St Lucia in Zuid Afrika: bezoek iSimangaliso Wetland Park

St Lucia in Zuid Afrika is maar een klein dorpje en lang niet zo bekend. Toch kunnen wij het je van harte aanbevelen om St Lucia één of meerdere dagen te bezoeken tijdens een rondreis in Zuid Afrika. Wil je weten waarom jij St Lucia niet mag overslaan? Lees dan gauw verder en laat de natuurliefhebber in jezelf los!

Waar ligt St Lucia in Zuid Afrika?

First things first, waar ligt St Lucia eigenlijk? Je vindt St Lucia aan de oostkust van Zuid Afrika aan de Indische Oceaan in de provincie KwaZulu-Natal. Het ligt als het ware tussen Durban en de grens met Mozambique in. In het achterland van St Lucia ligt Hluhluwe National Park, een ander niet-te-missen hoogtepunt!

iSimangaliso Wetland Park

De voornaamste reden om St Lucia op te nemen in je route door Zuid Afrika is het iSimangaliso Wetland Park. Dit is een gigantisch natuurgebied met verschillende ecosystemen die bestaat uit landschappen met mangroves, moerassen, zandduinen, lagunes, regenwouden en rivieren. Het zeer groene park is het thuis van allerlei wilde dieren, waarvan voornamelijk nijlpaarden en krokodillen vanwege de waterrijke gebieden.

landschap isimangaliso

Het waterrijke landschap van iSimangaliso Wetland Park

De ingang van het iSimangaliso Wetland Park ligt op korte afstand van het dorp St Lucia. iSimangaliso betekent in Zulu taal ‘wonder’ en na de entree zul je er gauw genoeg achter komen waarom voor deze vernoeming is gekozen. De populairste manier om de ‘Wetlands’ te verkennen is met een bootsafari. Er zijn veel aanbieders van zogeheten ‘Hippo & Croc Cruises’. Deze boottochten over onder andere Lake St Lucia duren ongeveer 2 uur. Je kunt het beste jouw bootsafari planen in de namiddag bij zonsondergang. Dit geeft het natuurgebied extra glans én de wilde dieren zijn dan het meest actief. Oog in oog staan met gevaarlijke krokodillen en nijlpaarden geeft je echt een adrenalinekick!  

Nijlpaard in St Lucia

Een nijlpaard in iSimangaliso Wetland Park

Maar wat voor dieren kun je dan allemaal zien in het iSimangaliso Wetland Park? Gegarandeerd dat je één van de ongeveer 800 nijlpaarden en 1000 krokodillen gaat zien. Daarnaast worden ook veel vogelsoorten zoals flamingo’s, arenden en pelikanen gezien in dit park dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Bovendien spot je met een beetje geluk ook giraffen, luipaarden, apen, slangen en apen op de oevers.

Krokodil in St Lucia

Een krokodil in iSimangaliso Wetland Park

Cape Vidal

Een andere prachtige locatie in de buurt van St Lucia is Cape Vidal. Deze lange kuststrook ligt binnen de grenzen van het iSimangaliso Wetland Park en is één van de mooiste stranden van Zuid Afrika. De duinen scheiden de ‘Wetlands’ van het dit strand. Waar aan de ene kant krokodillen en nijlpaarden rondzwemmen kun jij aan de andere kant van de duinen zwemmen in de Indische Oceaan. Voor de kust van Cape Vidal liggen namelijk prachtige koraalriffen. Met een duik- of snorkeltocht zie je allerlei kleurrijke vissen.

Cape Vidal is naast de indrukwekkende onderwaterwereld o meerdere redenen interessant. Tussen november en februari komen zeeschildpadden eieren leggen op dit strand. Bezoek je Cape Vidal in een andere periode? Dan kun je weer iets anders moois meemaken, want tussen juni en september heb je goede kans op het zien van walvissen en dolfijnen. Je kunt vanaf het strand walvissen in de verte zien of met een bootexcursie de zee op om de bultrugwalvissen van dichterbij te bekijken.

Cape Vidal St Lucia

Het strand van Cape Vidal

Wat is er nog meer te doen in de buurt van St Lucia in Zuid Afrika?

Buiten het iSimangaliso Wetland Park en Cape Vidal kun je vanuit St Lucia in Zuid Afrika nog veel meer activiteiten ondernemen.

  • Op safari in Hluhluwe National Park. Dit is het oudste natuurpark van Zuid Afrika waar je de beroemde Big Five kunt spotten. Vooral tijdens zonsopgang heb je de beste kans op het zien van zoveel mogelijk dieren. In het natuurpark kun je zowel een game drive als selfdrive maken. Kruip dus zelf achter het stuur in de wildernis of laat je rondrijden door een gids die je wijst op alle dieren die je onderweg tegenkomt. Hluhluwe National Park is vooral bekend omdat het één van de grootste populaties neushoorns ter wereld heeft.
  • Bij St Lucia kun je paardrijden langs de kust met unieke vergezichten op de oceaan.
  • Ga naar het Crocodile Centre. Dit is een museum/dierentuin. Je kunt er een rondleiding krijgen waarbij je alles leert over krokodillen. Het voeren van de krokodillen een hele belevenis!
St. Lucia is een geweldige plek voor een rondreis met het gezin in Zuid Afrika
Hluhluwe

Op safari in Hluhluwe National Park

St Lucia bezoeken tijdens een rondreis in Zuid Afrika?

Nog geen rondreis geboekt naar Zuid Afrika? Laat je droom uitkomen met een reisbureau gespecialiseerd in Zuid Afrika. Op deze site vind je uitsluitend Zuid Afrika specialisten zie zijn aangesloten bij de ANVR en het SGR om voor jou een onbezorgde rondreis met veel zekerheden te regelen. Laat je individuele rondreis op maat samenstellen (inclusief St Lucia) of bezoek Zuid Afrika met een groepsreis!

Kies een reisorganisatie die expert is in het samenstellen van reizen naar Zuid Afrika!