Een rondreis door de Deep South: hier vind je dé muzieksteden van Amerika!

Een rondreis door The Deep South is een veelgebruikte verzamelnaam voor de zuidelijke staten van Amerika waartoe onder andere Louisianna, Tenessee, Mississippi, Alabama, Georgia en Texas behoren. Hier vind je dé muzieksteden van Amerika! Ook ontkom je in het ‘diepe zuiden’ niet aan herinneringen aan de Amerikaanse Burgeroorlog en het slavenverleden met historische katoenplantages met elegante plantagehuizen. Van het platteland met ranches tot aan gezellige steden met festivals, winkels vol cowboylaarzen en kroegen met livemuziek… hier vind je de ziel van Amerika! Ga op in de zuidelijke gastvrijheid en leef net zoals de locals op het ritme van de muziek.

De muzieksteden van Amerika

De zuidelijke staten van Amerika is een regio waar Afrikaanse, Caribische, Amerikaanse en Franse culturen hand in hand samengaan. De staten vormen een briljante explosie die zich niet alleen uit in smaken en kleuren maar ook in de muziek. De muziek zit in het DNA van verschillende steden. Grote steden zoals Memphis, Nashville en New Orleans zijn de bakermat van genres zoals Rock-‘n-Roll, Blues, Soul, Country en Jazz. Artiesten zoals Johnny Cash, BB King en Elvis Presley hebben in deze muzieksteden hun genre groot gemaakt. Nog altijd komen veel wereldberoemde artiesten graag naar deze muzieksteden in Amerika ter inspiratie en om samen te werken met andere muzikanten en producers.

Rock-‘n-roll, Blues & Soul = Memphis

Muziek doordrenkt de stad Memphis. Dit is ‘The Home of the Blues’ en ‘The Birthplace of Rock & Roll’. Veel verschillende muziekstijlen komen samen in Memphis. Zo is dit ook de bakermat van de soul. Uiteraard is Memphis voornamelijk bekend van de rock-‘n-roll dankzij Elvis Presley en nog altijd geliefd door de vele blues nummers die hier gemaakt worden. Voor het ontdekken van Amerika’s nieuwste zangtalenten ga je naar Beale Street. Dit is dé muziekstraat van Amerika. Nachtclubs en bars hebben aan de buitenkant kleurrijke en felle neonreclameborden die je naar binnen roepen. Altijd is er wel ergens een singer-songwriter of een bandje livemuziek aan het spelen. Vaak ook ’s zomer spontaan op straat. Loop zeker binnen bij de bekendste club van Beale Street: de B.B. King’s Blues Club. Of ga naar Overton Square, de wijk waar Billy Joel zijn eerste vlieguren in de muziek maakte en later wereldberoemd werd met zijn hit ‘Piano Man’.

Beale Street Memphis

Zeg je Memphis, dan zeg je in één adem ook Elvis Presley. ‘The King of Rock-‘n-Roll’ woonde in Memphis op een landgoed van 14 hectare: Graceland. Je kunt binnenkijken in zijn oude, ietwat kitscherige villa. Zeer uniek is dat de slaapkamer en de badkamer nog precies hetzelfde zijn zoals Elvis het achterliet. Loop vervolgens door naar de woonkamer en bekijk het blingbling interieur en zijn jukeboxen. Ook kun je in de mansion zijn kenmerkende kostuums en de Wall of Fame met gouden platen zien. Naast zijn huis vind je op Graceland een speciale ruimte waar zijn indrukwekkende wagenpark en zelfs een privé vliegtuig te bewonderen valt. Een bezoek aan de Meditation Garden op Graceland mag niet ontbreken. Hier vind je namelijk het graf van Elvis Presley. Als echte Elvis-fan rijd je naar Tupelo. Dit is het plaatsje waar hij geboren is en waar zijn geboortehuis nog staat. Ook vind je hier nog altijd een gitarenwinkel waar de kleine Elvis zijn eerste gitaar kocht.

Graceland

Memphis barst van de muziekstudio’s, waarvan enkele cruciaal zijn geweest voor de verdere ontwikkeling van muziek over de hele wereld. Neem bijvoorbeeld de Memphis Sun Studio. Dit is een piepkleine opnamestudio, maar van grote betekenis. Zo heeft Elvis Presley hier maar liefst 23 songs opgenomen. Ook U2 en Johnny Cash maakte veelvuldig gebruik van deze muziekstudio in Memphis. Tegenwoordig kun je bij Sun Studio een rondleiding krijgen en kom je unieke anekdotes te weten. Een andere beroemde opnamestudio is Stax dat vandaag de dag een museum is. Tina Turner was hier vaak te vinden voor het opnemen van nieuwe nummers. Een leuk weetje is dat de allergrootste hit van het Stax-platenlabel komt van een chauffeur van een artiest. De chauffeur vroeg of hij ook een stukje mocht zingen. Na lang aandringen gaf het platenlabel hem een kans en mocht de chauffeur achter de microfoon gaan staan. Dit was het begin van één van de grootste soul-artiesten ter wereld: Otis Redding. Zijn nummer (Sittin’ On) The Dock Of The Bay werd uiteindelijk het best geluisterde nummer van Stax Records ooit.

