Wat kost een cruise naar de Caribbean? | Deze kosten zijn inclusief en exclusief!

Vraag je je af, wat kost een cruise naar de Caribbean? Om maar direct met de deur in huis te vallen: daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit hangt namelijk van een aantal belangrijke factoren af, zoals:

 • Het moment van boeken en wanneer je cruise vertrekt.
 • De reisduur van je cruise.
 • Welke rederij en welk cruiseschip.
 • Welke (ei)landen je aandoet op je vaarroute.
 • Het kamertype: een binnen- of buitenhut met balkon?
 • Of de cruise incl./excl. vlucht en transfer is.

Tip: de beste reistijd voor een cruise naar de Caribbean is in de winter (november t/m april). Waarom? Dit is buiten het orkaanseizoen in de Caribbean, niet geheel onbelangrijk!

De kosten voor een cruise naar de Caribbean: is een cruise duur?

Van oudsher hebben veel mensen het idee dat aan een cruise een duur prijskaartje hangt en het alleen voor vermogende reizigers is. Echt niet! Je kunt het zo prijzig maken als je zelf wilt, maar ook zo voordelig als je zelf wilt. Tegenwoordig zitten er namelijk ook veel betaalbare cruises tussen. Stip Reizen blinkt daarin uit, dus check zeker hun voordelige cruise aanbiedingen! Met de juiste tips kun je veel besparen én check altijd goed wat precies bij je cruisereis is inbegrepen. Zo kun je bij de ene cruiseaanbieder een voordelige prijs zien, maar is de vlucht daarbij niet inbegrepen. Kortom, lees je goed in over wat inclusief/exclusief is bij een cruise!

cruise caribbean

Wat is inclusief bij een cruise naar de Caribbean?

Wat inclusief is bij een cruise door de Caribbean verschilt per rederij en soms zelfs per cruiseschip. Over het algemeen is het volgende inclusief aan boord op een cruiseschip: 

 1. Ontbijt, lunch, diner in het buffetrestaurant. Voor het diner mag je bij sommige cruises naast het buffetrestaurant ook op reservering in een a la carte restaurant dineren. Check dit van tevoren wel goed!
 2. Geselecteerde dranken, zoals in de meest gevallen koffie, thee, water en sommige frisdranken.
 3. Animatie op het cruiseschip in de vorm van shows, dansavonden, cabaretvoorstellingen, sportspelletjes etc.
 4. Openbare faciliteiten zoals het zwembad, verschillende lounges, zonneterrassen met ligbedjes en de fitness.
 5. Verblijf in een door jou gekozen kamertype.
 6. Vervoer tussen de (ei)landen met vrije tijd aan wal.

Bekijk ook: All Inclusive cruises

Wat is exclusief bij een cruise naar de Caribbean?

Helaas zijn ook een aantal zaken exclusief bij het boeken van een cruise naar de Caribbean. Al gauw zul je merken dat je veel dingen kunt (en soms moet) bijboeken. Laat je hier echter niet door afschrikken! Over het algemeen is het volgende exclusief aan boord op een cruiseschip: 

1. Fooien

Waar je gewend bent dat een fooi in een restaurant bij jou in de buurt vrijblijvend is, zijn fooien op cruises verplicht. De fooien niet betalen is geen optie. Vaak moet je dit aan het einde van de cruise betalen. Tegenwoordig kun je bij veel rederijen de fooien voor vertrek al afkopen. Houd rekening met ongeveer € 10,- tot € 25,- per persoon per dag, afhankelijk van de rederij. Goed om te weten: deze fooien zijn ten gunste van het cruisepersoneel. Het personeel aan boord heeft een summier basisloon en wordt aangevuld met deze fooien.
Bekijk het fooienbeleid per rederij

2. Alcoholische dranken

Zonder een drankenpakket zijn alcoholische drankjes aan op een cruiseschip vaak exclusief. Dus als je een biertje of cocktail wilt drinken aan boord wordt dat normaliter op de rekening gezet. Als je voor vertrek al weet je per dag wel meerdere alcoholische dranken per cruisedag wilt drinken is het in de meeste gevallen verstandiger om een drankenpakket bij te boeken. Of check of de rederij Ultra All Inclusive drankenpakketten verkoopt waarbij onbeperkt alcoholische dranken zijn inbegrepen.  De prijzen van drankenpakketten verschillen sterk per rederij, van € 10,- per dag tot € 110,- voor een zeer uitgebreid drankenpakket.

