Waar zie je de Big Five in Tanzania, Botswana, Namibië, Kenia en Zuid Afrika?

Waar spot jij de Big Five in Afrika? Tijdens een rondreis in Tanzania, in Botswana, Namibië, Kenia, Zuid Afrika of een combinatie van deze Afrikaanse landen? Grote kans dat je na het lezen van deze pagina een voorkeur hebt voor een safaribestemming. Hier vind je namelijk de beste plekken om de Big Five te spotten in Afrika! We gaan verschillende natuurparken af in Afrika waar jij tijdens een safari de Big Five kunt zien, bestaande uit het luipaard, de leeuw, de neushoorn, de olifant en de buffel. Reis je in gedachten met ons mee?

Waar spot je de Big Five in Tanzania?

Volgens velen is Tanzania het mooiste safariland van Afrika. Dat komt door de grote hoeveelheid aan natuur- en wildparken. Het natuurpark dat boven alle andere wildparken uitschiet qua populariteit is Serengeti National Park. Dat komt door drie dingen. Allereerst omdat het landschap hier bestaat uit veel savannes met lage begroeiing waardoor je makkelijk wilde dieren kunt spotten. Daarnaast natuurlijk de aanwezigheid van de ‘Grote Vijf’. En ‘last but not least’ vanwege de migratie. Bij een migratie trekken grote kuddes wildebeesten (zebra’s gnoes en gazellen) met veel gedruis door de Serengeti. Het spannendste gedeelte van deze migratie is de oversteek bij de Mara River waar krokodillen op hun kans loeren om een wildebeest te grijpen. Kortom, de Serengeti is een droom voor iedere safariliefhebber!

Serengeti leeuw

Een leeuw die rust pakt op een boomstam in de Serengeti

Naast Serengeti National Park kun je ook de Big Five in Tanzania spotten in de Ngorongoro krater. Qua locatie is Ngorongoro bijzonderder. Je gaat hier op safari in de krater van een ingestorte vulkaankegel. De krater is zo immens groot dat je op de bodem van de krater wel tienduizenden dieren kunt spotten in relatief korte tijd, waaronder dus de Big Five. Een safarireis in Tanzania afsluiten met een paar dagen ontspannen aan het strand? De hagelwitte stranden van Zanzibar wachten met smart op je!

Buffel Ngorongoro

Een buffel en een reiger in de Ngorongoro krater

Waar spot je de Big Five in Botswana?

Hotspot nummer één in Botswana voor het spotten van de Big Five is Chobe National Park. Dit wildpark in het noorden van Botswana is het thuis van zowel de buffel, de olifant, de leeuw, het luipaard en de neushoorn. Vooral olifanten voelen zich hier heerlijk op hun gemak en dat is terug te zien aan de populatie. Op weinige andere plekken in de wereld komen zoveel olifanten voor! Je kunt deze dikhuiden dus haast niet missen. Het leuke aan Chobe National Park is dat je een safari over land kunt afwisselen met een bootsafari. Vaar over de Chobe River en spot onder andere wilde dieren die hun dorst lessen bij de oevers en nijlpaarden die zich vergapen in de rivier.
Bekijk alle safariplekken in Botswana!

Olifant in Chobe

Op bootsafari in Chobe National Park

Een tweede Big Five park natuurgebied in Botswana is de Okavango Delta. Dit is de grootste binnenlandse delta ter wereld bestaande uit ondergelopen savannes die uiteindelijk moerasgebieden zijn geworden. Doordat er veel water in de regio is blijft veel wildlife binnen de delta. De Okavango Delta is opgedeeld in verschillende kleinere natuurreservaten. De populairste van allemaal voor een Big Five safari is het Moremi Game Reserve. Hier kun je met een safarijeep het gebied doorkruisen, maar ook met een traditionele ‘mokoro’. Dit is een uitgeholde boomstam waarmee je een bootsafari kunt beleven, erg gaaf!

Luipaard in Okavango

Een luipaard op safari in de Okavango Delta

Waar spot je de Big Five in Kenia?

