Route voor een Rondreis / Roadtrip Italië in 2 weken en 3 weken

Ben je van plan om een rondreis of roadtrip door Italië te maken? Wat een fantastisch idee! Daarvoor hebben wij een route van 2 weken en 3 weken samengesteld op basis van verschillende reiservaringen. Met onderstaande 2 routes ervaar je beroemde, maar ook verrassende bezienswaardigheden, de heerlijke Italiaanse keuken en typisch Italiaanse landschappen. De kleurrijke kustdorpjes van Cinque Terre, de heuvellandschappen van Toscane, vulkanen bij Napels en het Colosseum in Rome… het komt allemaal aan bod met deze routes in Italië voor een roadtrip!

Roadtrip Italië van 2 weken

Deze route in Italië begint in het noorden, in Milaan. Van hieruit reis je via de Bloemenriviera door Toscane naar de hoofdstad Rome. Vervolgens ga je naar Napels om daarna naar San Marino en de provincie Umbrië terug te keren. Bekijk hieronder de dag tot dag beschrijving van deze roadtrip van 2 weken in Italië.

Dag 1: Milaan (115 km)

Je landt op de luchthaven van Milaan en haalt je huurauto op. Óf je bent vanuit Nederland naar deze Italiaanse stad gereden met je eigen auto. Deze locatie nemen wij als beginpunt van je roadtrip door Italië. Afhankelijk van je aankomsttijd in het centrum kun je een stadswandeling door de historische binnenstad van Milaan maken. Hotspots die je zeker in je wandelroute moet opnemen is de Dom, een 14de -eeuwse kathedraal vol sierlijke details. Ga ook zeker naar het dak van de kathedraal, het uitzicht is fenomenaal! Loop ook zeker door de Galleria Vittorio Emanuel II. Bekijk de elegante winkels in de mondaine winkelstraten en shop wellicht je favoriete kledingmerk. Een leuke wijk in Milaan om ’s avonds een hapje te eten is het sfeervolle Navigli met haar haven en kanaaltjes.

Milaan

Milaan, Galleria Vittorio Emanuel II

Dag 2: Cinque Terre (230 km)

’s Ochtends vertrek je naar de Italiaanse Bloemenriviera. Om precies te zijn naar Cinque Terre. Dit is een verzameling van 5 dorpjes met een schitterend ligging aan zee. De dorpen zijn super fotogeniek door de verschillende gebouwen in pastelkleuren. Via een wandelpad langs de kust kun je van dorp naar dorp lopen. Geniet onderweg ook zeker van de uitzichten over de Middellandse Zee en pak geregeld je camera erbij voor het maken van de mooiste reisfoto’s. 

Cinque Terre

Eén van de vijf kleurrijke dorpen van Cinque Terre

Dag 3: Pisa (114 km)

Stap in je auto en rijd naar één van de mooiste streken van Italië: Toscane. Maak een tussenstop in het historische vestingstadje Lucca. Je kunt in Lucca een leuke fietstocht maken over de stadsmuren die verrassend goed bewaard zijn gebleven. Vervolg hierna je route naar het eindpunt van vandaag: Pisa. Dit plaatsje ken je uiteraard van de beroemde scheve toren. Hiervoor ga je naar het plein Piazza dei Miracoli. Naast de Toren van Pisa vind je hier nog meer middeleeuwse bouwwerken zoals het Baptisterium en de Dom. Een foto waarbij je de toren omhoog houdt mag natuurlijk niet ontbreken!

Pisa

Het Piazza dei Miracoli in Pisa

Dag 4 en 5: Florence (115 km)

Nog meer Toscane! De komende twee dagen verblijf je in Florence dat te boek staat als één van de mooiste steden van Italië. Maar waarom eigenlijk? In Florence komt historie en passie voor kunst op een magische manier samen. Dé topattractie van de stad is het Uffizi Museum met meesterwerken van wereldberoemde kunstenaars zoals Leonardo da Vinci, Botticelli en Michelangelo. Andere highlights in Florence zijn het Palazzo Vecchio met prachtige fresco’s, de brug Ponte Vecchio met juweliers over de rivier Arno en de Boboli tuinen met het Palazzo Pitti. Raak verwonderd door deze romantische stad!

De Dom in Florence

De Dom in Florence

Dag 6: Siena (78 km)

We blijven nog even in Toscane, want ietsjes ten zuiden van Florence ligt Siena. Een authentieke stad op een groene heuvel waar je een stap terug in de tijd maakt. Dwaal door smalle, kronkelige straatjes en je komt vanzelf uit op het centrale plein Piazza del Campo. Uniek is dat dit plein ooit gebouwd is in de vorm van een schelp. Geniet vanaf een terras van de schitterende gevels en de architectuur van het stadhuis.

Siena

Golden Gate Bridge in San Francisco

Vind je het bepalen van een route door Italië lastig? Laat een Italië specialist je helpen met gratis advies voor een route! 

