Badplaatsen in Albanië | 5x de leukste en mooiste kustplaatsen voor een strandvakantie

Ben je op zoek naar de leukste en mooiste badplaatsen in Albanië? De Reisspecialist heeft de beste kustplaatsen voor een strandvakantie voor jou op een rijtje gezet. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen in Albanië en dat levert jou een authentieke ervaring op. Ook is het er nog relatief rustig en kun je er betaalbaar vakantie vieren. Geniet verrassend voordelig van luxe in dit prachtige Balkanland. En de stranden? Die doen zeker niet onder voor die in bijvoorbeeld Spanje of Griekenland. Kom snel de mooiste badplaatsen van het onbekende Albanië ontdekken voordat het grote publiek ze leert kennen!

Waar verblijven in Albanië? Dit zijn de beste badplaatsen in Albanië!

Er zijn verschillende plekken waar je kunt verblijven in Albanië voor een strandvakantie. In het noorden van het land vind je een aantal badplaatsen en als je de kust afloopt naar het zuiden kom je de Albanese Riviera tegen. Dit is een 120 kilometerslange kustlijn van Vlöre tot aan Ksamil. Van noord naar zuid: dit zijn de beste badplaatsen van Albanië!

1. Op vakantie in Dürres

Dürres is de 2de stad van het land en de grootste badplaats van Albanië. Deze kustplaats hoort niet bij  de Albanese Riviera, want de stad ligt in Noord-Albanië. Dürres heeft een lange kustlijn met grote zandstranden waar de ligbedjes en parasols al voor jou opengeklapt staan. Dürres is een stad waar ook veel te bezichtigen valt. In het ommuurde stadshart vind je veel invloeden van verschillende volkeren, van moskeeën tot aan kerken.

durres strand

Het strand van Dürres

durres moskee

Een moskee in Dürres

Ook zijn nog veel herinneringen van vroegere volkeren te zien in Dürres. Denk bijvoorbeeld aan het grootste Romeinse amfitheater van de Balkan. Hier was ooit plaats voor 15.000 bezoekers en is gebouwd in de 1ste eeuw. Maar neem ook zeker een kijkje bij een Venetiaans kasteel, ruïnes van Romeinse badhuizen en een roze paleis van een oude koning dat meteen in het oog springt. Er is zelfs een heel forum met Romeinse overblijfselen. Wissel ontspannen op het strand dus ook zeker af met een duik in de historie van Dürres. Veel hotels vind je in de buurt van het strand en in het centrum zijn volop restaurants met terrassen. Laat je verrassen door Dürres!

durres amfitheater

Het amfitheater in Dürres

2. Vakantie vieren in Vlöre

In Midden-Albanië ligt de vroegere hoofdstad van Albanië: Vlöre. Deze badplaats in Albanië beschikt over 2 mooie zandstranden. Vlöre heeft een strategische ligging: zo kun je naar hoogtepunten van het land in het noorden en in het zuiden. In de directe omgeving is een uitstapje naar Karaburun National Park. Vanuit Vlöre kun je varen naar dit schiereiland met bijzondere rotspartijen en idyllische baaien. Tevens is een trip naar Berat een aanrader. Berat staat bekend als ‘de stad van duizend ramen’. Dat komt omdat Berat tegen een berg is opgebouwd en je daardoor alle ramen van de witgekleurde huizen zo goed kunt zien. Berat is een mooie vestingstad met een fort en een citadel. Doordat het hier zo pittoresk is, wordt Berat als één van de mooiste plekken van Albanië gezien.

vlore

De zee bij Vlöre

berat

Het prachtige Berat

3. Een strandvakantie in Himarë

Himarë is een kleinschalige badplaats in Albanië, maar zeker één om te noteren. In de omgeving van deze plaats vind je de mooiste stranden van Albanië. Neem bijvoorbeeld Gjipe Beach. Dit strandje ligt aan het einde van een indrukwekkende kloof: Gjipe Canyon. Je kunt er goed rotsklimmen en hiken om het vervolgens te combineren met relaxen op Gjipe Beach. Een ander strand in de buurt van Himarë is Jale Beach. Het is daar heerlijk rustig en mooi gelegen in een baai. Zowel Gjipe Beach als Jale Beach zijn verborgen parels in Albanië!

himare

De kustlijn van Himarë

gjipe beach

Het schitterende strand van Gjipe Beach

All Inclusive naar Albanië? 

