Wat te doen in Kenia? De beste tips voor op safari en naar het strand

Vraag je je af wat te doen in Kenia? Echt enorm veel! Een reis naar Kenia staat voornamelijk in het teken van de adembenemende natuur, maar er zijn veel verschillende manieren om dit te ontdekken. Wat denk je bijvoorbeeld van een fietssafari, een bootsafari, wandelsafari of een luchtballonsafari? De mogelijkheden zijn eindeloos. Ben je benieuwd welke natuurparken je in Kenia niet mag missen en wat er nog meer allemaal te zien is in Kenia? Check dan snel deze Top ‘Wat te doen in Kenia’!

Inhoudsopgave

1. Neushoorns spotten bij Lake Nakuru

We starten dit lijstje over wat te doen in Kenia met één van de mooiste meren van Afrika. Centraal in Kenia ligt Lake Nakuru. Dit is een enorm zoutmeer die onderdeel uitmaakt van de Grote Riftvallei. Vroeger zag het meer helemaal roze van de vele flamingo’s die maar al te graag de algen uit het meer lusten. Nog steeds zijn er flamingo’s te bewonderen, maar eerlijk gezegd is die populatie naar mate de jaren flink afgenomen. In plaats van flamingo’s draait het tegenwoordig vooral om de neushoorns. Eind vorige eeuw zijn hier witte en zwarte neushoorns losgelaten. Inmiddels is Lake Nakuru één van de beste plekken in Afrika om neushoorns te spotten.

Lake Nakuru neushoorn

Aan de oevers van Lake Nakuru komen ook regelmatig andere wilde dieren hun dorst lessen zoals leeuwen, buffels, zebra’s, luipaarden, buffels en giraffen. Een bijzondere plek om tijdens je bezoek aan Lake Nakuru mee te pakken is de zogeheten ‘Bavianenrots’. Bij deze rotsen leven talloze bavianen. Kijk bij Lake Nakuru ook regelmatig in de lucht, want in totaal leven er meer dan 400 vogelsoorten waarvan pelikanen het meest voorkomen.

2. Mountainbiken tussen wilde dieren in Hell’s Gate National Park

Hell’s Gate National Park is één van de weinige wildparken in Kenia waar je een wandelsafari en fietssafari zijn toegestaan. Stap op een mountainbike in dit park dat rondom de inactieve vulkaan Mount Longonot ligt. Zie je het al voor je dat je al fietsend een giraffe tegenkomt? Aansluitend aan je fietssafari kun je een wandelsafari ervaren. Een populaire wandelroute is door de Njorowa Gorge. Dit is een smalle kloof met bijzondere rotsformaties en steile rotswanden. In Hell’s Gate National Park leven cheeta’s, buffels, impala’s, zebra’s, giraffen, gazellen, luipaarden en leeuwen. Naast mountainbiken en hiken kun je in dit natuurpark in Kenia ook rotsklimmen bij twee lavatorens. Alleen als je een ervaren klimmer bent is dit echt gaaf om te doen in Kenia.

Hells Gate National Park

3. Eén van ’s wereld grootste natuurverschijnselen bekijken: De Grote Trek

Voor veel reizigers is dit dé reden om Kenia te bezoeken. De migratie, bijgenaamd ‘de Grote Trek’, is trektocht van miljoenen gnoes, zebra’s en gazelles. In een grote ronde trekken deze wildebeesten massaal van Serengeti in Tanzania naar Masai Mara in Kenia (en andersom) op zoek naar vers gras en water.

De Grote Trek Kenia

De Grote Trek gaat gepaard met veel chaos. Je moet je eens voorstellen dat ontelbare wildebeesten met een hoop gestampt snel voorbijtrekken en grote stofwolken op de savanne veroorzaken. En het wordt nog spectaculairder, want op een bepaald punt moeten de dieren de Mara rivier oversteken. In deze rivier leven krokodillen die inmiddels weten dat de wildebeesten naar de overkant moeten. De krokodillen loeren op hun kansen en wachten tot het eerste wildebeest oversteekt. Daarna volgen meer wildebeesten en wanneer een krokodil toeslaat breekt er paniek uit onder de dieren. Het is een groot spektakel in het water dat je zeker moet zien in Kenia!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een rondreis naar Kenia? 

