5x Hotspots & Highlights in Toscane: de leukste stadjes en dorpjes

Nieuwsgierig naar de mooiste hotspots en highlights in Toscane? De Reisspecialist neemt je virtueel mee op reis naar de leukste stadjes en dorpjes van Toscane, want juist daar staat deze regio in Italië bekend om. Zowel de locals als reizigers raken verliefd op de vestingsteden die zeer knus aanvoelen en barsten van de historie. Ga je mee op ontdekkingsreis? Wij tippen je over de beste highlights en hotspots in Toscane!

Hotspots in Toscane: de mooiste dorpjes rondom Florence

La Dolce Vita, oftewel leef het goede leven. En één van de beste Italiaanse streken om dat te doen is Toscane. Deze regio in Noord-Italië staat bekend om de heuvelachtige landschappen en wijnvelden. Tussen al dat groen bevinden zich schitterende dorpjes die echt iets authentieks uitstralen, die de pure kant van Italië laten zien en je soms laat wanen in de middeleeuwen. Ontdek de mooiste dorpjes, stadjes en hotspots in Toscane!

1. San Gimignano met het lekkerste ijs ter wereld

Denk je aan Italië, dan denk je vast en zeker ook aan het overheerlijke Italiaanse schepijs. En waar anders vind je de allerlekkerste ijssalon ter wereld? In Italië natuurlijk, en om precies te zijn in het dorpje San Gimignano. Bestel bij Gelateria Dondoli een ijsje en beleef een ware smaaksensatie. Behalve voor dit ijsje zijn er nog veel meer redenen voor een bezoek aan San Gimignano. Vroeger in de middeleeuwen was dit dorpje het ‘Manhattan van Toscane’. Rijke families lieten in het dorp een hoge toren bouwen en hoe hoger de toren des te belangrijker je was en macht uitstraalde. Op het hoogtepunt telde San Gimignano 72 torens waar er nog 14 van te bewonderen zijn.

San Gimignano
San Gimignano

2. Loop door een filmset in Siena, een ware hotspot in Toscane!

Op een heuvel in het Toscaanse landschap ligt Siena. Via de kronkelige straatjes kom je uit in het hart van Siena: Piazza del Campo. Dit schelpvormig plein is één van de meest bijzondere pleinen ter wereld. Het is dan ook niet voor niets dat dit plein het decor is geweest voor verschillende films zoals de James Bond film ‘Quantum of Solance’. Ieder jaar in juli en augustus is er op dit plein in Siena de Palio. Dit is een paardenrace tussen 17 wijken waarbij ruiters door de straten van Siena strijden om de eer. Iets waar de inwoners zich een jaar lang op verheugen en gepaard gaat met veel tradities.

Siena
Siena Piazzo del Campo

3. De tijdmachine van Volterra

Stap terug in de geschiedenis met een bezoek aan Volterra! Dit dorpje in Toscane is ooit gesticht door de Etrusken. Een eeuwenoud volk waar gek genoeg niet zo veel over bekend is. Wél hebben de Etrusken veel overblijfselen achtergelaten zoals de historische stadspoort Porta dell’Arco. Neem in Volterra zeker een kijkje bij Museo Etrusco Guarnacci, een museum dat volledig in het teken staat van Etruskische kunst met onder andere een standbeeld uit de 3de eeuw voor Christus, dat is ver terug in de tijd!

Volterra

4. Culinaire hotspot in Toscane: Pienza

Een vespa scheurt door nauwe steegjes, een oude dame hangt haar was buiten over het balkon en de geur van de Italiaanse keuken vliegt je neus in. Dan weet je één ding zeker: je bent in een typisch Toscaans dorp. Het hooggelegen Pienza is daar een prachtige voorbeeld van. Het is een zeer gastronomisch dorp en dat zie je aan alle specialiteitenwinkels. Lokale delicatessen zoals de Pecorino kaas worden hier nog op ambachtelijke wijze vervaardigd. Neem dus zeker een kijkje in dit soort winkels waar de vriendelijke Italiaanse eigenaren je vol trots het productieproces uitleggen en je vaak ook iets mag proeven. Pienza is gelegen in de Val d’Orcia, een super fotogenieke vallei vol wijngaarden. Neem je camera dus zeker mee!

pienza

5. Historische highlight in Toscane: Lucca

Lucca is één van de best bewaarde vestingstadjes van Italië. Het historische centrum is volledig ommuurd. En het leuke is dat je over deze stadsmuren kunt fietsen en wandelen. Huur een fiets en ontdek Lucca op een relaxte manier op twee wielen! Een andere aanrader in Lucca is het beklimmen van de Torre Guinigi, een 44 metershoge toren die je een geweldig uitzicht laat beleven over de vesting. Ben je een shoppingliefhebber? Ook dan kun je je geluk niet op in Lucca met de vele boetiekwinkels.

Lucca
Lucca

Meer tips over hotspots en highlights in Toscane?

Raadpleeg dan een Italië specialist! Een reisbureau gespecialiseerd in Italië kan je voorzien van nog veel meer inspiratie over de mooiste en leukste stadjes en dorpjes in Toscane. Bovendien weet een Italië specialist de beste overnachtingsplekken in Toscane. Of als je een roadtrip in Toscane wilt maken, dan helpt een reisadviseur je bij het uitstippelen van een geschikte route. Bekijk hieronder alle vakanties naar Toscane en ontdek één van de mooiste streken van Italië!