Hét gevangeniseiland in Amerika: Alcatraz bezoeken in San Francisco

Het meest bekende gevangeniseiland in Amerika is met afstand Alcatraz. Je kunt Alcatraz bezoeken in San Francisco aan de westkust van Amerika. Deze gevangenis op een eiland in de baai van San Francisco stond te boek als één van de meest zwaarbewaakte gevangenissen voor Amerikaanse criminelen waarvan Al Capone de meest beruchte was. Dit rotseiland is al meerdere keren het decor geweest van spraakmakende films. Vandaag de dag kun je met een boot naar Alcatraz om dit met eigen ogen te zien tijdens een rondreis door West Amerika

De geschiedenis van Alcatraz in San Francisco

Hiervoor gaan we terug naar het jaar 1775. Spaanse ontdekkingsreizigers kwamen dit rotseiland voor de kust op hun verkenningstocht tegen en noemden het La Isla de los Alcatraces. Het is vernoemd naar de vele pelikanen die ze op het eiland zagen. Dan maken we een stapje in de tijd, naar 1858. De eerste functie van Alcatraz was een militair fort. Vooral tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werden hier veel krijgsgevangenen opgesloten. Pas in 1933 werd Alcatraz een federale gevangenis waar de Amerikaanse overheid de meest beruchte criminelen van Amerika achter slot en grendel hielden. In 1963 werd de gevangenis gesloten en sindsdien staat het leeg. Door de vele verhalen, geruchten, de verfilmingen en de bijzondere ligging is Alcatraz uitgegroeid tot een toeristische attractie.

San Francisco Alcatraz

De heuvels van San Francisco met in de verte Alcatraz

Ontsnappingspoging uit Alcatraz

Door de geïsoleerde ligging en de sterke waterstromingen in de baai was het onmogelijk om te ontsnappen uit Alcatraz. Volgens bronnen durfden slechts 14 gevangenen een ontspanningspoging aan. Echter heeft nooit iemand kunnen bewijzen dat deze gevangen daadwerkelijk zijn ontsnapt. Op 11 juni 1962 zijn volgens verhalen een groep gevangenen gevlucht en daar is nooit meer iets van gehoord. Of dit waar gebeurd is valt te betwijfelen aangezien er geen feiten zijn dat dit écht is gebeurd. Wel is deze ontsnappingspoging verfilmd in de ‘Escape From Alcatraz’. Een leuke filmtip voordat je Alcatraz bezoekt!

Overzicht Alcatraz

Alcatraz vanuit de lucht gezien

Alcatraz bezoeken

Als je in San Francisco bent mag een bezoek aan Alcatraz niet ontbreken. Het gevangeniseiland in Amerika is 7 dagen per week open en alleen per boot bereikbaar. Vanuit de oude zeeliedenbuurt Fisherman’s Wharf (bekend van de brullende zeeleeuwen) kun je bij Pier 33 op de boot stappen voor de overtocht naar Alcatraz. Vanaf 9 uur ’s ochtend vertrekker er boten die je in ongeveer 15 minuten varen naar het eiland brengen. Eenmaal aan wal mag je tot sluitingstijd op het eiland blijven, maar in de praktijk heb je Alcatraz in ongeveer 2 uur wel gezien.

Alcatraz overtocht

De overtocht naar Alcatraz

Rondleiding op Alcatraz

Eenmaal op het eiland kun je overdag zelfstandig over het eiland wandelen. Met een audiotour in het Nederlands (bij de entreeprijs inbegrepen) krijg je per ruimte waar je je op dat moment begeeft persoonlijke verhalen van bewakers en gevangenen te horen via oortjes. Uiteraard kun je ook de locatie bezoeken waar de meeste aandacht op is gevestigd: de cellenblokken. ’s Avonds kun je deelnemen aan een tour ‘behind the scenes’. Deze rondleiding is begeleid en brengt extra spanning met zich mee doordat het donker is. Vraag aan een Amerika specialist naar de mogelijkheden voor de tours!

Alcatraz cellenblok

De cellenblokken van Alcatraz die je kunt zien tijdens een rondleiding

Tickets voor Alcatraz

Het is belangrijk om te weten dat ieder jaar 1,5 miljoen mensen Alcatraz bezoeken. Dat betekent dat beschikbare tickets snel uitverkocht zijn. Als je Alcatraz op vakantie in Amerika wilt zien dan doe je er verstandig aan om ruim van tevoren een plek te reserveren. Dit is mogelijk bij een reisbureau gespecialiseerd in Amerika waar je excursies zoals Alcatraz kunt bijboeken als je een rondreis naar Amerika boekt. 

Alcatraz vanaf het water

Alcatraz met de vuurtoren

Rondreizen naar West Amerika (incl. mogelijkheid tot het bezoeken van Alcatraz)

Je kunt ook jouw rondreis naar San Francisco en andere bestemmingen in West Amerika op maat laten samenstellen door een Amerika specialist. Zo beleef je een rondreis die helemaal op jouw wensen zijn afgestemd.