De mooiste plekken in Zuid Frankrijk | 15x Mooie Plekken , Wat te doen + Bezienswaardigheden

Ben je nieuwsgierig naar de mooiste plekken in Zuid Frankrijk? De Reisspecialist neemt je mee op reis langs de mooiste bezienswaardigheden van Zuid Frankrijk en geeft je goede tips om jouw vakantie extra leuk te maken. Ontdek wat er allemaal te doen is aan de zuidkust en in het achterland van Frankrijk. Van middeleeuwse dorpjes en idyllische baaien tot aan mondaine steden en ongerepte natuurgebieden. Zuid Frankrijk barst van de diversiteit!

De 15 mooiste plekken in Zuid Frankrijk

Sta stil bij Romeinse overblijfselen, dwaal door authentieke straatjes, bewonder paleizen en vergeet niet om te chillen op de mooie stranden. Na deze 15 bezienswaardigheden in Zuid Frankrijk weet je precies wat je wilt doen in het zuiden!

1. Menton

De zuidkust van Frankrijk reikt tot aan Italië in het oosten. Hoe verder je naar het oosten van de Cote ‘d Azur opschuift des te meer je de sfeer proeft van Italië. Op een steenworp afstand van de grens komt dit fantastisch tot uiting in het stadje Menton. Stap de vestingmuren binnen ga op in de Italiaanse sfeer. Wat je erg zal opvallen zijn de vele pastelkleurige huizen die tegen een heuvel op zijn gebouwd. Het ziet er erg schilderachtig uit met een mooie ligging aan de kust met fijne stranden. Pak je camera maar tevoorschijn!

Menton

Het uitzicht op de pastelkleurige huizen van Menton

2. Gorges du Verdon

Eén van de mooiste plekken van Zuid Frankrijk is de 2de grootste kloof van Europa. We hebben het over de Gorges du Verdon, bijgenaamd de ‘Grand Canyon van Frankrijk’. Deze diepe kloof is wel 25 kilometer lang en een rivier stroomt erdoor. Daardoor kun je er leuke watersporten beleven zoals raften, waterfietsen en kajakken. Zowel vanaf het water als vanuit de bergen voltrekken zich de mooiste vergezichten. Op sommige punten kijk je op tegen rotswanden van 700 meter hoog. Als wandelliefhebber is de 11 kilometerslange hiketocht Sentier Martel, met indrukwekkende uitzichten op de kloof, een aanrader.

Gorges du Verdon

De kloof Gorges du Verdon met het zeer blauwe water

3. Monaco

Aan de zuidkust vind je één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Zuid Frankrijk. Je vindt er namelijk een ministaatje genaamd Monaco. Op ruim 2 vierkante kilometer wonen veelal elite inwoners. De luxe levensstijl is dan ook terug te zien in Monaco aan chique restaurants, exclusieve hotels en dure auto’s. Je vindt er ook het populaire Casino van Monte Carlo waar je een gokje kunt wagen. Ga in Monaco ook zeker naar het oude stadsdeel. Hier vind je het koninklijk paleis Palais Princier waar je de traditionele wisseling van de wacht kunt bekijken. Een leuke tip is om de botanische tuinen Jardin Exotique van Monaco te bezoeken. Of, ga belastingvrij shoppen in de winkelstraten!

Monaco

Uitzicht op het hooggelegen stadsdeel van Monaco

4. Calanques

Ook op het gebied van natuur vind je mooie plekken in Zuid Frankrijk. De kustlijn bij Calanques National Park bestaat uit diepe inhammen waarbij het zeewater ver het land instroomt. Deze fotogenieke ‘calanques’ worden omgeven door hoge bergen met vegetatie. Het is erg leuk om de inhammen in te varen met een bootje. Je vaart dan langs hoge rotswanden en door idyllische baaien. Een alternatief is kanoën. Spring uit je kano of boot en ontdek ook hoe helder en azuurblauw het zeewater is met een zwemtocht!

Calanques National Park

Bootjes die varen door de Calanques

Zelf op vakantie naar de Zuid Franse kust? Bekijk de mooiste reizen!

5. Saint-Tropez

Van deze mondaine Franse badplaats zul je vast weleens gehoord hebben. Saint-Tropez is van een vissersdorpje uitgegroeid tot een jetset bestemming. Dit is eigenlijk allemaal begonnen met Brigitte Bardot die hier kwam wonen en daarna volgende nog vele andere beroemdheden. De centrale locatie in Saint-Tropez is de jachthaven met dure jachten. Het draait er om zien en gezien worden. Strijk neer op één van de vele terrasjes en geniet van de luxe sfeer, maar blijf daar niet de hele tijd zitten. Wandel ook rond in de authentieke straatjes naar de Citadel van Saint-Tropez.

