Hotspots Marrakech | 7x Tips

Nieuwsgierig naar de mooiste hotspots van Marrakech? De Reisspecialist heeft 7 hotspots verzameld voor jouw citytrip naar deze indrukwekkende stad in Marokko. Van botanische tuinen tot paleizen… deze 7 tips in Marrakech wil je niet missen! Lees je mee?

1. Djemaa el Fnaa

Een plein als bekendste hotspot in Marrakech? Jazeker! Djemaa el Fnaa is het beroemdste plein van deze Marokkaanse stad. Dit is het centrale punt en culturele hart van Marrakech. Het is er een drukte van jewelste met eettentjes, locals die souvenirs proberen te verkopen, straatartiesten: het is er een komen en gaan van mensen. Deze chaotische drukte is juist zo bijzonder en geeft sfeer aan het grootste marktplein van Afrika.

Djemaa el Fna

Iedere ochtend is er markt en kun je traditionele kleren, tapijten en lokale etenswaren kopen. Keer later op de dag zeker nog een keertje terug, want dan zijn er veel muziek- en dansoptredens, goochelaars en slangenbezweerder die cobra’s laten dansen op het geluid van een fluit. Djemaa el Fnaa ligt midden in de medina en is autovrij. Vanaf het dakterras bij één van de omliggende restaurants grenzend aan het plein heb je een mooi overzicht. Of, beklim de toren bij Café de France voor een indrukwekkend uitzicht!

Djemaa el Fna slangen
Marokko Marrakesh Djema el Fna

2. Majorelletuin

Marrakech staat bekend om haar schitterende tuinen. Eén tuin die je zeker gezien moet hebben in de Majorelletuin. Deze hotspot staat bekend om haar exotische planten en kobaltblauwe details. De botanische tuin is in 1924 ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle, waarnaar de tuin vernoemd is. De tropische beplanting in combinatie met de blauwe details in Moorse stijl, de fonteinen en de vijvers met lelies, schildpadden en kikkers maken deze tuin uniek. Wat leuk is om te weten, is dat alle tropische planten uit verschillende werelddelen komen. Jacques Majorelle nam uit verre landen banenbomen, cactussen, palmbomen en bougainvilles mee. In totaal heeft de aanleg van deze tuin 40 jaar geduurd en is het met veel liefde voor de stad gemaakt.

Majorelletuin

De Majorelletuin is 4 hectare groot en open voor publiek. Tijdens je bezoek kun je er vogels spotten, wat drinken bij het café en naar het oude atelier van Majorelle waar een Berbermuseum met 600 kunstwerken is gevestigd.

Majorelle
Majorelle garden

Razend populair in Marrakech zijn riad’s. Hier beleef je een traditioneel verblijf!

3. Koutoubia moskee

De Koutoubia moskee is één van de mooiste hotspots van Marrakech! De grootste moskee van de stad met een 77 metershoge zandkleurige minaret is hét icoon van Marrakech. De moskee is in 1150 gebouwd, maar echter moest de minaret achteraf opnieuw gebouwd worden omdat deze niet gericht stond op Mekka. De minaret bevat veel sierlijke details en is een inspiratiebron geweest voor de bouw van vele torens, zoals de de Giralda toren in Sevilla. De minaret van de Koutoubia moskee is ook een belangrijk oriëntatiepunt, want de toren is vanuit vele delen van de stad en daarbuiten zichtbaar. 5x per dag wordt het gebed uitgeroepen vanaf de top. De moskee is voor niet-moslims helaas niet toegankelijk. Toch is het een bezoek waard, want rondom de moskee vind je een park waar je de drukte van Marrakech even kunt ontvluchten.

Koutoubia moskee

4. Bahia Palace

Natuurlijk behoren paleizen ook tot één van de populairste hotspots van Marrakech. Het Bahia Palace, ook wel Paleis de la Bahia genoemd, mag daarin niet ontbreken. Dit grote, klassieke paleis is in 1880 gebouwd in typisch Marokkaanse stijl. Het complex is enorm met veel binnentuinen, toegangspoorten en 160 vertrekken met kroonluchters. Waarom zoveel vertrekken? Omdat vroeger de sultan hier 28 vrouwen had. De vrouwen mochten elkaar niet zien, dus iedere vrouw had haar eigen afgeschermde deel in dit paleis. Met een rondleiding door het grootste paleis van Marokko kom je nog veel meer te weten!

Bahia Palace

5. El Badi Palace

Een ander paleis in Marrakech dat een bezoek waard is, is het El Badi Palace. Koning Ahmed el-Mansour liet het paleis in Islamitische stijl bouwen in 1578. Na een bouwperiode van 25 jaar stond er een schitterend paleis vol marmer en goud met 360 kamers, patio’s met tuinen en een gigantische vijver. Het paleis is gebaseerd op het Alhambra in het Spaanse Granada. Helaas zijn later grote delen van het paleis verwoest omdat men materiaal nodig had voor andere bouwwerken. Desondanks kun je nog een goede voorstelling maken van hoe het paleis er vroeger uitzag.

El Badi Palace
El Badi

6. De souks in de Medina

De medina van Marrakech is het oudste deel van de stad. Het oude centrum is omgeven door 19 kilometer aan oranjerode vestingmuren uit het jaar 1122. Wanneer je één van de toegangspoorten binnenstapt kom je er al snel achter dat de medina van Marrakech eigenlijk één groot doolhof is aan kronkelige straatjes. Dat is vroeger bewust zo gedaan. Door dit stratenpatroon raakten ongewenste buitenstaanders al snel verdwaald. Tegenwoordig is het juist extra leuk om te verdwalen in de medina.

medina

De wirwar van steegjes is een feest voor de zintuigen. Bekijk de kleurrijke souvenirs en ruik de geurende specerijen! De souks zijn ware shoppingwalhalla’s voor winkelliefhebbers. Marktkoopmannen proberen je onder andere specerijen, traditionele kledij, keramiek en sieraden aan te smeren. Vergeet in de souks niet te onderhandelen, want afdingen hoort bij de lokale cultuur! Of, stap één van de Marokkaanse badhuizen en hammams binnen voor wat ontspanning. Eén ding staat vast: in de autovrije straten van de medina vind je gegarandeerd de authentieke kant van Marrakech!

Marrakech medina

7. Le Jardin Secret

Eerder hadden we het al over de blauwe Majorelletuin, maar als tuinenliefhebber is ook Le Jardin Secret een aanbeveling waard. Deze ‘geheime tuin’ ligt een tikkeltje verstopt in de drukke straten van Marrakech, vandaar dat het Jardin Secret genoemd wordt. Vroeger stond hier een paleis en later was dit een verloederd stuk grond. Totdat in 2008 een aantal initiatiefnemers dit gebied nieuw leven inbliezen. Met veel passie is hier een prachtige Islamitische tuin herrezen met veel groene tinten. Sinds 2016 is Le Jardin Secret open voor publiek. Bij je bezoek kun je een toren van 17 meter beklimmen. Bij helder weer kijk je mooi uit over de toppen van het Atlasgebergte, magisch!

Le Jardin Secret
Jardin Secret

De hotspots van Marrakech bewonderen?

Kun jij nu niet wachten om deze hotspots in Marrakech met eigen ogen te bekijken? Plan dan nu je voordelige citytrip naar Marrakech óf ontdek de mogelijkheden bij een Marokko specialist. Voor je verblijf in Marrakech is een riad een aanrader. Check de mooiste riad’s van Marrakech!