Romantische steden en dorpen in Duitsland voor een stedentrip

Op zoek naar de mooiste romantische steden in Duitsland? De Reisspecialist deelt 7 steden en dorpen vol romantiek met jou! Ervaar met je geliefde een weekendje weg bij de Oosterburen óf plan een dagtrip, want sommige leuke (en romantische) steden in Duitsland liggen dicht bij de Nederlandse grens. Maak kennis met de mooiste, charmante steden in Duitsland!

Inhoudsopgave

1. Bernkastel Kues

Bernkastel Kues is het pareltje van de Moezel, een romantische stad in Duitsland op maar 2 uur rijden van Maastricht. Maar wat maakt Bernkastel Kues dan zo romantisch? De Altstadt! Dit is een wirwar van kronkelige straatjes van kinderkopjes die eindigen bij sfeervolle pleinen met fonteinen. Soms heb je het gevoel dat je in een filmdecor loopt. Je ervaart in de Altstadt een typische Duitse en traditionele sfeer door de prachtige vakwerkhuizen met sierlijke gevels. De allermooiste exemplaren vind je op het gezellige marktplein. Sta vooral ook even stil bij de Spitzhäuschen. Dit gebouw is beroemd door haar vorm en historische waarde (600 jaar oud). Tegenwoordig is het een ‘weinstube’ waar je de wereldberoemde Moezelwijnen kunt proeven uit de omliggende wijngaarden. Verder vind je in de sprookjesachtige binnenstad veel ambachtswinkels en restaurants met terrasjes.

Bernkastel Kues

De ligging van Bernkastel Kues is werkelijk indrukwekkend. De Moezel stroomt dwars door Bernkastel Kues. Aan de ene kant van de oever ligt Bernkastel (het historische deel) en aan de andere kant van de oever ligt Kues (het nieuwere deel). Deze imponerende ligging kun je het beste aanschouwen vanaf het hooggelegen kasteel Burcht Landshut die vanuit de Altstadt per bus of te voet te bereiken is. Houd je camera bij de hand, want het uitzicht vanaf deze kasteelruïnes op de Moezel, de Altstadt en één van Duitslands beste wijngaarden wil je vastleggen!

Bernkastel Kues spitzhausen

2. Monschau

Volgens velen behoort Monschau tot één van de meest romantische steden in Duitsland. En hoe verrassend is het dat Monschau super dicht bij de Nederlandse grens ligt! Het is slechts iets meer dan één uur rijden vanaf Maastricht. Dé reden om dit stadje in de Eifel regio te bezoeken is het hoge Efteling-gehalte. Kijk naar de houten vakwerkhuizen het bloemen voor de ramen en de oude bruggetjes over het water… Efteling-ontwerper Anton Pieck zou het zo kunnen gemaakt kunnen hebben! Monschau is groot geworden door de lakenhandel en je vindt nog vele bouwwerken uit deze bloeiperiode in de 13de eeuw, zoals delen van de historische burcht. Wat veel reizigers ook kunnen waarderen aan Monschau is de natuurlijke ligging. Het Duitse stadje ligt in een bosrijke vallei en biedt veel mogelijkheden voor wandeltochten in de groene omgeving. In de winter komt men vooral naar Monschau vanwege de mooie kerstmarkt. Wanneer bezoek jij Monschau?

Monschau

3. Rothenburg ob der Tauber

Aan de Romantische Strasse (een mooie autoroute) mogen natuurlijk charmante steden in Duitsland niet ontbreken. Eén daarvan is Rothenburg ob der Tauber, een schilderachtige vestingstad. De binnenstad is vrijwel volledig ommuurd. De Altstadt betreed je via één van de 6 historische stadspoorten. Eenmaal in de Altstadt van Rothenburg ob der Tauber voltrekt zich een beeld waarin de tijd stil staat. Je ziet unieke gevels van de houten vakwerkhuizen en mooi gedecoreerde wachttorens van vroeger zoals de Weisserturm en de Marcustoren. Bij de eerstgenoemde toren kun je handig op de vestingwerken komen en eroverheen lopen.

Rothenburg ob der Tauber

Wanneer je via de geplaveide straten dieper het centrum inloopt kom je bij de Marktplatz. Hier vind je een aaneenschakeling van historische highlights waarvan het stadhuis in gotische stijl een topstuk is. Vroeger was Rothenburg ob der Tauber een echte handelsstad. In de Altstadt komen oude ambachten weer tot leven. Check in het centrum ook zeker het Kasteel Hohenstaufen en de Sint-Fransiskanerkirche. Een leuk weetje is dat het decor van de Walt Disney-films ‘Pinokkio’ en ‘Belle en het Beest’ zijn geïnspireerd op deze romantische stad in Duitsland. Dat is niet voor niks hé, dus kom deze stad zelf ervaren!

