Mooie plekken op Rhodos | Bezienswaardigheden & Tips

Benieuwd naar de mooie plekken op Rhodos? Hier vind je de gaafste bezienswaardigheden van Rhodos inclusief goede tips waar jij op vakantie naar Rhodos van kunt profiteren. Zo kom je erachter dat je op dit Griekse eiland een tijdreis terug naar de middeleeuwen kunt maken, je kunt snorkelen in oogverblindende baaien, door prachtige natuurgebieden kunt wandelen en ‘last but not least’ je er perfecte stranden aantreft. Bovendien is Rhodos één van de warmste eilanden van Griekenland, grote kans op goed weer dus! Combineer zon, zee en strand met leuke activiteiten zoals hieronder benoemd en je hebt een topvakantie te pakken!  

Rhodos: mooiste plekken en bezienswaardigheden

1. Lindos (Rhodos Oost)

Ieder Grieks eiland heeft wel zo’n stadje dat een typisch Griekse en authentiek sfeer uitstraalt. Op Santorini is dat bijvoorbeeld Fira, maar op Rhodos is dat zonder twijfel Lindos. Je kunt wel zeggen dat dit één van de meest fotogenieke en mooiste plekken van Rhodos is. Lindos ligt aan de oostkust van Rhodos, pal aan een helderblauwe zee. De reden dat Lindos zo fotogeniek is, is dat de meeste huizen en gebouwen wit van kleur zijn en dat op de top van de heuvel een akropolis ligt. Wanneer je vanuit het noorden met een huurauto naar Lindos rijdt, dan is het zeker de moeite waard om je auto even aan de kant van de weg te zetten bij het uitzichtpunt. Hier kun je je eerste mooie foto maken voordat je Lindos inrijdt.

Lindos Rhodos

Lindos vanaf het strand gezien

Aangezien Lindos één van de meest populaire bestemmingen op Rhodos is, doe je er verstandig aan om vroeg op de dag dit stadje te bezoeken. De temperatuur is dan nog wat koeler én je bent de meeste andere toeristen voor. Bovendien kun je daarna ’s middags lekker naar het strand, want naast het centrum ligt een mooie baai met een goudgeel strand vol parasols en ligbedden waar je kunt afkoelen aan zee. Dit is na het rondwandelen door de eeuwenoude, witgekleurde en schattige straten van Lindos een verademing! Verder vind je in Lindos genoeg restaurants en winkeltjes. Zoals gezegd vind je op de top van Lindos de Akropolis. Je moet hiervoor wel wat steile straten beklimmen, maar ook met de taxi is dit kasteel te bereiken. Eenmaal op de top geniet je van het waanzinnige uitzicht én de kasteelruïnes!

Akropolis Lindos

De Akropolis van Lindos met een prachtig uitzicht vanaf de top

2. Rhodos Stad (Rhodos Noord)

Rhodos Stad is oprecht één van de mooiste steden van Griekenland. Als je in de hoofdstad van het eiland bent lijk je wel een reis terug in de tijd te maken. In Rhodos Stad zijn namelijk alle historische bezienswaardigheden zeer goed bewaard gebleven waardoor je er een goede indruk krijgt hoe een stad in de middeleeuwen eruit zag. Het meest tekenend voor de middeleeuwse sfeer in Rhodos Stad is het Paleis van de Grootmeesters. In vroegere tijdens bood dit paleis bescherming aan de inwoners wanneer de stad werd aangevallen. Met een rondleiding waan je je in het verleden.

Rhodos Paleis van de Grootmeesters

Het Paleis van de Grootmeesters in Rhodos Stad

Rhodos Stad is omsloten door hoge stadsmuren. In totaal zijn deze wel 4 kilometer lang. Op verschillende punten kun je het oude centrum betreden via de 11 stadspoorten zoals de prachtige Marinepoort met haar torens. Eenmaal binnen de stadsmuren kun je ronddwalen door straten die je doen denken aan de tijd van ridders. Vooral de ‘Straat van de Ridders’ is bijzonder. Vroeger verzamelde in deze straat de ridders zich voordat ze ten strijde trokken. Verder is het Archeologisch Museum vanuit historisch oogpunt interessant en de sfeervolle Mandraki haven met oude molens zoals je ze alleen in Griekenland ziet. Kortom, Rhodos Stad mag je echt niet missen op vakantie in Rhodos!

