Hotspots op Zakynthos: mooie plekken en activiteiten

Zoek je de leukste hotspots op Zakynthos, maar ook andere mooie plekken en toffe activiteiten op dit Griekse eiland? Op deze pagina vind je 9 fantastische hoogtepunten op Zakynthos, een heerlijk eiland dat tot de Ionische archipel van Griekenland behoort. Zakynthos is een fijne vakantiebestemming als je aan het strand wilt vertoeven, maar ook als je hotspots wilt afvinken en andere activiteiten wilt ondernemen met een huurauto of een boot. Lees gauw verder en ontdek de mooiste plekken van Zakynthos!

De mooiste plekken van Zakynthos

1. Navagio Bay (Zakynthos West)

Beter bekend als Schipwreck Beach. Dit is dé hotspot van Zakynthos! In de vorige eeuw is in deze baai met azuurblauw zeewater een smokkelschip aangespoeld. In eerste instantie wist de Griekse overheid niet goed wat met het scheepswrak te doen. Naarmate de tijd vordert wisten steeds meer lokale inwoners van dit aangespoelde smokkelschip af. Op een gegeven moment namen locals toeristen mee naar deze baai waardoor het vandaag de dag is uitgegroeid tot de allerbekendste bezienswaardigheid van Zakynthos. Navagio Bay is ook echt enorm fotogeniek. Het zeewater is super blauw, de hoge witte rotswanden en als kers op de taart het inmiddels verroeste scheepswrak. Je kunt op het strand een rondje rond het schip lopen, ermee op de foto gaan en zwemmen vlak voor de kust.

Schipwreck Beach

Het smokkelschip op het strand van Navagio Bay 

Echter is Navagio Bay / Schipwreck Beach een beetje té toeristisch geworden. Als je naar het strand in de baai wilt is dit alleen mogelijk per boot. Dat betekent dat als je in het hoogseizoen komt aanvaren dat je vlak voor het strand een reeks aan excursieboten ziet. Ook het strand is dan bedekt met toeristen waardoor het minder authentiek is. Wees hier op voorbereid. In het laagseizoen heb je hier stukken minder last van óf als je toch in het hoogseizoen gaat probeer dan zo vroeg mogelijk te vertrekken. Vanaf de vuurtoren bij Skinari (combinatie met de Blue Caves), vanuit Porto Vromi (combinatie met andere grotten) of andere plekken van het eiland kun je met een excursieboot naar Schipwreck Beach op Zakynthos. Een andere optie is om met een huurauto naar het hoger gelegen uitkijkpunt te gaan waar je zo de baai in kunt kijken.

2. Xigia Beach (Zakynthos Oost)

Heb je ooit weleens gehoord van collageen? Dit is een soort poeder dat ontzettend goed is voor je huid, gewrichten, spieren en nagels. In Nederland moet is dit redelijk prijzig, maar op dit strand in Zakynthos kun je er in zwemmen! Hiervoor ga je naar Xigia Beach aan de oostkust. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje naar beneden lopen naar een klein strand tussen rotsen in.

Xigia Beach

Xigia Beach mét collageen in het zeewater

Het collageen stroomt vanuit de rotsen bij dit strand zo de zee in waardoor het in eerste instantie een beetje troebel lijkt. Je kunt dan wel niet de zeebodem zien als je zwemt, echter doet dit niks af aan de kleur van de zee want dit is zeer lichtblauw. Zwem bij Xigia Beach zeker naar de rotswand, want hier kun je een stukje in de grotten in. Wat ook een leuke tip is, is om bij dit strand iets te drinken te bestellen. Vanaf het hoger gelegen restaurant komt je koele drankje in een mandje met een kabelbaan naar beneden. Erg grappig!

3. Schildpaddeneiland (Zakynthos Zuid)

Schildpaddeneiland, ook wel bekend als Turtle Island, is een grote highlight op Zakynthos. Wat een misvatting is, is dat je bij dit eiland in de baai van Laganas veel schildpadden kunt spotten. Ze komen hier zeker voor, maar de kans is klein aangezien de schildpadden dichter bij de kust rondzwemmen. De reden dat dit eiland toch bekend staat als Turtle Island is de vorm van een schildpad. Als je goed kijkt dan zie je inderdaad vanaf een afstand met een beetje fantasie dit zeedier.