Saint Tropez

De citadel torent boven alles uit in Saint Tropez

6. Avignon

Wist je dat de Paus niet altijd in Vaticaanstad heeft geleefd? Vroeger heeft de paus gewoond in Avignon. Hij leefde met andere pauzen in het Palais des Papes: het paleis van de pauzen. Het is een gigantische paleis met hoge torens, dikke kasteelmuren en schitterende tuinen om in rond te wandelen. Echter staat Avignon niet alleen bekend om dit paleis, maar ook om een brug. Le pont d’Avignon is bij vroegere gevechten voor een deel gesneuveld. Hierdoor is het nu halve brug, waarbij nog enkele bogen overeind staan. Er is een beroemd liedje over de brug gemaakt: ‘sur le pont d’Avignon’. Beide bezienswaardigheden bij elkaar opgeteld zorgt ervoor dat Avignon zeker één van de mooiste plekken van Zuid Frankrijk is!

Avignon Pausenpaleis

Het pausenpaleis van Avignon

7. Cannes

Cannes is ieder jaar het middelpunt van de belangstelling als het gaat om de filmindustrie. Jaarlijks in mei wordt een groot filmfestival georganiseerd waar de beroemdste filmsterren op afkomen. Cannes is een mondaine kustplaats en dat zie je aan de mooie Boulevard de la Croisette en de luxe jachten bij Port Pierre Canto. Ga zeker ook op zoek naar de authentieke kant van Cannes in de historische wijk Le Suquet. En, relaxen bij het strand bij Boulevard du Midi mag natuurlijk niet vergeten worden. Bovendien kun je fantastisch winkelen in Cannes met vele modewinkels van exclusieve merken.

Cannes

Het strand van Cannes

8. Nimes

Bezienswaardigheden in Zuid Frankrijk bestaan ook veelal uit Romeinse overblijfselen. De stad Nimes is daar een prachtig voorbeeld van. Stap de oude binnenstad in en vind je weg naar het amfitheater uit de 1ste eeuw. Deze arena biedt plaats aan 24.000 bezoekers. Vroeger werden er gevechten gehouden tussen gladiatoren, maar nu kun je er muziekoptredens bewonderen. In Nimes vind je nog veel meer Romeinse bezienswaardigheden zoals de de uitstekend bewaarde tempel Maison Carrée midden in het centrum.

Nimes

De arena van Nimes

9. Nice

Nice is één van de grootste steden in Zuid Frankrijk. Wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat naar de zuidkust is er een grote kans dat je aankomt op het vliegveld van Nice. Het is tevens één van de mooiste steden van Zuid Frankrijk. Dat zie je terug aan de vele barokke gebouwen. Dé hotspot van Nice is zonder twijfel de Promenade des Anglais. Flaneer over deze prachtige palmenboulevard! Als je wilt zonnen en zwemmen is Nice ook een uitstekende plek om te zijn. Strijk neer op de grote, langgerekte stranden. Tip: vanuit Nice kun je naar Villa Ephrussi de Rothschild. Dit is één van de mooiste villa’s die je ooit gaat zien. Volg een rondleiding en bewonder de sierlijke vertrekken en botanische tuinen.

Nice

Het lange strand van Nice

10. Pont du Gard

Eén van de bekendste bruggen van Europa is Pont du Gard. Dit is tevens één van de mooiste plekken van Zuid Frankrijk. De brug is stokoud, namelijk uit 19 voor Christus. Pont du Gard stamt uit de Romeinse tijd. Het is een aquaduct die vroeger wel 50 kilometer lang was om Nimes van water te voorzien. Nu is er nog een gedeelte, wel het mooiste gedeelte, zichtbaar. De brug is 3 verdiepingen hoog met veel bogen en ligt in een natuurrijke omgeving. Leg deze unieke locatie zeker vast op camera!  

