Een stad in de woestijn | 3x de meest bijzondere woestijnsteden ter wereld

De leegte, de droogte, de stilte… een stad in de woestijn heeft iets bijzonders. Zijn het de kleurschakeringen van de zon op de zandheuvels? Of juist de extreme omstandigheden? Hoe dan ook, woestijnen vind je op verschillende plekken in de wereld. In deze woestijnen kom je soms, totaal onverwachts, unieke plekken tegen zoals woestijnstadjes. De één verlaten, de ander springlevend. De Reisspecialist neemt je mee op reis naar de 3 meest bijzondere woestijnsteden ter wereld!

1. Huacachina in de woestijn van Peru

Nee, dit is geen fata morgana. Huacachina bestaat echt! Dit oasestadje in de onherbergzame woestijn van Peru laat je versteld staan. Het idyllische dorp is piepklein met een smaragdgroen meer die omgeven is met palmbomen. Vanuit Huacahina vertrekken excursies per buggy. Je scheurt dan met hoge snelheden over de hoge Peruaanse zandduinen. Maak op de top van zo’n zandduin een tussenstop en haal een ‘sandboard’ tevoorschijn. Dit is een snowboard waar je op kunt staan of liggen om vervolgens in rap tempo naar beneden te glijden. Zie het als wintersporten, maar dan in de woestijn. Gegarandeerd dat je dit een paar keer opnieuw wilt doen! En wacht dan zeker tot de namiddag zodat je getuige bent van een magische zonsondergang.

Huacachina

Wist je dat je vanuit Huacachina ook de mysterieuze Nazcalijnen kunt bezoeken? Dit zijn lijnen op de woestijnvlakte die samen een grote tekening van bijvoorbeeld een kat of een vogel vormen. Niemand weet wie dit gemaakt heeft en er gaan dan ook veel verhalen over in de rondte. Je kunt de Nazcalijnen goed bekijken met een rondvlucht in een klein vliegtuigje.

2. Rhyolite in de woestijn van Amerika

Rhyolite is één van de meest gevreesde plekken van Amerika. Je vindt dit angstaanjagende dorp aan de rand van de Death Valley woestijn in West-Amerika. In 1904 ontdekte men dat op deze plek veel goud te winnen viel. Zo ontstond in 1904 dit goudstadje. Er werden huizen, winkels, een gevangenis en zelfs operagebouwen en hotels gebouwd. Op het hoogtepunt telde Rhyolite 10.000 inwoners, wat toen de 2 de grootste stad van de staat Nevada was. Toen het goud grotendeel gevonden was vertrok vrijwel iedereen uit deze afgelegen stad. Door de verloederingen is Rhyolite een echte spookstad geworden waar nog enkele herinneringen te vinden zijn van de ooit zo florerende goudstad. Je bent hier echt in het Wilde Westen. Durf jij mee op spooktocht?

rhyolite

3. Kolmanskop in de woestijn van Namibië

In 1908 werd voor het eerst een diamant gevonden op deze plek in de Namibische woestijn. Dit was het begin van het juwelenzoekersstadje die speciaal gesticht is voor mijnwerkers. Door de Eerste- en Tweede Wereldoorlog werd de diamantprijs een stuk minder waard. Dit was het begin van het einde. Inwoners vertrokken massaal, maar de huizen, het ziekenhuis, de discotheek, de bowlingbaan… het bleef allemaal staan. Inmiddels is Kolmanskop in Namibië volledig overgenomen door de woestijn. Door het opwaaiende zand zijn de gebouwen gevuld met zand. Het is een surrealistisch beeld om door huizen te lopen die voor de helft gevuld zijn met zand. Zeker wanneer het zonlicht door de ramen of deuren valt is dit hét moment om een foto te maken. Overal is zand!

Kolmanskop
Kolmanskop