Vakantie of Rondreis Polen

Zin in een vakantie of rondreis naar Polen? Als je dat nog niet had, dan krijg je dat nu wel! Polen heeft een rauw karakter, maar als je verder kijkt kom je er juist achter dat Polen heel kleurrijk is. Denk aan de sierlijke gevels van historische gebouwen in culturele steden en nationale parken met amper naamsbekendheid. Daar kunt je ontspannen in waterrijke gebieden en uitgestrekte bossen. Wanneer je geïnteresseerd bent in geschiedenis is Polen een interessant land. Met name over de Tweede Wereldoorlog kom je hier veel te weten met als bekendste locatie het concentratiekamp Auschwitz. Laat je inspireren door alle prachtige bezienswaardigheden in Polen en boek jouw autovakantie, citytrip of rondreis veilig bij een betrouwbaar reisbureau gespecialiseerd in Polen via De Reisspecialist!

Vakantie Polen - Op de kaart

Ontdek hoe mooi de wereld is!

De Reisspecialist

Bezienswaardigheden Vakantie of Rondreis Polen:

De Reisspecialist

Inhoudsopgave

Krakau

Krakau is een stad die je zeker moet zien als je een rondreis door Polen maakt. Echter is hier zoveel te zien dat Krakau ook interessant is als aparte stedentrip. Maar wat is er dan te zien? Krakau heeft één van de best bewaarde historische binnensteden van Europa, dit is Stare Miastro. Deze stad is in de Tweede Wereldoorlog bespaard gebleven en daardoor kun je er vandaag de dag nog genieten van indrukwekkende gebouwen in bouwstijlen van renaissance en barok tot gotisch en art deco. Met name op de Grote Markt kom je prestigieuze gebouwen tegen zoals een 13de-eeuwse basiliek, een lakenhal en de raadhuistoren. Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Krakau is het Wawelkasteel- en kathedraal. Op een heuvel, te bereiken via de 2 kilometerslange Koningsweg, ligt het 14de-eeuwse kasteel en de kathedraal. Het kasteel deed dienst als verblijf van Poolse vorsten en later als militair fort. In de Wawelkatheraal zijn vele Poolse vorsten gekroond. De kathedraal bestaat uit diverse torens waaronder de Sigismundtoren met de 2de grootste klok ter wereld. Tegenwoordig is het een museum met voorwerpen uit de geschiedenis.

Krakau

Krakau heeft verschillende bijzondere wijken, zoals de Joodse wijk Kazimierz. Een andere wijk in Krakau is Podgórze. Dit is van oudsher een ghetto wijk en hier vind je de fabriek van Schindler. Dit ken je misschien van de film Schindler’s List. Deze fabriek nam Joodse mensen in dienst om te voorkomen dat ze niet vervoerd werden naar concentratiekampen. De fabriek is nu een museum en je komt meer te weten over dit bijzondere verhaal dat 1.100 redde van de dood. De opgedane indrukken kun je laten bezinken in het groene stadspark Rynek Glówny.

Krakau Wawelkasteel

Betrouwbare Polen specialisten

Boek veilig en vertrouwd jouw reis bij een ANVR & SGR reisorganisatie.

Stedentrips

Rondreizen

Narwianski National Park

Begeef je midden in ongerepte natuur met een bezoek aan Narwianski National Park. Het is een zeer waterrijk gebied bestaande uit moerassen. Dit gebied kun je optimaal verkennen per traditionele pychówka (te vergelijken met een kajak). Echter kun je ook te voet of per fiets het natuurpark ontdekken. Onderweg maak je kans op het zien van bizons, lynxen wolven en met een beetje geluk zelfs beren.  

Narwianski

Warschau

Welkom in de prachtige hoofdstad van Polen waar modern en historisch hand in hand samengaan. De Wisla rivier stroomt dwars door het centrum Warschau met paleizen, kerken en musea. Om een goed beeld te krijgen van de stad beklim je de Palac Kultury i Nauki toren. Dit is de hoogste toren van Polen waar vanaf je een indrukwekkend uitzicht hebt. Als je langer je in Warschau bent kom je erachter dat deze stad niet ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen. Echter is de oude binnenstad op succesvolle wijze helemaal gerestaureerd. Ook het koninklijk paleis uit de 13de eeuw is tijdens deze oorlog vrijwel compleet verwoest, maar weer in oude glorie hersteld. Een rondleiding door het paleis is mogelijk. Buiten het stadshart van Warschau vind je nog een ander paleis dat zeker de moeite waard is: het Wilanówpaleis. Dit is het zomerverblijf van een vroegere Poolse koning uit de 17de eeuw. Je vindt er een grote kunstverzameling waardoor het nu een museum is geworden. De omliggende tuinen zijn ook prachtig!

