Op safari in de Okavango Delta in Botswana

Met een safari in de Okavango Delta van Botswana vaar je geruisloos over een kronkelige rivier die zich een weg baant door de ongerepte natuur met rietgras, waterlelies, mangroves en zouteilanden. Plots zie je in de verte twee ogen boven het watervlak uitsteken. Het is een nijlpaard, wauw! Ineens hoor je getrompetter. Je draait je om, het is een groep olifanten die met hun oren wapperen en door het ondiepe water slenteren. En boven je? Daar vliegen de meest unieke vogelsoorten aan je voorbij. Pak je camera erbij, mis geen moment. Dit is de Okavango Delta in Botswana!

De natuur in de Okavango Delta

Hoog in de Afrikaanse bergen van Angola ligt de basis van de Okavango Delta, de grootste binnenlandse delta ter wereld. Vanaf grote hoogte stroomt het water over de Okavango rivier richting Botswana. Het duurt ongeveer een half jaar voordat het water uit de bergen de delta binnenstroomt. Tijdens het regenseizoen overstroomt de Okavango Delta waardoor er een labyrint aan lagunes, beekjes, rivieren en eilanden ontstaat. De Okavango Delta is een uniek ecosysteem waarbij de eilanden als filter fungeren. Daardoor is het water super schoon en helder. Dit heeft ook deels te maken met het feit dat er geen fabrieken of landbouwbedrijven in de omgeving zijn die voor vervuiling zorgen. Wat het resultaat is van dit schone water? Een hoge concentratie wilde dieren, zij voelen zich helemaal thuis in dit waterrijke gebied! 

Okavango Delta

De Okavango Delta die duidelijk ondergelopen is.

Een mokoro safari in de Okavango Delta

De Okavango Delta is een onherbergzaam gebied waar de natuur de baas is. Je vindt hier geen autowegen om van A naar B te komen. Het vervoer verloopt al eeuwenlang via waterwegen. De locals gebruiken hiervoor een zogeheten ‘mokoro’. Dit is een met de hand uitgeholde boomstam die je met een stok in het water voortduwt. Vergelijk het met een traditionele kano. Op safari in de Okavango Delta kun je op eenzelfde manier als de locals door de delta varen in een mokoro. Glijd over het kabbelende water terwijl een ranger/gids achter op de mokoro staat met een grote stok in zijn hand om je de mooiste plekken van de Okavango Delta te laten zien. Al zittend in de mokoro kun je je volledig focussen op de omgeving en mogelijke wilde dieren. Bij het instappen voelt deze manier van safari in Botswana misschien wat onwennig aan, maar na een paar minuten varen ga je op in de stilte van de natuur. Je zult ervan opkijken hoe dicht je bij de wilde dieren kunt komen!

Okavango mokoro

Een safari te water met een mokoro in de Okavango Delta

Meer opties voor een safari in de Okavango Delta

Naast een mokoro safari vanaf het water zijn er nog véél meer type safari’s mogelijk in de Okavango Delta. Vooral wandelsafari’s worden vaak ondernomen, maar ook begeleide jeepsafari’s waarbij je off-road en deels door het water gaat op zoek naar dieren. Een bijzonder alternatief is een luchtsafari. Vanuit een helikopter heb je goed zich op het unieke landschap. Je ziet dan hoe het gebied is ondergelopen met water en hoe de waterwegen eilanden vormen in de delta. Tijdens een rondreis door Botswana kun je het beste zo’n 2/3 dagen plannen in de Okavango Delta zodat je meerdere type safari’s kunt beleven.

Luipaard in Okavango

Een jeepsafari in de Okavango Delta

Botswana Okavango Delta

Een vlucht over de Okavango Delta

Dieren in de Okavango Delta

In de Okavango Delta ben je in de pure wildernis van Afrika. Dat maakt deze plek één van de meest favoriete bestemmingen voor een safari in Afrika. De delta kent een rijkdom aan wilde dieren en de aantallen blijven groeien. Maar welke dieren kun je er allemaal spotten? Bij het water heb je grote kans op het zien van nijlpaarden en olifanten die hun dorst lessen. Op de eilanden en savannes kun je giraffen, luipaarden, buffels, wilde honden, cheeta’s en leeuwen spotten. Ook zebra’s, gnoes, antilopen en springbokken behoren tot het dierenrijk. Bovendien vliegen er zo’n 400 unieke vogelsoorten rond in de Okavango Delta. Neem je verrekijker dus zeker mee! Dé plek om wilde dieren te spotten is Chief’s Island. Dit is het grootste eiland in de delta, zo’n 70 kilometer bij 15 kilometer. Wanneer het waterpeil stijgt wanen de landdieren zich hier veilig. Vooral bij zonsopkomst- of ondergang is Chief’s Island de aangewezen plek voor het spotten van zoveel mogelijk dieren.

Nijlpaarden in de Okavango Delta
leeuw in de okavango
olifant in de okavango

Een lodge in het Moremi Game Reserve

De delta is onderverdeelt in privéreservaten waarvan het Moremi Game Reserve het meest geliefd is. In dit reservaat heb je namelijk de grootste kans op het zien van de beroemde ‘Big Five’. Zelfs nog groter dan in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Dat komt doordat hier neushoorns en luipaarden relatief goed zichtbaar zijn. Het Moremi Game Reserve ligt in het hart van de delta. Maun is de dichtstbijzijnde grote stad waarvandaan je met een klein vliegtuigje snel en gemakkelijk naar Moremi Game Reserve vliegt. In het reservaat kun je overnachten in luxe lodges waar vanuit je safari’s kunt maken. Een andere optie is een meerdaagse mokoro safari. Samen met een ranger stap je in een mokoro. De nachten verblijf je midden in de natuur, zonder stromend water of elektriciteit. Dit is écht back tot basic, maar heeft ook wel weer iets unieks. Je tent opzetten tussen de wilde dieren. Dat kunnen weinig andere mensen zeggen, toch?

okavango lodge zwembad

Op safari in de Okavango Delta?

Wil je nu zelf op safari in de Okavango Delta? Bekijk hieronder de populairste rondreizen door Botswana met de Okavango Delta in het reisprogramma: 

Laat je vrijblijvend informeren door een Botswana specialist. Dit is een reisadviseur die Botswana op zijn/haar duimpje kent en de contacten heeft voor het regelen van de mooiste safari’s door de Okavango Delta. Alle Botswana specialisten op deze site zijn aangesloten bij de ANVR en SGR. Daardoor boek je veilig en vertrouwd jouw rondreis naar Botswana met veel garanties!