tot de rest van Amerika. In de zomertijd is het in Arizona dus 9 uur vroeger en in de wintertijd is het er 8 uur vroeger waardoor het altijd in UTC -7 zit. Houd hier rekening mee als je tijdens je rondreis West Amerika Arizona binnenrijdt.

Grand Canyon

De magische Grand Canyon in Arizona

Er is één uitzondering in Arizona om het lastiger te maken. In Navajo reservaten in Arizona geldt wél weer een zomer- en wintertijd. In onze zomer is het daar 8 uur vroeger. Tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag van oktober en de eerste zondag van november is het in Navajo reservaten in Arizona 7 uur vroeger. Een bekend voorbeeld van een Navajo reservaat in Arizona is Monument Valley. Houd hier rekening mee met een geboekte excursie of de inchecktijd van je hotel.

West Amerika Monument Valley

De rotspilaren van Monument Valley in Arizona

Tijdzone Florida

Naast het westen van Amerika is Florida een andere geliefde vakantie- en rondreisbestemming in Amerika. Dat komt door de schitterende zandstranden, prachtige eilanden, coole pretparken waar je eindeloos veel plezier kunt beleven en hippe steden zoals Miami. The Sunshine State, vernoemd naar de vele zonuren ligt in twee tijdzones. Het overgrote deel ligt in de Eastern Time Zone (zomertijd -4 en wintertijd -5) waardoor het daar altijd 6 uur vroeger is in vergelijking met Nederland. Het gebied helemaal in het noordwesten van Florida ligt in de tijdzone ‘Central Time Zone’.

Roadtrip Route Florida van 3 weken en 4 weken

Eén van de vele stranden in Florida 

Tijdzone New York, Washington DC en de rest van de oostkust

Een stedentrip naar New York is razend populair. Maar hoe laat is het eigenlijk in New York en ook in de rest van de oostkust zoals de hoofdstad Washington DC? Net als Florida liggen de staten in het oosten in de Eastern Time Zone. Dit is in de wintertijd UTC -5 en in de zomertijd UTC -4. Hierdoor is het altijd 6 uur vroeger in Oost Amerika vergeleken met Nederland. Als je tijdens een rondreis door Oost Amerika verder naar het westen opschuift heb je kans dat je in een volgende tijdzone terecht komt, de Central Time Zone. Die ligt grofweg ter hoogte van Chicago.

Oost Amerika New York Central Park

Central Park en wolkenkrabbers in New York aan de oostkust van Amerika

Een vakantie of rondreis Amerika boeken?

Nu je bekend bent met de tijdzones is het hoog tijd om jouw vakantie of rondreis te boeken naar Amerika. Dit kun je het beste doen via een reisbureau gespecialiseerd in Amerika. Die heeft de bestemmingskennis om jouw reis tot in de puntjes te verzorgen en zo laat je niets aan het toeval over. Van goede hotels en excursies tot een fijne huurauto en aansluitende vluchten, deze reisbureaus weten raad met jouw wensen!