3. Excursies

Met een cruise door de Caribbean kom je op veel plaatsen en wellicht wil je wel meer van een (ei)land zien. Dat kan met leuke excursies. Excursies die door het cruiseschip worden georganiseerd zijn vaak aan de dure kant. Een voordeligere optie is om ter plekke een excursie bij een lokaal excursiebedrijf te boeken. Goed om te weten: sommige havens van aanlegplaatsen liggen een beetje achteraf. Houd rekening dat je zonder excursie van de rederij zelf voor vervoer moet zorgen.

4. Extra opties

Wil je jouw verblijf op een cruiseschip in de Caribbean net iets aangenamer of leuker maken? Extra services en faciliteiten zoals gokken in het casino of een speciale behandeling in de wellness zijn buiten een extra pakket vaak niet inclusief bij je boeking. Tip: laat je niet verleiden tot aankopen en services die je eigenlijk niet perse wilt. Op de cruiseschepen doen ze hun uiterste best om je zoveel mogelijk te laten betalen.

5. WiFi

Gratis WiFi is op een cruiseschip niet vanzelfsprekend. Wanneer je tijdens de cruise juist niet zoveel met je smartphone bezig wilt zijn kun je ook aan land bij een café of restaurant gebruik maken van de gratis WiFi. Het voordeel is dat je met een cruise door de Caribbean bijna iedere dag wel aan land gaat en je WiFi kunt gebruiken. Wil je altijd internet hebben? Dan kun je aan boord internetbundels kopen. Echter ben je vaak snel door deze prijzige bundels heen. Laat je niet achteraf verrassen, want de internetkosten kunnen snel oplopen.

6. Specialiteitenrestaurants

Naast het buffetrestaurant bevinden zich op veel schepen specialiteitenrestaurants. Wil je een keertje wat anders eten of een keer extra luxe? Weet dan dat bij bepaalde a la carte restaurants ze om een toeslag kunnen vragen.

cruise cococay

Eventuele bijkomende kosten voor een cruise naar de Caribbean

Op de vraag ‘wat kost een cruise naar de Caribbean’ zijn er buiten bovengenoemde zaken ook nog een aantal extra dingen waar je misschien nog niet direct aan denkt. Houd rekening met eventuele bijkomende kosten:

 • Overnachting(en) voorafgaand aan je cruise (indien je een heenvlucht hebt waarbij je eerder aankomt dan de vertrekdag van de cruise door de Caribbean). Of, overnachtingen na je cruise als je nog wat langer op je eindbestemming wilt blijven.
 • Boekingskosten van het reisbureau.
 • Havengelden. Eén geluk: de havengelden zijn in de Caribbean in vergelijking met andere vaargebieden goedkoper. In veel gevallen zijn havengelden inbegrepen in de prijs, maar check dit voor de zekerheid.
 • Visumkosten. Voorbeeld: wanneer je cruise door de Caribbean vertrekt en/of eindigt in het Amerikaanse Florida, heb je een ESTA nodig om het land überhaupt binnen te komen.

Bovenstaande informatie is gebaseerd op algemene informatie over cruises. Check vóór boeking van jouw cruise altijd de richtlijnen van de rederij om misverstanden te voorkomen en laat je waar nodig extra adviseren door een cruise specialist.

Zo boek je jouw cruisevakantie!

Boek jouw cruisevakantie bij voorkeur via een reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR en SGR. De ANVR heeft duidelijke voorwaarden opgesteld in samenspraak met de Consumentenbond die jou beschermen en een vertrouwd gevoel geven. De SGR geeft je in veel gevallen recht op geld terug, mocht de cruise onverhoopt niet doorgaan door faillissement van organisaties. Dus, wees verstandig en boek jouw cruise bij een reisorganisatie met een ANVR/SGR keurmerk!

Hopelijk heb je een iets duidelijker beeld van de kosten voor een cruise naar de Caribbean. De daadwerkelijke prijzen van cruises naar de Caribbean check je bij betrouwbare cruise specialisten, zoals:

Kies een reisorganisatie die expert is in cruises!