Pinguins in Zuid Afrika: Boulders Beach bij Kaapstad

Pinguins in Zuid Afrika? Ja, je leest het goed! Bij Boulders Beach vlak bij Kaapstad kun je deze kolonie schattige dieren van dichtbij bewonderen. Pinguins associeer je misschien met ijskoude landschappen zoals op de Noord- of Zuidpool, maar niets is minder waar, ze zijn ook bij de zonnige zuidkust van Zuid Afrika neergestreken! Wil je een rondreis door Zuid Afrika maken én deze vriendelijke dieren bekijken? Lees dan gauw verder!

Waar ligt Boulders Beach?

Dé plek waar je moet zijn voor het spotten van pinguïns in Zuid Afrika is Boulders Beach. Je vindt Boulders Beach in het dorpje Simon’s Town, op ongeveer 60 minuten rijden van het centrum van Kaapstad. Simon’s Town ligt op het Kaaps Schiereiland. Die bereik je via de mooie kustroute Chapman’s Peak Drive met prachtige vergezichten op de oceaan.

Boulders Beach

Het strand, overvol met pinguïns! 

Wat te doen bij Boulders Beach?

Wanneer je deze prachtige route hebt afgelegd en je Boulders Beach bereikt hebt kun je natuurlijk niet wachten om de pinguins van dichtbij te zien. Nadat je een kleine vergoeding hebt betaald bij de entree kun je via houten wandelpaden naar het strand met een hagelwitte kleur lopen. Op verschillende punten van het wandelpad heb je uitkijkplatformen. Vanaf hier kun je perfect de kolonie Afrikaanse pinguins bewonderen én observeren. Zie hoe de pinguins over het strand waggelen, de zee induiken en zwemmen!

Uitkijkplatform Pinguins Boulders Beach

In verte een uitkijkplatform bij Boulders Beach

Vervolgens kun je ook zelf het strand betreden. Je staat dan tussen de pinguins in die er vrolijk en vrij rondlopen! De zwartvoetpinguins zijn gewend aan mensen om zich heen, maar probeer altijd een paar meter afstand te houden hoe schattig ze ook zijn. Het strand is vernoemd naar de ‘boulders’. Dit zijn grote rondgevormde rotsblokken van graniet die verspreid over het strand liggen. De pinguins zitten er graag op of juist in de schaduw ernaast. Dus ga op ontdekking tussen de ‘boulders’ en probeer zoveel mogelijk pinguins te spotten!

Boulders met pinguin

Pinguins die rustig relaxen op een boulder-rots

Het allerleukste om te doen bij Boulders Beach is misschien wel zwemmen. Vanaf het strand mag je zo de zee inlopen waar ook de pinguins rondzwemmen. Neem je zwemkleding dus zeker mee en zwem gezellig met de pinguins. Een ervaring om niet gauw te vergeten!

Zwemmen bij Boulders Beach

Zwemmen bij Boulders Beach

Wanneer kun je het beste de pinguins van Boulders Beach bezoeken?

Bij voorkeur in de ochtend of de namiddag. Midden op de dag zijn veel pinguïns de zee in op zoek naar voedsel zoals vis. In de ochtend en namiddag zie je dus veel meer pinguins op het strand én het is dan een stuk minder druk zodat je bezoek aan Boulders Beach authentieker aanvoelt.

Boulders Beach bezoeken

Boulders Beach in de ochtend

Hoe zijn de pinguins in Zuid Afrika verzeild geraakt?

In 1982 is een kleine groep pinguins verdwaald geraakt een aangekomen op dit strand in Zuid Afrika. De pinguins vonden de omgeving én de Zuid-Afrikaanse zon zó fijn dat ze besloten er hun vaste verblijfplaats van te maken. Vele voortplantingen later is er een ware kolonie ontstaan van ongeveer 3000 zwartvoetpinguins. Boulders Beach is een beschermd natuurgebied en onderdeel van het Tafelberg National Park. In het kleine bezoekerscentrum bij Boulders Beach kom je nog veel meer te weten over dit unieke strand en haar dieren.

Pinguin bij Boulders Beach

Eén van de vele pinguins! 

Andere interessante bezienswaardigheden op het Kaaps Schiereiland

Zoals gezegd ligt Boulders Beach op het Kaaps Schiereiland. Als je tijdens een rondreis in Zuid Afrika verblijft in Kaapstad dan kun je hier perfect een dagtrip naartoe plannen. Een dagje naar de pinguins van Boulders Beach kun je goed combineren met een bezoek aan Kaap de Goede Hoop dat op het zuidelijkste puntje van het Kaaps Schiereiland is gelegen. Bij Kaap de Goede Hoop kun je een mooie wandeltocht maken naar Cape Point waarbij je het gevoel hebt dat je op het einde van de wereld bent. Verder kun je op het Kaaps Schiereiland naar Muizenberg. Dit is een mooi langgerekt strand waar je wat zonuren kunt meepakken.

Kaap de Goede Hoop

Uitzicht op Kaap de Goede Hoop

Pinguins in Zuid Afrika in het echt bekijken?

Wil je Boulders Beach in het echt bezoeken? Laat een Zuid Afrika specialist je helpen bij het samenstellen van een rondreis door Zuid Afrika, natuurlijk inclusief Boulders Beach! Op deze website vind je uitsluitend reisorganisaties die zijn aangesloten bij de ANVR en SGR waardoor je met een gerust gevoel kunt boeken.   

Kies een reisorganisatie die expert is in het samenstellen van reizen naar Zuid Afrika!