Ook Kenia behoort tot de toplanden in Afrika als het gaat om het spotten van de Big Five. Hiervoor ga je naar het Amboseli National Park. Dit nationale park ligt in de schaduw van de hoogste berg van Afrika: de Kilimanjaro. Je maakt er geweldige natuurfoto’s van wilde dieren met op de achtergrond de Kilimanjaro die boven alles en iedereen uitsteekt. Een ander wildpark waar je de Big Five in Kenia kunt spotten is het Masai Mara Game Reserve. Dit natuurpark grenst aan de Serengeti in Tanzania. Zoals je in het stukje over Tanzania al kon lezen trekt de migratie ook voor een deel door Keniaans grondgebied. Dit gebeurd na de oversteek over de Mara River, waar het park naar vernoemd is. Vanuit de jeep zie je op deze locatie talloze wilde dieren met angst en beven de rivier oversteken in de hoop dat ze het overleven. Een waar natuurwonder!

Amboseli olifant

Olifanten in de verte met op de achtergrond de Kilimanjaro

Waar spot je de Big Five in Namibië?

Namibië is een stuk minder bekend als het gaat om de Big Five in Afrika. Dat komt omdat er naast natuurparken met wilde dieren nog veel meer te zien is. Wat denk je bijvoorbeeld van de oranje zandduinen in de woestijn, authentieke dorpjes met Duitse vakwerkhuizen, de fotogenieke kust en reusachtige kloven. Voor een rondreis met veel diversiteit waarbij je óók op zoek kunt gaan naar wilde dieren is Namibië een geschikte bestemming. Maar waar moet je dan zijn voor de Big Five in Namibië? Daar kunnen we maar één antwoord op geven: Etosha National Park! Vroeger was dit een gigantisch zoutmeer, maar door de droogte zijn daar slechts nog waterpoelen van over. Deze waterpoelen zijn bovendien dé plek voor het spotten van dorstige dieren! Eén kleine kanttekening als het gaat om de Big Five in Etosha National Park: er zijn geluiden dat de buffel hier helaas niet meer voorkomt. Of dit daadwerkelijk zo is, is niet bekend. Desondanks blijft Etosha een waanzinnig natuurpark waar je uitstekende ‘game drives’ kunt maken!

Neushoorn in Etosha

Een neushoorn in Etosha National Park

Waar spot je de Big Five in Zuid Afrika?

Zuid Afrika is en blijft waarschijnlijk de meest favoriete bestemming voor een safarireis in Afrika. De keuze is reuze als het gaat om safariparken in Zuid Afrika. Maar in welke natuurparken moet je precies zijn om alle leden van de Big Five te zien? De meest bekende zal het Krugerpark zijn. Dit enorme wildpark vind je in het oosten van Zuid Afrika. Doordat dit het grootste wildpark van Zuid Afrika is, dien je je goed te verdiepen in de toegangspoorten en kampen. Het advies van een reisbureau gespecialiseerd in Zuid Afrika is hierbij de hulp die je nodig hebt. Het nadeel van het Krugerpark is dat zo enorm veel andere reizigers hier ook alle andere wilde dieren willen zien waardoor het best druk kan zijn. Een uitkomst biedt een avontuurlijke wandelsafari met een parkranger.

Krugerpark neushoorn

Een groepje neushoorn in het Krugerpark

Gelukkig zijn er ook andere Big Five parken in Zuid Afrika waar het een stuk rustiger is. Een mooi voorbeeld is Pilanesberg National Park, een stuk boven Johannesburg gelegen. Ook hier leeft de Big Five en heb je vaker het gevoel datje alleen in de bushbush bent. Niet ver van Pilanesberg National Park ligt het Madikwe Game Reserve bij de Botswaanse grens. Dit natuurgebied is met name geliefd bij gezinnen. Je kunt hier perfect een safari met kinderen in Zuid Afrika maken door de familievriendelijke lodges. Daarnaast mogen alleen bezoekers van deze lodges een safari maken in Madikwe Game Reserve. Wat een rust in de pure wildernis van Zuid Afrika!  

Pilanesberg olifanten

Een babyolifant in Pilanesberg

Andere natuurparken in Zuid Afrika waar de complete Big Five zijn natuurlijke habitat heeft zijn Hluhluwe-Imfolozi Park en het Addo Elephant Park. Hluhluwe-Imfolozo Park staat vooral bekend om de grote populatie neushoorns met zowel zwarte als witte neushoorns. Zoals de naam als zegt vind je in Addo Elephant Park voornamelijk olifanten. Daarnaast kun je er ook zeker de andere vier grote dieren tegenkomen. Zowel Hluhluwe-Imfolozi als Addo Elephant Park zijn geschikt voor het maken van een ‘self drive’ safari in Zuid Afrika. Stap zelf achter het stuur of ga toch met een ranger mee tijdens een ‘game drive’.