Wat te doen in Oudtshoorn (Zuid Afrika) | 3x Bezienswaardigheden

Ben je benieuwd naar de bezienswaardigheden en wat te doen in Oudtshoorn in Zuid Afrika? Dan zit je op de pagina goed, want hier vertellen wij je alles over dit bijzondere dorp. Oudtshoorn ligt in de halfwoestijn Kleine Karoo. Veel Zuid Afrika-reizigers bezoeken Oudtshoorn tijdens een rondreis over de welbekende Tuinroute. Officieel behoort Oudtshoorn niet tot de Tuinroute, maar dit dorp is een echte aanrader waardoor velen graag een stukje afbuigen van de Tuinroute. Maar wat kun je eigenlijk allemaal zien, doen en beleven in Oudtshoorn? Hieronder lees je het!

Wat te doen & bezienswaardigheden in Oudtshoorn, Zuid Afrika

1. Een Struisvogelfarm bezoeken (en misschien overnachten)

Oudtshoorn geldt als dé struisvogelhoofdstad van de wereld. Het warme en droge klimaat, de warmste plek van Zuid Afrika) is ideaal voor struisvogels die niet van regen en kou houden. De veren van struisvogels waren vroeger erg geliefd bij het dragen van hoeden en kleding. Dit was voor veel boeren de reden om hier tussen 1890 en 1910 een struisvogelboerderij te beginnen. Vele boeren zijn groot en rijk geworden door de verkoop van struisvogelveren. Dit resulteerde in het feit dat veel eigenaren van struisvogelboerderijen grote en dure huizen / villa’s lieten bouwen die lokaal bekend staan als ‘verenpaleizen’. Vandaag de dag zijn er nog altijd struisvogelboerderijen in Oudtshoorn die je kunt bezoeken. Ga voor de ultieme ervaring door te overnachten op een struisvogelfarm. Je mag meehelpen bij het voeren van de struisvogelrons én op hun eieren staan om te checken of ze sterk genoeg zijn. Vraag een Zuid Afrika specialist naar de mogelijkheden bij struisvogelfarms in Oudtshoorn!

Struisvogelfarm Oudtshoorn

Struisvogels in Oudtshoorn

2. Cango Caves

Op een klein half uurtje rijden van Oudtshoorn ligt de mooiste grot van Zuid Afrika (en misschien wel ter wereld): de Cango Caves. Deze grot is wel 20 miljoen jaar oud waardoor het de oudste grot is die er bestaat. Met een rondleiding kun je de 3 grootste kamers de stalactieten en stalagmieten bekijken. Deze zijn sfeervol verlicht met lampen waardoor je een bijzondere ambiance meemaakt in de grot. Naast de reguliere rondleiding kun je ook mee voor de Adventure Tour. Deze rondleiding door de Cango Caves is voor echte adrenalinekickers. Met een gids ga je naar de minder bekende plekken in de grotten die moeilijk te bereiken zijn. Door kleine en smalle doorgangen kruip je naar unieke plekken onder de grond van de Kleine Karoo. Het grottenstelsel is wel 4 kilometer lang, genoeg onontdekte plekken dus! Wat ook leuk is om te weten, is dat je bij de Cango Caves eeuwenoude muurschilderingen van de ‘San’ (Bosjesmannen) kunt bewonderen.

Cango Caves

Sfeervolle verlichting in de Cango Caves

3. De Swartbergpass rijden

Vlak bij Oudtshoorn kun je één van de mooiste bergroutes van Zuid Afrika rijden. Stap in Oudtshoorn in je huurauto voor de rit naar Prince Albert. Om dit plaatsje te bereiken moet je over de Swartbergpass. Een 27 kilometerlange bergpas met tal van scherpe haarspeldbochten. Na iedere bocht heb je weer een nieuw en overweldigend uitzicht op de omgeving. Wanneer je deze route in de lente of de zomer aflegt raak je bedolven onder de velden vol bloemen die je onderweg tegenkomt. Het lijkt wel één grote bloemenzee! De Swartbergpass bereikt haar letterlijke hoogtepunt op 1.583 meter. Dit is ‘Die Top’ waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt. Kijk ook regelmatig omhoog want bij de Swartbergpass kun je goed vogelsoorten spotten. Het eindpunt van de Swartbergpass is Prince Albert. Een knus stadje met Hollandse kenmerken waar je kunt genieten van een welverdiende lunch in een charmant restaurant.  

Swartbergpass

Uitzicht op Oudtshoorn vanaf de Swartbergpass

Andere tips voor een verblijf in Oudtshoorn

Naast deze 3 bezienswaardigheden in Oudtshoorn hebben wij nog meer tips voor je:

  • Naar het dorp De Rust. Dit is een klein dorpje in de Kleine Karoo. De hoofdstad bestaat uit gebouwen met historische gevels uit de 19de
  • Zoek je een locatie om te overnachten in Oudtshoorn? Dan raden wij je dit adres met luxe glamping tenten zeker aan! 
  • Combineer je bezoek bij de Cango Caves met een ziplineparcours. Zoek de spanning op en vlieg door de lucht in een tuigje aan een lange kabel!
  • In het gebied rond Oudtshoorn leven veel stokpaardjes. Met een begeleide safari brengt een gids je naar de natuurlijke habitat van deze stokpaardjes in de wilde natuur.
Stokstaartjes in Oudtshoorn

Stokstaartjes in Oudtshoorn

Rondreizen in Zuid Afrika inclusief Oudtshoorn

Kun je niet wachten op een rondreis door Zuid Afrika waarbij Oudtshoorn in het programma is opgenomen? Bekijk dan eens onderstaande reizen.

Of laat je rondreis op maat samenstellen door een Zuid Afrika specialist!