Natuur in Albanië: 7x natuurparken, nationale parken & mooie plekken

Of Albanië mooie natuur heeft? Echt wel! Albanië herbergt een schat aan natuurparken en nationale parken die de natuurliefhebber in jezelf oproept. Van glanzende meren tot aan robuuste kloven en van heldere waterbronnen tot hoge bergpieken. Vooral de ongereptheid van de natuurgebieden in Albanië zal je verrassen. Waar je moet zijn voor de mooiste natuur in Albanië? De Reisspecialist geeft je hieronder 7 tips voor mooie plekken in de natuur van Albanië!

7 tips voor de mooiste natuurparken en nationale parken in Albanië

Verken de mooiste natuurgebieden van Albanië tijdens een roadtrip, strandvakantie of een groepsrondreis. Dit Balkan-land zal je in veel opzichten verrassen door haar wonderbaarlijke natuur! 

1. Osumi Canyon

Maak kennis met de ‘Grand Canyon van Albanië’! In de omgeving van het pittoreske plaatsje Berat stroomt de Osumi rivier. Deze rivier is 13 kilometer lang en heeft een grote kloof uitgesleten die op sommige punten wel 80 meter diep is. Een topactiviteit in de Osumi Canyon is raften. Vaar over het wilde water met stroomversnellingen en vergeet vooral niet om je heen te kijken naar de adembenemende natuur. Je ziet dan namelijk steile rotswanden, bijzondere kliffen en watervallen. Als je wilt raften kun je dit het beste in het voorjaar doen, want dan stroomt het meeste water door de dooiende sneeuw in de bergen. Ook als je niet van raften houdt is de Osumi Canyon een bezoek waard. Je kunt er een prachtige wandelroute door de kloof afleggen met spectaculaire uitzichtpunten.

Osumi waterval

Een waterval die eindigt in de Osumi Canyon

2. Nationaal Park Butrint

In het zuiden van Albanië, nabij de grens met Griekenland ligt Butrint National Park. Dit is een heuvelachtig gebied met veel bossen die een perfect decor bieden voor leuke wandeltochten. Al lopend door de natuur kom je bijzondere plekken tegen. In het gebied vind je namelijk ook de stad Butrint. Begeef je binnen de vestingmuren met historische ruïnes zoals een abdij, tempel, basiliek, amfitheater en een akropolis. Stap terug in de tijd en combineer geschiedenis en natuur op een fantastische wijze in één van de meest bijzondere nationale parken van Albanië!

butrint ruines
butrint theater

Een historische vindplaats van een antieke stad midden in de natuur

Stel jouw eigen Albanië rondreis samen

3. Nationaal Park Prespa

Ben je een liefhebber van wandelen en fietsen? Zet dan je zinnen op Nationaal Park Prespa, beter bekend als het Prespameer. Het nationale park in Albanië heeft een unieke ligging, namelijk: op het drielandenpunt met Griekenland, Albanië en Noord-Macedonië. In het natuurgebied vind je 2 meren  die samen één van de hoogste meren van de Balkan vormen. Geniet van magische vergezichten over de meren! Tevens is het Prespameer een ideaal gebied om ‘wildlife’ te spotten. Vogelaars kunnen op zoek naar valken, arenden en pelikanen. In de omliggende bossen houden zich beren, wolven en lynxen schuil. Daarmee is Prespa één van de mooiste nationale parken van Albanië! 

Prespameer
Prespameer pelikanen

Pelikanen die zwemmen in het Prespameer

4. Syri I Kalter

Vanuit de kustplaats Sarande kun je een trip maken naar de ‘Blue Eye’. Zo wordt in de volksmond het natuurwonder Syri I Kalter genoemd. Deze diepe waterbron is kristalhelder waardoor het water transparant is. Toch kun je de bodem niet zien. Er gaan verhalen dat de bron oneindig diep is…  Door deze diepte is het middelste gedeelte van de waterbron zeer blauw, vandaar de bijnaam ‘Blue Eye’.  De natuurrijke omgeving met veel planten en bomen maakt Syri I Kalter extra bijzonder. Je kunt er varen en van de natuur in Albanië genieten!

blue eye albanie
blue eye

De heldere waterbron Syri I Kalter

5. Meer van Shkodër

Deels in Albanië en deels in Montenegro ligt het Meer van Shkodër. Een ideale locatie voor vogels spotten, kajakken, wandelen en vooral fietsen is populair. Een fiets kun je huren bij één van de hotels in de omgeving. Het Meer van Shkodër, ook wel Lake Skadar genoemd, is een groot zoetwatermeer dat bekend staat om haar waterlelies. Zoals gezegd kun je bij het meer goed vogels spotten. Jaarlijks komen hier miljoenen vogels en daarmee is het één van de grootste natuurparken van Albanië en zelfs één van de grootste vogelreservaten van Europa.

Shkoder bergen
Shkoder

Het meer van Shkodër

6. Valbona vallei

Wil je de ongerepte kant van Albanië zien? Zet koers richting Nationaal Park Valbonëdal. ’s Zomers is de Valbona vallei prachtig groen en in de winter hagelwit door de vele sneeuw. Dit dal ligt namelijk hoog in de Albanese Alpen. In de winter kun je er gletsjers bewonderen en in de zomer juist door de bergen wandelen met zicht op veel kuddes schapen. Neem dan ook zeker een kijkje bij de Valbona waterval van 50 meter hoog. De Valbona vallei vind je in Noord-Albanië en is zeker een stop waard!

Valbona water
Valbona

Een groen dal in de Valbona vallei

7. Komanmeer

Omringt door beboste heuvels en torenhoge bergen, het heldere water, de hoge kliffen… het Komanmeer is oprecht één van de gaafste plekken als je het hebt over natuur in Albanië. Het Komanmeer doet je wellicht denken aan fjorden in Noorwegen. Met een boottocht kun je over het langgerekte meer varen en heb je zicht op idyllische watervallen die via de rotswanden naar beneden stromen. Met een boottocht naar het plaatsje Fierzë zie je in 2,5 uur een ware natuurvoorstelling. Dit is natuur in Albanië op haar allerbest! 

komanmeer
koman zonsondergang

Het Komanmeer bij zonsondergang

De natuur in Albanië met eigen ogen zien?

Kun jij niet wachten om deze natuurgebieden en nationale parken zelf te bewonderen? Ga op reis naar Albanië! Tijdens rondreis, maar ook een zonvakantie aan de kust kun je de natuur in Albanië bezichtigen. Check hieronder de mooiste reizen naar Albanië of laat je adviseren door een Albanië specialist!

Of bekijk alle zonvakanties naar Albanië!