Turtle Island

Turtle Island van een afstandje

Maar waarom zou je dan naar het schildpaddeneiland op Zakynthos gaan? Allereerst de schitterende overtocht naar het eiland. Je kunt op de boot stappen bij de haven van Laganas. Je vaart voorbij aan Cameo Island (zie hieronder) en naarmate je dichterbij komt zie je steeds meer de vorm van de schildpad. Sommige excursieboten varen ook nog naar de achterkant van het eiland waar je grotten invaart. Hierna vaar je terug naar de voorzijde van het eiland waar een mooie strand ligt. Hier kun je van boord stappen en even heerlijk relaxen in de zon en zwemmen / snorkelen in het helderblauwe water.  

4. Blue Caves (Zakynthos Noord)

De definitie van blauw zeewater ontdek je bij deze grotten. De Blue Caves vind je aan de noordkust van Zakynthos. De zon schijnt op een bepaalde manier deze reeks grotten in waardoor het zeewater zeer blauw oogt. Met een excursieboot kun je diverse grotten invaren. Ook stoppen deze boten bij grotten. Je kunt dan van boord in zee springen, naar de grotten zwemmen en bij sommigen redelijk diep de grot inzwemmen. Dit is een erg gave ervaring! Je kunt de Blue Caves het beste bezoeken vanuit de haven van Agios Nikolaos of de vuurtoren bij Skinari.

Blue Caves Zakynthos

De Blue Caves van Zakynthos waar je door de doorgangen heen kunt varen

5. Kalamaki (Zakynthos Zuid)

Deze hotspot verwacht je misschien niet meteen in dit lijstje met de mooiste plekken van Zakynthos. Toch is Kalamaki een absolute verrassing tijdens een vakantie op Zakynthos. Dat komt omdat je vlak voor het strand van deze badplaats op Zakynthos de prachtige Caretta schildpadden kunt spotten. Zeker vanaf half mei heb je hier een goede kans op het spotten van deze soort schildpadden.

Kalamaki

Een caretta schildpad die boven het wateroppervlak naar adem hapt

Neem naar het strand van Kalamaki een snorkelset mee en loop een stuk de zee in. Het strand loopt zeer geleidelijk af, maar toch hoef je niet perse ver de zee in om de Caretta schildpadden te spotten. Struin met je duikbril de zeebodem af tot je deze fantastische zeedieren tegenkomt. Zodra je een schildpad ziet, kom dan niet te dicht bij zodat je ze niet opjaagt. Wanneer je uit zee komt met de schildpadden op je netvlies ben je getuige geweest van hét symbool van Zakynthos: de Caretta schildpadden! Tip: in het juiste seizoen kun je op het strand de eieren van schildpadden zien. ’s Nachts sluipen ze het strand op om hier te broeden. Overdag worden de eieren op het strand afgezet met houten hekken ter bescherming.

6. Waterpark Zakynthos (Centraal)

Ongeveer in het midden van het Griekse eiland ligt een gaaf waterpark: Zante Water Village. Een te gekke activiteit op Zakynthos voor jong en oud. Een dagje waterplezier verzekerd met een Lazy River, een tolglijbaan, een boemerangglijbaan, steile glijbanen en kronkelglijbanen. Voor de allerkleinsten zijn er twee kinderbaden met waterspeeltoestellen. Rustzoekers kunnen terecht bij de bubbelbaden. Een ander waterpark op Zakynthos ligt in Tsivili aan de oostkust. Het aantal en soort glijbanen zijn gelijkwaardig aan Zante Water Village, dus kies het waterpark uit dat het dichtste bij ligt. Have (water) fun!

