Vakantie of Rondreis Cyprus

Een vakantie Cyprus beleef je op een zonovergoten eiland in de Middellandse Zee. Je kunt hier heerlijke stranddagen afwisselen met een boeiende cultuur en opgravingen uit vervlogen tijden. Als je voor een Cyprus vakantie kiest, zul je een keuze moeten maken tussen Noord-Cyprus of Zuid-Cyprus. Het eiland is namelijk onderverdeeld in een Turks deel (het noorden) en een Grieks deel (het zuiden). Het Griekse deel is wat moderner en meer ingesteld op het toerisme, terwijl het Turkse deel veel rustiger is en traditioneler aanvoelt. Voor een Cyprus reis naar het Turkse deel moet je wel rekening houden met een tussenstop op het vasteland van Turkije wegens politieke redenen. Vraag een Cyprus specialist om advies als je twijfelt welk deel van het eiland je wilt bezoeken. Als je de juiste keuze hebt gemaakt is het tijd om te gaan genieten. Huur een auto en ontdek eeuwenoude kloosters, indrukwekkende berglandschappen in het binnenland en natuurlijk de prachtige kustlijnen vol goudkleurige stranden! Ga je mee op vakantie naar Cyprus?

Vakantie Cyprus - Op de kaart

Ontdek hoe mooi de wereld is!

De Reisspecialist

Bezienswaardigheden Vakantie of Rondreis Cyprus

De Reisspecialist

Inhoudsopgave

Paphos

Paphos is een geliefde badplaats aan de zuidwestkust van Cyprus. Er zijn volop stranden te vinden waar je een dagje heerlijk kunt relaxen in de zon en zwemmen in zee. Paphos is bovenal een veelzijdige bestemming, want je kunt hier véél meer beleven dan alleen zonnebaden! Paphos is een historische stad die bestaat uit twee delen: Pano Paphos (de bovenstad) en Kato Paphos (de benedenstad). De bovenstad is één en al gezelligheid met leuke tavernes en typisch Cypriotische restaurants. 

Paphos

De meeste interesse gaat uit naar Kato Paphos, de benedenstad. Dit is de oorspronkelijke plek waar Paphos is ontstaan die een lokale boer in 1962 per toeval ontdekte. Bij het omploegen van zijn land stuitte hij op enorme vloeren van mozaïek. Dit was het begin van jarenlange archeologische opgravingen. Bekijk in Kato Paphos de blootgelegde eeuwenoude zuilen, monumenten en mozaïekvloeren. Verspreid over Paphos zijn nog veel meer archeologische sites te vinden zoals de Tombs of Kings waar koningen vroeger werden begraven. Trek in Paphos tijd uit voor een museumbezoek aan het Archeologisch Museum, het Byzantijns Museum en/of het Folkloristisch Museum.

Paphos Tombs of Kings

Betrouwbare Cyprus specialisten

Boek veilig en vertrouwd jouw reis bij een ANVR & SGR reisorganisatie.

Zonvakanties

Groepsreizen

Privé rondreizen

Rots van Aphrodite

Op korte afstand van Paphos ligt de Rots van Aphrodite. Het verhaal gaat dat deze godin van de schoonheid en de liefde is geboren bij deze rots in zee door de omslaande golven. De Rots van Aphrodite ligt dicht bij de kustlijn. Vanaf het strand kun je zo de zee in en rond de beroemde rots zwemmen. Dit zou geluk moeten brengen!

Rots van Aphrodite

Nicosia

Nicosia is de hoofdstad van Cyprus en uniek in haar soort. Dit is namelijk de enigste hoofdstad ter wereld die deel uitmaakt van twee verschillende landen. Een groene lijn over de grond deelt Nicosia in een Turks en Grieks gedeelte. Verspreid over het centrum liggen stukken niemandsland die worden beheerd door de Verenigde Naties. Wil je de grens oversteken? Neem dan je paspoort mee, want sinds 1975 moet je daadwerkelijk langs een grenspost voor een stempel. Bezoek in Nicosia zeker de Selimiye moskee. Dit was vroeger een kathedraal, maar door de Turken is dit veranderd in een moskee. Ga lekker winkelen bij de populaire winkelstraat Lendra en bekijk de Venetiaanse stadsmuren. 

Nicosia

Ayia Napa

Aan de oostkust ligt de meest bruisende badplaats van Cyprus: Ayia Napa. Je vindt hier tal van mooie stranden zoals Nissi Beach, Sandy Beach en Makronissos Beach. Bij verschillende stranden kun je kiezen uit veel watersporten zoals surfen en parasailen. Of ga naar Water World, het grootste waterpark van Cyprus. Nadat je overdag hebt genoten van waterpret kun je in de avond lekker losgaan in het centrum van Ayia Napa met de vele discotheken. 

Ayia Napa
Ayia Napa

Troodosgebergte

Ook op het vlak van natuur is een vakantie naar Cyprus een aanrader. Vooral het Troodosgebergte in het binnenland van Zuid-Cyprus is een verademing voor natuurliefhebbers. Je kunt hier naar hartenlust wandelen door landschappen met hoge bergpieken, diepe dalen vol bossen en langs traditionele bergdorpjes. Zeker in de zomer is een dagje naar het Troodosgebergte fijn omdat het hier minder warm is door de beschutting van de bomen en bergen. De hoogste berg van het Troodosgebergte is Olympus met 1952 meter. Je kunt naar dit allerhoogste punt van Cyprus klimmen voor een adembenemend uitzicht. In dit gebergte liggen ook 9 verschillende Byzantijnse kerken. De bekendste daarvan is het Kykkos klooster. Hieronder vind je daar meer info over. Tip: het lieflijke dorpje Lefkara laat je het oude Cyprus zien.