Warschau

Masurian Lake District

Het Masurian Lake District, ook wel Mazurië genoemd, is een groot bosgebied met wel 2.000 meren in allerlei groottes. De meren zijn onderling met elkaar verenigd door rivieren waardoor er één groot waternetwerk ontstaat. Hierdoor zijn ook veel eilandjes ontstaan. Een populaire activiteit in het merengebied is kanoën, maar ook zeilen, vissen, zwemmen en bootje varen behoren tot de opties. Het is eigenlijk één groot recreatieparadijs waar je lekker tot rust kunt komen. In het ‘Land der Duizend Meren’ kun je veel kasteelruïnes bewonderen.  

Masurian Lake District

Auschwitz

In 1939 is Auschwitz overgenomen door de Duitsers en al snel is dit uitgegroeid tot het grootste concentratiekamp van het naziregime. In het concentratiekamp in Polen zijn tijdens de Holocaust meer dan één miljoenen gevangenen gestorven. Met een rondleiding kun je het hele concentratiekamp zien met o.a. de barakken, het treinspoor, de gaskamers, verbrandingsovens en de kenmerkende poort met de zin: ‘Arbeit macht frei’. Ook het werkkamp Monowitz en het vernietigingskamp Birkenau zijn te bezoeken. Het is een plek in Polen die diepe indruk om je zal maken.

Auschwitz

Gdansk

De Parel van de Oostzee, zo wordt Gdansk genoemd. Je vindt deze charmante stad aan de noordkust van Polen. Het is een echte havenstad en tevens een Hanzestad. In de 13de eeuw vierde Gdansk haar hoogtijdagen door handel te drijven met andere Hanzesteden. Het leverde prachtige historische panden, kerken en stadspoorten op die nog fier overeind staan. Er werd ook veel handel gedreven met Nederland en die invloeden zie je terug aan de mooie herenhuizen. Let in Gdansk vooral op de Mariakerk: de grootste kerk ter wereld gemaakt van bakstenen. Overigens heeft Gdansk een lang zandstrand van wel 6 kilometer, ideaal als je in de zomer naar Polen komt!

Gdansk

Torun

Een andere Hanzestad in Polen is Torun. De middeleeuwse sfeer is goed bewaard gebleven. In Torun vind je imponerende bezienswaardigheden zoals de gotische kathedraal, het kasteel van Zamek Dybowski en de Sint Katherina van Alexandrie kerk. Bovendien is Torun de geboortestad van de beroemde astronoom Copernicus. Zijn geboortehuis is nu een museum waar je meer leert over astronomie.  

Torun

Bialowieza National Park

Bialowieża National Park is een Pools oerbos die natuurliefhebbers zeker kan bekoren. Het natuurpark is vooral bekend om haar 300 wisents. Deze Europese bizons leven hier in het wild. Maar er leeft meer wildlife in Bialowieża National Park, zoals arenden, otters, wolven, herten en lynxen. Daarnaast is het park een paradijs voor vogelspotters. Bialowieża National Park is vooral een bijzondere plek omdat dit één van de oudste nationale parken en laatste oerbossen van Europa is. Een gids is verplicht in dit natuurgebied om de natuur te beschermen.

Bialowieza

Slot Mariënburg

Op korte afstand van Gdansk, aan de Nogat rivier, ligt één van de mooiste kastelen van Polen. Slot Mariënburg stamt uit 1274 en is met 21 hectare het grootste kasteel van Europa uit de middeleeuwen. Slot Mariënburg is bovenal erg fotogeniek met veel torens, vestingmuren en een ligging aan het water. In de Tweede Wereldoorlog is het kasteel ingenomen geweest door SS’ers. Met een rondleiding kom je nog veel meer te weten over dit kasteel.

Slot Marienburg

Slowinski National Park

De bijnaam ‘Sahara van Polen’ is niet voor niets. Slowiński National Park is een gigantisch duingebied met bossen dat aan zee grenst. Door de wind vanuit zee vind je er hoge golven aan de kust. Ook duinen veranderen van vorm door de wind. Hierdoor kunnen er duintoppen tot wel 40 meter hoog ontstaan. Dit is ook een plek waar je goed vogels kunt spotten.  

Slowinski

Vakantie Polen – Hoe pak je het aan?

Kun jij nu je dit hebt gelezen niet wachten op een vakantie naar Polen? Dan is het hoog tijd om jouw reis naar Polen te plannen. Een vakantie naar Polen boeken doe je veilig en vertrouwd via een erkende ANVR en SGR reisorganisatie. Als een reisbureau deze keurmerken heeft weet je zeker dat je onder duidelijke voorwaarden én met garanties over jouw reissom een reis boekt. De Reisspecialist heeft betrouwbare reisbureaus gespecialiseerd in Polen voor jou op een rijtje gezet.

Kies een reisorganisatie die expert is in het samenstellen van reizen naar Polen!

TUI

Zijn deze andere bestemmingen misschien interessant voor je?