Zante Water Village

Enkele van de vele glijbanen in Zante Water Village

7. Zakynthos Stad (Zakynthos Oost)

De hoofdstad en tevens de grootste stad van het eiland is het gelijknamige Zakynthos Stad. Halverwege de vorige eeuw kreeg Zakynthos Stad te maken met een onverwachte gebeurtenis. Een aardbeving zette de stad op zijn kop en moest compleet herbouwd worden. Slechts enkele bouwwerken bleven staan. Inmiddels is Zakynthos Stad weer helemaal in ere hersteld. Tijdens je stadsbezoek aan Zakynthos Stad kun je een aantal bezienswaardigheden bekijken zoals het grote Solomos plein en de kerk van Agios Dionysos (helemaal goud van binnen). Voor een dagje shoppen of lekker uit eten zit je in Zakynthos Stad ook helemaal goed. Vanaf het centrum is het een stukje lopen naar de wijk Bochali. Je wandelt door de steile straten omhoog naar een heuvel waar zich bovenop een oud kasteel bevindt. Dit is het Kastro kasteel met ruïnes uit vroegere tijden. Bovendien heb je vanaf deze ruïnes indrukwekkende uitzichten over het eiland. 

Zakynthos Stad

Zakynthos Stad vanaf het water gezien

8. Porto Vromi / Porto Limnionas (Zakynthos West)

De westkust van Zakynthos bestaat uit tal van idyllische baaien. Deze kuststrook is bergachtig en de zee is hier een stuk wilder. Tussen de hoge rotsen en bergen aan de westkust liggen baaien zoals Porto Vromi en Porto Limnionas waar het zeewater een stuk rustiger is. Vanuit beide plaatsen kun je een privé boot huren die je zelf mag besturen. Zo kun je op eigen houtje naar allerlei grotten en afgelegen stranden. Spring van boord waar je wilt, zoals bij White Beach waar je kunt zwemmen en snorkelen. Ook kun je vanuit Porto Vromi naar Shipwreck Beach varen. Een leuke tip als je in de buurt bent is Korakonissi. Een fantastisch uitzichtpunt met een robuuste kustlijn waar je tevens kunt zwemmen en snorkelen.

Porto Vromi

Eén van de vele baaien en grotten waar je naartoe kunt varen vanuit Porto Vromi

9. Cameo Island (Zakynthos Zuid)

Zeer populair op Zakynthos is Cameo Island, een mini-eilandje in de baai van Laganas. Het staat bekend als huwelijkseiland. Vanaf de kade kun je via een houten loopbrug over zee naar het eilandje wandelen. Voor een kleine entreeprijs kun je op Cameo Island een fijne dag aan zee beleven. Aan de achterkant van het eiland vind je een Instagram-waardig strandje met ligbedden en grote witte lakens die door de lucht zweven. Plof lekker neer op het strand of zwem een stukje met zicht op Turtle Island. Neem ook zeker een duikbrilletje mee naar Cameo Island, want je kunt ook hier zomaar een Caretta schildpad tegen het lijf zwemmen!

Cameo Island

Het trouweiland van Zakynthos: Cameo Island

Meer mooie plekken en hotspots op Zakynthos

Natuurlijk zijn er naast bovengenoemde mooie plekken op Zakynthos nog veel meer bezienswaardigheden. Meer tips voor Zakynthos vind je hieronder:

  • Gerakas Beach en Dafni Beach – twee grote en langgerekte zandstranden.
  • Keri – een schitterend dorp waar je zeker de zonsondergang moet meemaken.
  • Laganas – de bekendste badplaats van Zakynthos met veel uitgaansgelegenheden.
  • Tsilivi – het kleinere zusje van Laganas met veel hotels, restaurants, winkels en clubs.
  • Gyri – een traditioneel bergdorpje waar de tijd lijkt stil te staan.

Kun jij niet wachten op een vakantie naar Zakynthos nadat je dit hebt gelezen? Dan is het tijd om naar een vakantie te zoeken. Via de button hieronder vind je allerlei reisbureaus gespecialiseerd in vakanties naar Zakynthos. Kies een geschikte vakantie beleef de leukste activiteiten en mooiste plekken van Zakynthos!

Kies een reisorganisatie die expert is in het samenstellen van reizen naar Zakynthos!