Troodosgebergte
Troodosgebergte

Kykkos klooster

Van alle 9 Byzantijnse kloosters in het Troodosgebergte is het Kykkos klooster het bekendst. Het Kykkos klooster ligt op een berg op een hoogte van 1318 meter. Via een bergweg kun je het klooster met je huurauto bereiken. Vroeger woonde hier monniken en nu is het opengesteld voor reizigers zoals jou. In het klooster leer je meer over hoe de monniken leefden en kun je prachtige mozaïeken bekijken. Het Kykkos klooster is bovendien een bedevaartsoord voor pelgrims.

Kykkos klooster
Kykkos klooster

Akamas Peninsula National Park

In het noordwesten van Cyprus ligt een schitterend schiereiland dat nog ongerept is. Het Akamas Peninsula National Park is een plek waar je mooie wandeltochten kunt maken. Tijdens wandelingen kom je natuurlandschappen tegen die bestaan uit hoge kliffen, dichtbegroeide bossen en rustige stranden. Op sommige stranden van het Akamas Peninsula National Park komen karetschildpadden eieren leggen. De meeste bezoekers van dit natuurpark maken een wandeling naar de Baden van Aphrodite. In een natuurrijke omgeving kun je een plons in het water nemen. Het mysterie luidt dat het water je jonger zou maken. Tip: maak je bezoek aan Akamas extra leuk door met een quad of buggy over het schiereiland te scheuren!

Akamas Peninsula
Akamas Peninsula

Larnaca

Tijdens een vakantie in Cyprus kun je verblijven in de badplaats Larnaca, in het zuidoosten van het eiland. Geniet hier van zon, zee en strand en flaneer in de avond over de bruisende boulevard. Het hoogtepunt van deze kustplaats is Kasteel Larnaca. Vanaf dit middeleeuws kasteel heb je een prachtig uitzicht op zee. Het kasteel is tegenwoordig een museum over de geschiedenis van Cyprus. Een ander museum om aan te raden is het Larnaca Archeological Museum met zelfs prehistorische vondsten. Tip: Larnaca heeft een kunstmatig zoutmeer en aan dat meer staat de Hala Sultan Tekke Moskee. Bij het zien van deze moskee denk je meteen aan het sprookje van 1001 nachten.

Larnaca
Larnaca Hala Sultan Tekke Moskee

Limassol

Een andere sfeervolle badplaats aan de zuidkust is Limassol. De gezelligheid concentreert zich rondom de nieuwe en de oude haven met talloze vissersbootjes. Het centrum staat vol culinaire restaurants en winkels. Naast lekker eten, drinken en shoppen moet je zeker een aantal bezienswaardigheden bekijken zoals het Kasteel van Limassol, de Moskee van Limassol en de Ayia Napa Cathedral. Tip: Naar Cyprus reizen met kinderen? Bij Limassol ligt het Lady’s Mile strand. Het strand is goudkleurig, de zee kraakhelder en ondiep. Ideaal voor kinderen!

Limassol

Kaap Greco

Kaap Greco is een landtong in het zuidoosten. Deze kaap is een nationaal park vol kliffen, stranden en baaien met een azuurblauwe zee. Maak een mooie wandeling en geniet ondertussen van de uitzichten op zee. Neem ook zeker je zwemkleding mee, want rond de kaap kun je lekker zwemmen en snorkelen. Je kunt ook een bootexcursie maken bij Kaap Greco. Als je het typische Griekse kerkje ziet in blauw/witte kleuren dan besef je dat dit één van de mooiste en meest fotogenieke plekken van Cyprus is.

Kaap Greco
Kaap Greco

Kourion

Naast de archeologische sites in Paphos kun je ook in Kourion je verdiepen in de wereld van archeologie. Kourion is een oude stad uit de middeleeuwen waar nu slechts nog ruïnes van over zijn. Grote delen van de stad zijn verwoest, maar gelukkig is er nog een groot gedeelte goed bewaard gebleven. Bekijk onder andere de oude badhuizen, het amfitheater en het huis van de gladiator.

Kourion
Kourion amfitheater

Kyrenia

Je hebt tot nu toe veel gelezen over het Griekse deel van Cyprus, maar het Turkse deel mag niet onbenoemd blijven. Bij de badplaats Kyrenia in Noord-Cyprus vind je veel goudkleurige en rustige stranden. Ideaal om even bij te tanken tijdens je reis Cyprus! De haven van Kyrenia is erg gezellig met een boulevard, een oud fort en restaurants waar je een hapje kunt eten en drinken. In de haven liggen vissersboten naast luxe jachten te dobberen. Bij de haven van Kyrenia ligt het scheepswrakken museum. In dit museum liggen de oudste scheepswrakken ter wereld. 

Kyrenia

Tip: maak in Noord-Cyprus zeker een dagtrip naar de mooie stad Famagusta vol gotische bouwwerken.

Famagusta

Vakantie Cyprus - Hoe pak je het aan?

Kun jij niet wachten op een vakantie Cyprus? Ga met jouw vakantieplannen naar een Cyprus specialist die alles over dit eiland weet. Op basis van jouw wensen gaat een reisadviseur aan de slag om een droomvakantie voor jou te regelen. Als je een rondreis Cyprus wilt maken, dan helpt de Cyprus specialist je met een passende route, leuke excursies, een fijne huurauto en mooie hotels. Op zoek naar een reisbureau Cyprus? Klik hier!

Kies een reisorganisatie die expert is in het samenstellen van reizen naar Cyprus!

TUI

Zijn deze andere bestemmingen misschien interessant voor je?