Dag 7 en 8: Rome (233 km)

Vandaag reis je naar misschien wel het hoogtepunt van deze roadtrip door Italië: Rome. De Italiaanse hoofdstad heeft zó ontzettend veel bezienswaardigheden in petto! Ontdek eeuwenoude bijzonderheden die stammen uit de Romeinse tijd zoals het amfitheater Colosseum, Forum Romanum met oude ruïnes en de Engelenburcht. Gooi ook zeker een muntje in de Trevi fontein, dit brengt geluk (zeggen ze). Een leuke plek in Rome om in de avond naartoe te gaan zijn de Spaanse Trappen. Hier ben je getuige van een bijzondere ambiance.

Stedentrip Rome

Het Colosseum in Rome

Dag 9 en 10: Napels (225 km)

Nog een stuk zuidelijker in Italië vind je Napels. Een grote stad met een typische Italiaanse sfeer waar onder andere pizza is bedacht en ontstaan. In de omgeving van Napels vind je twee bijzondere iconen: de Vesuvius en Pompeii. In het jaar 79 is de Vesuvius vulkaan uitgebarsten dit zorgde ervoor dat omliggende dorpen werden bedolven onder de lava. Pompeii is daar een voorbeeld van. Tip: bezoek eerst de Vesuvius en wandel over deze reusachtige vulkaan om vervolgens de gevolgen van eruptie te bekijken in Pompeii waar je stokoude overblijfselen tegenkomt.  

Pompeii

Pompeii met de Vesuvius vulkaan op de achtergrond

Dag 11: Montepulciano (379 km)

Dit is een dag dat je wat langer in de auto zit. Gelukkig maken de Italiaanse landschappen veel goed! Vanuit Napels reis je weer terug naar het noorden. De eindbestemming van deze dag is Montepulciano. In de namiddag en avond heb je tijd voor een verkenningstocht door dit Middeleeuwse stadje in Toscane. Betreed één van de stadspoorten en slenter door de pittoreske steegjes. ’s Avond kun je het culinaire leven in Montepulciano ervaren dat bekend staat om haar uitstekende wijnen! 

Montepulciano

Het uitzicht vanaf Montepulciano

Dag 12: San Marino (162 km)

Vandaag maak je een kort uitstapje naar een ander land. Het dwergstaatje San Marino in de provincie Umbrië is volledig omsloten door Italië. Als je hier bent mag je de Rocca Guaita niet overslaan. Dit is een toren uit de 11de eeuw dat het hoogste punt van San Marino vormt. Het zijn flink wat trappen, maar daar krijg je een weergaloos uitzicht voor terug! Een andere schitterende plek in San Marino is het neogotische regeringsgebouw Palazzo Pubblico.

San Marino

Bijna bij het hoogste punt van San Marino!

Dag 13 en 14: Bologna (131 km)

We zijn bijna aan het einde gekomen van deze roadtrip door Italië. Alvorens het zover is kun je nog genieten van Bologna. Een stad waar de bourgondiër helemaal op zijn plek is. Proef in één van de vele restaurants de pasta bolognese. Hierna heb je vast en zeker genoeg energie om de hoge Asinelli toren te beklimmen. Bologna is lang niet zo bekend als Milaan of Florence, maar hoe langer je hier bent des te meer respect je krijgt voor de schoonheid van deze stad. Heb je een auto gehuurd? Dan loont het de moeite om op dag 14 terug te rijden naar het startpunt van je roadtrip in Italië: Milaan. Een dezelfde ophaal- en afleverlocatie kan je namelijk veel besparen. 

Bologna

Het uitzicht over de roodbruine daken van Bologna

Meer routesuggesties en complete rondreizen door Italië in 2 weken

Roadtrip Italië van 3 weken

Tot en met dag 10 is hetzelfde als in de hierboven genoemde 2-weekse route. De beschrijving van die dagen lees je in de route van 2 weken. Wat je allemaal kunt zien en doen vanaf dag 10 in de 3-weekse route lees je hieronder. Want waar zit het verschil eigenlijk in? Het komt erop neer dat je met deze route van 3 weken in Italië ook de verrassende regio Puglia kunt ontdekken en het alom geroemde Venetië. Daarnaast kun je jouw rondreis heerlijk afsluiten met een paar dagen aan het Gardameer. Lees gauw verder over de dag tot dag beschrijving hieronder. 

Dag 1: Milaan (85 km)
Zie beschrijving 2-weekse route

Dag 2: Cinque Terre (230 km)
Zie beschrijving 2-weekse route

Dag 3: Pisa (114 km)
Zie beschrijving 2-weekse route

Dag 4 en 5: Florence (115 km)
Zie beschrijving 2-weekse route

Dag 6: Siena (78 km)
Zie beschrijving 2-weekse route

Dag 7 en 8: Rome (233 km)
Zie beschrijving 2-weekse route

Dag 9 en 10: Napels (225 km)
Zie beschrijving 2-weekse route

Dag 11 en 12: Alberobello (312 km)

Vanuit de Napolitaanse stad rijd je nog verder zuidelijker naar de regio Puglia, de hak van de Italiaanse laars. Het leukste en mooiste plaatsje van Puglia om te verblijven is Alberobello. Waarom? Dit dorpje staat vol met trullo’s. Dat zijn witte, kleine, rondvormige huisjes met een spitse dak die kenmerkend zijn voor Puglia. Het geeft een romantisch karakter aan je roadtrip door Italië van 3 weken! Gebruik beide dagen ook om andere mooie dorpjes zoals Locorotondo te bekijken. Of ga juist naar de indrukwekkende wijnlandschappen of de grotten aan de kust. Eén ding is zeker: Puglia zal dé verrassing zijn in deze roadtrip in Italië!

