De Hoover Dam in Amerika bezoeken op de grens tussen Nevada en Arizona

De Hoover Dam in Amerika is een enorme betonnen stuwdam die je tijdens een rondreis door West Amerika kunt bezoeken. Het is één van de grootste bouwwerken ter wereld door mensen gemaakt! Alle reden dus voor een interessante excursie op reis in Amerika. De Hoover Dam ligt op 45 minuten rijden van Las Vegas waardoor het makkelijk te bereiken is. Meer weten over de geschiedenis, de ligging, activiteiten en bezienswaardigheden bij de Hoover Dam? Lees dan snel verder!

De geschiedenis van de Hoover Dam

De bouw van de Hoover Dam is een grote gebeurtenis in de Amerikaanse geschiedenis. In één van de droogste en warmste regio’s van Amerika is tussen 1931 en 1936 de Hoover Dam gebouwd. De reusachtige stuwdam was hard nodig om overstromingen van de Colorado River tegen te gaan, maar ook voor het opwekken van elektriciteit en de watertoevoer voor miljoenen mensen in de staten Nevada, Arizona en Californië. Bovendien stond Las Vegas toen nog in de kinderschoenen en waren er grote plannen voor deze grote gokstad. Echter was er nog geen irrigatie naar Las Vegas, maar door de bouw van de Hoover Dam is Las Vegas zo groot en bekend geworden zoals we het nu kennen.

De Hoover Dam is gebouwd midden in de ‘De Grote Depressie’ in Amerika. Een tijd waarin er veel werkeloosheid was. Met de bouw van de stuwdam was er ineens werk voor in totaal 21.000 mensen. Door de vele beschikbare handen was de Hoover Dam dan ook 2 jaar eerder klaar dan gepland.

Hoover Dam van bovenaf

De Hoover Dam van bovenaf

Waar ligt de Hoover Dam in Amerika?

Je vindt de Hoover Dam in het westen van Amerika, precies op de grens tussen de staten Nevada en Arizona. Midden in een gebied met woestijnen en kloven stroomt de Colorado River waar de Hoover Dam een cruciale rol in speelt. De Hoover Dam ligt op 48 kilometer afstand van Las Vegas waardoor je het bouwwerk gemakkelijk kunt bezoeken tijdens een rondreis door West Amerika.

Wat te doen bij de Hoover Dam?

Vraag je je af wat er te doen is bij de Hoover Dam? Genoeg! Hieronder vind je een aantal bezienswaardigheden bij de Hoover Dam of in de buurt ervan.

Boulder City

Zoals hierboven al vermeld werkten er in totaal 21.000 mensen aan de Hoover Dam. Deze bouwvakker moesten ergens verblijven. Daarom werd Boulder City gebouwd. Hier verbleven de werklui op korte afstand van de plaats waar de dam moest komen. Langzaam maar zeker is Boulder City uitgegroeid tot een echte plaats met voorzieningen. Vandaag de dag kun je er het Hoover Dam Museum bezoeken. Voor een kleine entreeprijs krijg je toegang tot het museum. Je komt er veel te weten over de techniek en de constructie van dit gigantische bouwwerk, maar ook de verhalen van bouwvakkers worden er vertelt. Zo kun je dagboeken van bouwvakkers inlezen die gaan over de zware, sobere en trieste arbeidsomstandigheden waarin gewerkt moest worden. Lange werkdagen, risicovolle werkzaamheden, slechte hygiëne en doorwerken onder extreme hitte. Volgens de meeste bronnen gaat het in totaal om 96 bouwvakkers die om uiteenlopende redenen zijn overleden. Van verdrinking en valpartijen tot aan een hittegolf, want dit is één van de heetste regio’s van Amerika.

Standbeeld Hoover Dam

Een standbeeld van een bouwvakker bij de Hoover Dam

Lake Mead National Recreation Area

Door de bouw van de Hoover Dam ontstond er achter de stuwdam een reusachtig meer, genaamd Lake Mead. Het laaggelegen, achterliggende gebied is volgelopen met water uit de Colorado River. Dit gigantische meer van 640 km2 is nu een heerlijk recreatiegebied. Je kunt er bootje varen, vissen, zwemmen, kajakken… kortom genoeg watersportmogelijkheden! Of maak een fijne wandeling langs de oevers.

Lake Mead

Het beginpunt van Lake Mead

Rondleiding bij de Hoover Dam

Natuurlijk wil je Hoover Dam ook van dichtbij bekijken. Dat kan met verschillende rondleidingen. Zo is er de Power Plant Tour. Met deze rondleiding zie je de tunnels en turbines in een half uur durende tour. De Power Plant Tour dien je vooraf online te reserveren. Een andere rondleiding is de één uur durende Hoover Dam Tour. Met deze tour krijg je de volledige Hoover Dam-ervaring. Hierbij daal je ook met een lift 160 meter af naar de basis van de dam. Daarnaast breng je een bezoek aan het observatiedek voor een waanzinnig uitzicht over Lake Mead en ga je naar het Visitor Center met tentoonstellingen. Deze rondleiding kun je alleen ter plaatse reserveren.

Rondleiding bij de Hoover Dam

Rondleiding bij de Hoover Dam

Manieren om de Hoover Dam te bezoeken

Er zijn verschillende mogelijkheden om de Hoover Dam te bezoeken tijdens je rondreis in Amerika.

  1. Over de dam rijden met een huurauto. Dat is gewoon mogelijk! Ontelbare mensen reizen iedere dag over de weg die over de Hoover Dam gaat. Vanuit je auto heb je een indrukwekkend uitzicht!
  2. Je kunt ook met een bustour vanuit Las Vegas naar de Hoover Dam. Vaak is dit inclusief een tour bij de stuwdam.
  3. Voor de ultieme Hoover Dam belevenis ga je met een helikoptervlucht vanuit Las Vegas naar de Hoover Dam. In Las Vegas kun je een helikoptervlucht boeken die naar de Hoover Dam vliegt er weer terug naar Vegas. In Vegas zie je ook veel helikoptervluchten vertrekken richting de Grand Canyon. Als je voor deze vlucht kiest vlieg je ook over de Hoover Dam heen die op de route ligt.
Helikoptervlucht Hoover Dam

Helikoptervlucht naar de Hoover Dam

Rondreis West Amerika inclusief de Hoover Dam

De Hoover Dam kun je zien als een leuke tussenstop of een excursie vanuit Las Vegas tijdens je roadtrip in West Amerika. Bij veel rondreizen staat de Hoover Dam niet vermeld in het dagprogramma, maar weet dat je de stuwdam makkelijk kunt bereiken als in je rondreis Las Vegas is opgenomen. Met onderstaande rondreizen in West Amerika kun je de Hoover Dam bezoeken!

Of laat je rondreis op maat samenstellen door een Amerika specialist!