Windmolens Mandraki haven Rhodos Stad

De windmolens bij de Mandraki haven van Rhodos Stad

3. Kalithea (Rhodos Noordoost)

Tussen Rhodos Stad en de badplaats Faliraki vind je Kalithea. Van oudsher stonden de waterbronnen in deze baai bekend als kuuroord. Al in de Romeinse tijd kwam men hier graag vanwege de geneeskrachtige werking van de bronnen. Nog altijd kun je de thermen van Kalithea bewonderen. Het gaat hier om een groep baaien met een klein strand, perfect voor een zonnige dag aan zee! Zeer populair in Kalithea is duiken en snorkelen. Bij de baai vind je duikscholen waar je duiklessen kun nemen. Natuurlijk kun je ook op eigen houtje snorkelen en vissen onder water bekijken. Wist je trouwens dat in Kalithea veel films opgenomen zijn zoals ‘The Guns of Navarone’?

Kalithea Rhodos

Het strandje tussen de rotsen bij Kalithea

Kalithea kuuroord

Gebouwen die herinneren aan het kuuroord bij Kalithea

4. Ialyssos / Ixia / Trianda (Rhodos Noord)

Niet zo ver van Rhodos Stad ligt de badplaats Ialyssos. Als je op vakantie in Rhodos bent zul je hier ook vaak de namen Ixia en Trianda tegenkomen. Beide kustplaatsen vormen als het ware één stad onder de naam Ialyssos. Vooral door de ligging dichtbij de gezelligheid van Rhodos Stad én de luchthaven is Ialyssos populair als bestemming voor het uitkiezen van een hotel. De belangrijkste reden dat men graag naar Ialyssos / Ixia / Trianda komt is het lange zandstrand. Aan de kust vind je tal van strandtenten, watersporten en parasols en ligbedden. Ideaal voor een zonovergoten vakantie! Qua watersporten is vooral windsurfen hier razend populair door een constante zeewind. Een dagje wat anders doen dan naar het strand? In het achterland vind je het eeuwenoude Filerimos klooster en andere opgravingen op een hoge berg (het uitzicht is hier geweldig) en anders biedt het centrum van Ialyssos veel vermaak met restaurants en winkeltjes.

Ialyssos Rhodos

Het zandstrand van Ialyssos

5. Vlindervallei (Rhodos Centraal)

In het binnenland van Rhodos vind je een schitterend natuurgebied dat bekend staat als de Vlindervallei. Deze naam is gekozen omdat hier in het juiste seizoen opvallend veel vlinders leven. Vanaf half juni tot september vliegen hier veel unieke en felgekleurde vlinders door de lucht op zoek naar schaduw van de bomen. De bosrijke vallei biedt naast vlinders een mooi landschap met kabbelende beekjes en kleine watervallen. Via vlonders, bruggetjes en trappen kun je een fijne wandeling maken voor de Vlindervallei. Net als voor Lindos geldt dat dit een toeristische bestemming is waardoor je het beste zo vroeg mogelijk kunt gaan om grote excursiegroepen voor te blijven.

6. Faliraki (Rhodos Noordoost)

Naast Ialyssos is ook Faliraki één van de beste badplaatsen van Rhodos. Dat komt voornamelijk door het 5 kilometerslange zandstrand waar een blauwe vlag wappert die aangeeft dat dit een schoon en veilig strand is. Er is in Faliraki voor ieder wat wils. Zo kunnen jongeren zich begeven in het feestelijke nachtleven en genieten families met kinderen van de kindvriendelijke hotels. Bovendien vind je in Faliraki het grootste waterpark van Rhodos met gave glijbanen.

Faliraki Anthony Quinn Bay

Een baai in de buurt van Faliraki

Meer tips en mooie plekken op Rhodos

  • Epta Piges – zeven waterbronnen in een bos waar je goed kunt wandelen.
  • Kamiros – een grote vindplaats met archeologische opgravingen én een waanzinnig uitzicht op zee!
  • Tsambika – met op de top van een rots een fotogeniek wit klooster.
  • Anthony Quinn Bay – een idyllische baai ten zuiden van Faliraki waar je prachtig kunt snorkelen!
Kamiros

De opgravingen bij Kamiros

Kun je na het lezen van deze mooie plekken op Rhodos niet wachten om dit eiland zelf te bezoeken voor een vakantie? Laat deze wens uitkomen met een goede vakantiedeal van een Griekenland specialist!