Vakantie Frankrijk

Tussen al het groen: de Pont du Gard

11. Arles

Arles was belangrijke stad in de Romeinse tijd. Tegenwoordig besef je dat nog bij het zien van het indrukwekkende amfitheater. Eén van onze bekendste Hollandse Meesters heeft een tijdje gewoond in Arles. Vincent van Gogh heeft er tijdens zijn verblijf veel plekken in de stad geschilderd. Ga langs bij de geschilderde locaties en je herkent ze vast en zeker!  

arles

Het amfitheater van Arles

12. Narbonne

In de 13de eeuw zou in Narbonne de grootste kathedraal ter wereld gebouwd worden. De Cathédrale Saint-Just et Saint-Pasteur. Echter zijn alle plannen nooit helemaal uitgevoerd waardoor er slechts een deel van een gigantische kathedraal gebouwd is. Desondanks is het uiteindelijk in kleiner formaat een prachtige kathedraal geworden. Dwaal door de pittoreske straatjes van Narbonne en verbaas je over de pittoreske sfeer!

narbonne

Eén en al historie in Narbonne

13. Camargue

Naast de Calanques en de Gorges du Verdon behoort op natuurlijk vlak ook Camargue tot één van de mooiste plekken in Zuid Frankrijk. Het is een ongerept natuurgebied onder de rook van Marseille aan zee. De landschappen bestaan voornamelijk uit moerassen, maar ook lagunes, roze zoutvlaktes en graslanden. In deze landschappen leven wilde paarden, flamingo’s en zwarte stieren. Voor de natuurliefhebbers zijn er wandelpaden uitgezet.

camargue

Flamingo’s in Camargue

14. Aix-en-Provence

Zoals de naam al zegt ligt deze plaats in de Provence. Deze regio is het achterland van de zuidkust in Frankrijk. De omgeving bestaat uit vooral uit paarse lavendelvelden, dat typerend is voor dit gebied. Aix-en-Provence is één van de leukste stadjes in de Provence. Struin langs pittoreske huizen uit de 17de eeuw. Je ervaart een kunstzinnige stad waar dan ook veel kunstenaars inspiratie hebben opgedaan. Laat je verblijden door de charmante, geplaveide straten geflankeerd door historische huizen met mooie gevels.

Aix en Provence

Schilderachtige straatjes in Aix-en-Provence

15. Carcassonne

Er zijn weinig mooie plekken in Zuid Frankrijk die zo goed bewaard zijn gebleven als Carcassonne. Voel je een ridder of een jonkvrouw in Carcassonne. Waan je in de middeleeuwen, aanschouw de vestingwallen en de vele torens met spitse daken. Het is echt een plek die je niet wilt missen op vakantie in Zuid Frankrijk!

carcassonne

De stadsmuren en torens van Carcassonne in de avond

Meer mooie plekken in Zuid Frankrijk

Je hebt nu over 15 mooie plekken in Zuid Frankrijk gelezen. Natuurlijk zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in Zuid Frankrijk. We kunnen ze niet allemaal opsommen, maar deze mooie plekken willen wij je niet onthouden:  

  • Antibes: een pittoreske kustplaats met fijne stranden. Bewandel de kunstroute La Route des Peintres. Op de route zie je replica’s van schilderijen van Picasso. Als kunstliefhebber mag je het Mussee Picasso met zijn kunstwerken niet missen.
  • Èze is een schitterend bergdorp. Waan je in de middeleeuwen en ga langs bij verrassende boetiekwinkels en kunstgalerijen.
  • Marseille: een oude stad vol historie. Bezoek de authentieke haven Vieux Port en de Cathédrale de Sainte-Marie-Majeure, een zwart-wit gestreepte kathedraal uit de 11de
  • Montpellier is een gezellige stad met veel historische bouwwerken in gotische stijl.
  • Toulouse ligt dicht bij Spanje en is een statige stad met veel kerken, patio’s en bruggen. Veel bouwwerken zijn gemaakt van roze gekleurde terracotta stenen.
  • Orange: je vindt er een schat aan Romeinse overblijfselen, waaronder een groot Romeins theater en een stokoude triomfboog die beide vrijwel volledig intact zijn. In Orange vind je ook een stukje Hollandse historie. In 1544 erfde Willem van Oranje-Nassau dit prinsdom in de Provence. Tot de 18de eeuw regeerde het Nederlands koninklijk huis over deze zelfstandige staat.

Bewonder zelf de mooiste bezienswaardigheden van Zuid Frankrijk

Kun jij niet wachten om de mooiste plekken van Zuid Frankrijk in het echt te zien? Dan is het hoog tijd om een vakantie naar Zuid Frankrijk uit te zoeken. Laat je adviseren door een reisbureau gespecialiseerd in Frankrijk of check de beste vakanties naar de zuidkust via de link hieronder!