Rothenburg ob der Tauber straatje

4. Cochem

Eerder in dit artikel tipten wij je al over Bernkastel Kues in de regio de Moezel. Op korte afstand (ca. 1 uur rijden) ligt Cochem, waardoor je wellicht beide romantische steden in Duitsland met elkaar kunt combineren. Cochem ligt net als Bernkastel Kues aan de Moezel rivier, omgeven door wijnranken die tegen een berghelling aan liggen. Het centrum van Cochem is een ware verademing voor wie geïnteresseerd is in historische bouwstijlen, want ook hier vind je weer die karakteristieke vakwerkhuizen. Het geliefde marktplein met een fontein en de kleurrijke huizen aan de oever zijn mooie hotspots in Cochem. Misschien wel de allermooiste plek van Cochem is het sprookjesachtige kasteel Reichsburg. Vanaf 100 meter hoogte kijk je prachtig uit over het centrum en de natuurrijke omgeving waar de druiven van de Moezelwijnen vandaan komen. Als je geen genoeg kunt krijgen van de mooie uitzichten pak je de kabelbaan (Sesselbahn) naar het uitzichtpunt op de Pinner Kreuz. Zeker weten dat je hiervan geniet! Jouw romantische stedentrip in Duitsland kun je eventueel verlengen met een riviercruise over de Moezel in Cochem. Leuk idee toch?

Cochem

5. Lübeck

Tot nu toe hebben we het vooral gehad over romantische steden in Duitsland richting het zuiden. Nu een romantische stad in het noorden van Duitsland: Lübeck. Deze Hanzestad ligt vlakbij Hamburg, een andere Hanzestad. Hanzesteden waren vroegere handelssteden die een handelsnetwerk vormden met andere steden. Lübeck vierde haar hoogtijdagen in de middeleeuwen en had door haar strategische ligging aan de Oostzee veel macht. Die macht zie je terug aan grote bezienswaardigheden in de binnenstad. Denk aan de St. Marienkerk (de 2de grootste kerk van Duitsland) en het statige ‘rathaus’. Tevens zul je in Lübeack nog veel oude pakhuizen tegenkomen waar de handel vroeger werd opgeslagen. De blikvanger van Lübeck is zonder twijfel de Holstentor, een mooie stadspoort. Wanneer je meer wilt meten over de geschiedenis is een bezoek aan het Europese Hanzemuseum een aanrader. Verder kun je in het autovrije centrum uitstekend winkelen, let’s go?

Lubeck

6. Heidelberg

In de deelstaat Badem-Württemberg ligt één van de meest romantische steden van Duitsland: Heidelberg. Deze stad is daarnaast een echte studentenstad doordat hier de oudste universiteit van Duitsland is gevestigd. Een eyecather in Heidelberg is de Heidelberger Schloss die behoort tot één van de mooiste kastelen van Duitsland. Bewonder er de renaissance overblijfselen en wandel rustig door de kasteeltuinen Hortus Palatinus. Een andere bekend punt in Heidelberg is de prachtige brug, de Alte Brücke, met diverse bogen. Ontdek met een leuke stedentrip nog vele andere imposante bouwwerken in barokstijl!

Heidelberg

7. Bamberg

Wist je dat tussen de grote steden Frankfurt en Neurenberg één van Europa’s best bewaarde binnensteden ligt? We hebben het over het romantische Duitse stadje Bamberg. Waar veel Duitse steden opnieuw herbouwd moesten worden na oorlogen, heeft Bamberg nooit echt last gehad van verwoestingen. Daardoor waan je je hier echt in de middeleeuwen! Een plek waar de historie zeker tot leven komt is het oude raadhuis (Altes Rathaus) midden in de Regnitz rivier die aan weerszijden via een brug te bereiken is. Super fotogeniek! En, betrek ook zeker ‘Klein-Venedig’ (Klein-Venetië) in je bezoek aan Bamberg. In de Fischereistraat vind je prachtige, authentieke huizen op palen aan de rivier. Je kunt hier ook in een Venetiaanse gondel stappen voor een romantische boottocht.

Bamberg

Bamberg wordt vaak de bierhoofdstad van Duitsland genoemd. Verspreid over Bamberg vind je 13 bierbrouwerijen waar je een rondleiding kunt krijgen en uiteraard de bieren kunt proeven. De Bambergse speciaalbieren zijn een begrip in de Duitse regio Beieren, dus laat als bierliefhebber deze kans zeker niet liggen. Een leuk feitje: Bamberg is op 7 heuvels gebouwd. Op de toppen van deze heuvels vind je indrukwekkende bouwwerken. Bijvoorbeeld het Kasteel Altenburg uit de 12de eeuw. En op een andere heuvelstop ligt het Domplein een reeks van historische bezienswaardigheden zoals de kathedraal. En, weet je wat nou het allerleukst is aan Bamberg? Deze romantische stad in Duitsland is nog niet zo bekend onder het grote publiek!

Bamberg Klein Venetie

Welke van deze romantische steden in Duitsland kies jij voor een stedentrip?

Wordt het Monschau dat lekker dicht bij Nederland ligt? Het sprookjesachtige Rothenburg ob der Tauber? Het noordelijk gelegen Lübeck of een andere romantische Duitse stad? De keuze is nu aan jou! Welke stad je ook kiest, één ding is zeker: je zult er een romantische setting ervaren!