Sun Studio Memphis

Jazz = New Orleans

Het kloppende hart van de jazzmuziek is New Orleans. Deze stad, bijgenaamd ‘The Big Easy’, ligt in de zuidelijke staat Louisiana. New Orleans is een stad waar veel culturen samenwonen en die mengelmoes zorgt niet alleen voor een fantastische muziekcultuur, maar ook een overheerlijke lokale eetcultuur. Op pad in New Orleans vind je Engelse, Spaanse, Afrikaanse en Franse invloeden terug. Vooral de Franse invloeden zie je goed terug in de oudste en meest interessante wijk van New Orleans: French Quarter. Bekijk zeker de gebouwen van koloniale architectuur met sierlijke Franse balkons tijdens jouw rondreis door The Deep South!

French Quarter

French Quarter is de wijk waar de Jazz muziek is ontstaan. Vroegere slaven die werkten op de katoenplantages in de omgeving van New Orleans kwamen hier samen om muziek te maken. Een nieuw muziekgenre is toen geboren. Nog altijd klinkt jazz in de straten. Straatmuzikanten beginnen ineens op de hoek van de straat te spelen terwijl mensen er spontaan op dansen. Deze gezellige, ongedwongen sfeer maakt New Orleans zo bijzonder. De meeste straatmuzikanten en kroegen met livemuziek vind je in French Quarter in Bourbon Street en Frenchman Street. Dit deel van New Orleans ademt echt muziek!

mardi gras new orleans

Ben je rond februari/maart in New Orleans dan heb je geluk! Ieder jaar staat dan de hele stad op zijn kop vanwege Mardi Gras, één van de vele festivals! Dit is een 3 dagen durende festival die sterk vergelijkbaar is met carnaval in Zuid-Nederland. Aanschouw lange parades met praalwagens waar men ontzettend veel energie in heeft gestopt. En net als met carnaval gaat ook in New Orleans iedereen verkleed op pad. Goede muziek, lekker eten, lekker gek doen: tijdens Mardi Gras beleef je New Orleans op ultieme wijze! 

Country = Nashville

Nashville is een echte ‘Music City’. Deze stad in de staat Tennessee is niet alleen bekend vanwege de goede steakhouses en barbecuerestaurants, maar ook als de stad waar de volksmuziek hoogtij viert. Nashville heeft voornamelijk faam gemaakt als muziekstad door de oorsprong van de countrymuziek. In het Country Music Hall of Fame & Museum en het Johnny Cash Museum kom je alles te weten over dit genre. Meer country krijg je gegarandeerd te horen in de oergezellige uitgaansstraat Music Row met al haar pubs en (karaoke)bars. In het historische centrum kom je ook veel platenzaken en radiostations tegen die bewijzen dat Nashville een stad is waar je als muziekliefhebber geweest moet zijn. Nog altijd duiken wereldberoemde artiesten hier de muziekstudio’s in zoals onlangs nog Ed Sheeran en Miley Cyrus voor hun nieuwe album.

Nashville

Wanneer je praat over historische muziektempels, dan komt het Ryman Auditorium zeker in alle toplijstjes voor. Dit concertgebouw in Nashville is heilige grond waar vele countrynummers beroemd zijn geworden. Iedere week zijn er optredens van opkomende zangtalenten, maar ook van absolute wereldartiesten in de concertzaal. Al sinds 1925 wordt in het Ryman Auditorium de bekende radioshow Grand Ole Opry opgenomen. Wanneer je in Nashville bent mag een rondleiding, of nog beter: een concert bijwonen, in deze muziektempel niet ontbreken gedurende een rondreis door The Deep South!

ryman auditorium nashville

Muzieksteden van Amerika bezoeken tijdens een rondreis door The Deep South?

Kun jij niet wachten om dé muzieksteden van Amerika met eigen ogen (en oren) te beleven? Maak de muziekliefhebber in jezelf los en boek een rondreis naar The Deep South van Amerika. Op deze site vind je betrouwbare Amerika specialisten die zijn aangesloten bij de ANVR en SGR. Met een passende route, deskundig advies, mooie hotels en gave excursies maken zij jouw rondreis naar The Deep South onvergetelijk!