4. Sarandë, één van de meest gekozen badplaatsen in Albanië

Sarandë is één van de meest geliefde badplaatsen van Albanië. Dat heeft te maken met de goede hotels, het gezellige centrum en de vele excursiemogelijkheden in de omgeving. Veel hotels hebben een privéstrand in Sarandë. Daardoor kun je overdag heerlijk zonnen en zwemmen en in de avond het levendige centrum in. Er is veel entertainment bij de promenade waar je lekker kunt flaneren. Bovendien kun je in het centrum goed winkelen en in de avond uitgaan. Tevens vind je bij het strand veel watersportmogelijkheden waardoor je je nooit verveelt. In Sarandë is van alles te zien zoals een kasteel en stadsmuren met torens. Kortom, Sarandë is de meest complete kustplaats van Albanië!

sarande

Uitzicht over Sarandë

Zoals gezegd zijn in de omgeving van Sarandë veel excursies mogelijk. Vanaf de kustlijn heb je uitzicht op het Corfu. Met een boottocht bereik je in een mum van tijd dit Griekse eiland. Zo combineer je twee landen in één vakantie. Terug op het vasteland van Albanië kun je naar Butrint National Park. Dit nationale park is leuk voor een dagtrip. Je kunt er fantastisch hiken over beboste heuvels. En het wordt nog leuker: midden in de natuur vind je ruïnes van een antieke stad zoals een tempel, abdij, basiliek, akropolis en een amfitheater. Of, ga naar Gjirokaster. Een Ottomaanse stadje waar je de pure kant van Albanië ziet. Je vindt er veel ambachtswinkels, kronkelige straatjes en een oud kasteel. Gjirokaster staat ook bekend als ‘de stad van duizend treden’. Dit komt omdat de straten zeer steil zijn in Gjirokaster. Vooruit, nog één excursietip: de Blue Eye. Dit is een kristalheldere waterbron in het groene binnenland die lokaal bekend staat als het ‘blauwe oog’.

butrint

Ruïnes in Butrint National Park

blue eye albanie

De waterbron Blue Eye

5. Ksamil, dé tropische kustplaats in Albanië

Paradijselijk. Dat woord omschrijft deze kustplaats in Albanië het best. Ksamil doet je denken aan een tropische bestemming ver buiten Europa, maar niet is minder waar. Je vindt het gewoon in eht zuiden van Albanië! Dat het er zo paradijselijk uit ziet heeft te maken met hagelwitte stranden zoals je ze in de Caribbean ziet, een kraakheldere zee en 4 kleine eilandjes voor de kust. Heel leuk is om naar de 4 eilanden te zwemmen of varen. Je kunt er fantastisch snorkelen in de Ionische Zee! In Ksamil vind je veel bars, (vis)restaurants en beachclubs. In het hoogseizoen kan het wat drukker worden in vergelijking met andere badplaatsen in Albanië, maar hé wat wil je ook met zo’n droomlocatie. Neem plaats op het spierwitte strand óf op de zonneterrassen op palen boven zee en vier jouw ultieme strandvakantie in Albanië!

ksamil strand

Het turquoise water van Ksamil

ksamil

De eilanden voor de kust van Ksamil

Nieuwsgierig naar wat er nog meer te doen is in Albanië?

Welke badplaats in Albanië kies jij uit voor jouw strandvakantie?

Wordt het Dürres met al haar culturele bezienswaardigheden, het fijn gelegen Vlöre, Himarë met topstranden in de buurt, het alom geliefde Sarandë of het paradijselijke Ksamil. Waar je ook voor kiest, laat deze vakantie in Albanië er een worden waar je nog lang aan terugdenkt. Bekijk hieronder de meest favoriete hotels in deze badplaatsen in Albanië.  

Of vraag advies aan een Albanië specialist!