Puglia

Trulli’s in Alberobello

Dag 13 Pescara (408 km)

Vanaf vandaag weer terug naar het noorden. Het is een redelijke rit, maar deze schitterende kustroute is alles behalve een straf! Je passeert idyllische strandjes, leuke vissersdorpjes en één locatie waar je zeker even een tussenstop moet inplannen. We doelen op het Nationaal park Gargano. Dit is een schiereiland met spectaculaire kliffen, mooie baaien en zelfs natuurlijke bogen. Later op de middag kom je aan in Pescara. Een fijne kuststad met heerlijke stranden. Geniet nog even van de Italiaanse zon en een duik in zee!

Gargano Pescara

Een natuurlijke boog in Gargano National Park

Dag 14: San Marino (268 km)

Vertrek ’s ochtends op tijd zodat je genoeg tijd hebt voor deze bijzondere plek. Je reist naar San Marino, een ministaatje dat volledig omsloten is door Italië. Dé eyecatcher van San Marino is Rocca Guaita, een 11de -eeuwse toren. Via trappen en ladders kun je naar het hoogste punt van San Marino voor een onvergetelijk uitzicht. Bezoek in San Marino ook zeker het neogotische regeringsgebouw Palazzo Pubblico of een van de vele musea.

San Marino

Het hoogste punt van San Marino

Dag 15 en 16: Bologna (131 km)

Vanuit San Marino vertrek je naar de regio Umbrië. Eén van de mooiste steden van Umbrië is Bologna. Levensgenieters zijn hier aan het juiste adres. De stad staat vol met restaurants waar je lokale specialiteiten kunt proeven, waaronder de pasta bolognese die naar deze stad vernoemd is. Combineer lekker eten en drinken met een stadswandeling waarbij je de hoge Asinelli toren beklimt. Of plan een fietstocht en bewonder andere highlights in Bologna zoals Fontana del Nettuno en de Basilica di San Petronio.

Bologna Torre degli Asinelli

De toren Asinelli in Bologna

Dag 17 en 18: Venetië (154 km)

Natuurlijk mag deze bijzondere stad in Italië niet ontbreken tijdens jouw roadtrip! Venetië is misschien wel de mooiste stad in Italië met haar schitterende ligging op een eiland, de kanalen en de eeuwenoude bouwwerken. Wat je vooral zal bijblijven is de charmante sfeer die Venetië uitstraalt. Maak een gondeltocht door de kanalen en aanschouw het Dogepaleis, de beroemde Brug der Zuchten en de Rialtobrug. Loop vervolgens over het San Marcoplein met de grote basiliek. Wat is Venetië toch prachtig!

Venetie

Venetië met haar ligging omringt door water

Dag 19 t/m 21: Gardameer (170 km)

Wat is er fijner om de laatste paar dagen van een enerverende roadtrip door Italië van 3 weken af te sluiten aan één van de mooiste meren van het land. Op deze manier keer je ontspannen terug naar Nederland. Neem vanaf verschillende strandjes zo vaak als je wilt een duik in het Gardameer of plan een leuke boottocht. Wissel zwemmen en zonnen af met uitstapjes naar authentieke plaatsjes rondom het Gardameer zoals Sirmione met een kasteel, het wijnstadje Bardolino, het verrassende Malcesine en Riva del Garda. Je kunt één dezer dagen ook een dagje naar Verona. Hier kun je het beroemde balkon van Romeo en Julia in het echt zien. Aan al het moois komt een einde, zo ook aan deze roadtrip. Als je met je eigen auto naar Italië bent gekomen rijd je terug naar Nederland en anders kun je via de luchthaven van Milaan je huurauto inleveren en terugvliegen.

Vakantie Gardameer

Het Gardameer en de leuke dorpjes eromheen

Advies voor een roadtrip route Italië van 2 weken en 3 weken

Zou je deze route net een tikkeltje anders willen? Of ergens een dag langer of korter? Laat je rondreis door Italië op maat samenstellen door een Italië specialist. Je krijgt advies over een mooie route, uiteraard helemaal op basis van jouw wensen. Daarnaast ontvang je tips over bijzondere overnachtingsplekken, activiteiten en praktische zaken. Wil je naar Italië vliegen? Dan regelt een reisbureau gespecialiseerd in Italië ook de vluchten en een huurauto. Kortom, laat je deskundig adviseren en beleef een fantastische roadtrip door Italië!

Kies een reisorganisatie die expert is in het samenstellen van reizen naar Italië!

TUI