4. Relaxen tussen de palmbomen op Diani Beach

Hoe fijn is het om tussen de safari’s door een paar dagen aan het strand van Kenia te verblijven? Hier kun je even alle indrukken laten bezinken. Eén van de beste stranden van Kenia is Diani Beach. De sfeer op dit strand aan de oostkust van Kenia is paradijselijk met hagelwit zand, op en neer wapperende palmbomen en een azuurblauwe zee. Hier kun je optimaal zonnen en jouw batterij weer opladen. Maar blijf zeker niet alleen op een strandbedje liggen, want voor de kust kun je goed snorkelen in het heldere zeewater!

Diani Beach kinderen

5. Op safari in Samburu National Reserve

Dit wildpark rondom de 2de hoogste berg van Afrika, Mount Kenya,  is één van de meest favoriete safariparken van Kenia. Dat komt omdat Samburu National Reserve een grote concentratie aan wildlife bevat. Veel wilde dieren leven hier dicht bij elkaar en de kans op het spotten van zoveel mogelijk dieren is groter in vergelijking met een gemiddeld safaripark in Kenia. Dat komt omdat het landschap bestaat uit savannes waardoor het wildlife al van ver te zien is. Voornamelijk bij de rivier Ewaso Nyiro komen veel dorstige dieren, zoals zebra’s, grote groepen olifanten en giraffen. Verder kun je op safari o.a. leeuwen, buffels, struisvogels, nijlpaarden, krokodillen, bavianen, impala’s, waterbokken en luipaarden tegenkomen.

Samburu giraffe

6. Varen tussen krokodillen en nijlpaarden op Lake Naivasha

Net als het eerdergenoemde Lake Nakuru maakt ook Lake Naivasha deel uit van de Grote Riftvallei die van Syrië tot aan Mozambique loopt. Dit zoetwatermeer is een heerlijke plek voor een dagje uit op het water. Tijdens een bootsafari over Lake Naivasha kom je ontzettend dicht bij krokodillen en nijlpaarden. Je kunt ze als het ware in de ogen kijken, echt heel gaaf! Aansluitend aan de boottocht kun je deelnemen aan een wandelsafari onder begeleiding van een ranger op Crescent Island. Dit schiereiland behoort tot één van de mooiste plekken van Kenia. Het landschap is er ontzettend groen en je wordt vergezeld door giraffen, visarenden en buffels. Tevens is dit een ultieme plek voor vogelspotters, want je maakt kans op het zien van zo’n 400 vogelsoorten.

Lake Naivasha nijlpaarden

7. Een ballonvaart over het Masai Mara Game Reserve

Eerder in dit artikel hadden we het al over de migratie in het Masai Mara Game Reserve. De meest gangbare manier om dit te bekijken is middels een begeleide ‘game drive’ in een jeep. Om je bezoek aan één van de mooiste safariparken van Kenia onvergetelijk te maken kun je een ballonvaart boeken. Het ideale moment voor een ballonsafari is bij zonsopkomst. Er zijn dan veel wilde dieren actief op de graslanden, savannes en de bush-bush waar je overheen vliegt. Om een kudde olifanten te spotten vanuit de lucht is iets wat je hele leven lang zal bijblijven. Houd wel rekening met een flink prijskaartje, maar daar krijg je een ultieme ervaring voor terug!

Masai Mara ballonvaart

8. Spot de Big Five in Tsavo National Park

Dit safaripark bestaat uit Tsavo East en Tsavo West en worden van elkaargescheiden door een spoorlijn. Daardoor zijn er ook 2 verschillende landschappen ontstaan. Vandaar dat er nu vaak wordt gesproken over 2 aparte wildparken. Aan de oostkant van de spoorlijn, Tsavo East National Park, bestaat het landschap vooral uit savannes. Hierdoor kun je in de verte al wilde dieren spotten. En dat is handig, want in Tsavo East heb je de fantastische mogelijkheid om de Big Five (olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn) te spotten. In Tsavo West National Park vind je meer variatie in landschappen met bossen, rivieren, heuvels en vulkanen. Een combinatie van beide wildparken in Kenia bieden je een prachtige blik op de natuur.

Tsavo leeuw

9. Op bezoek bij een traditioneel Masai dorp

Met een welkomstdans wordt je hartelijk ontvangen in een Masai dorp. De Masai zijn de oorspronkelijke bewoners van Kenia. Dit nomadenvolk leeft in een stam in de uitgestrekte wildernis. Een Masai dorp wordt een ‘kraal’ genoemd. De kraal is omgeven door takken om zich te weren tegen wilde dieren in de buurt. Eenmaal binnen in de kraal leer de gewoontes en tradities van dit volk kennen. De mannen jagen op dieren en zorgen voor het vee, terwijl de vrouwen zorg dragen voor het eten en de kinderen in de stam. De Masai dragen traditionele kledij met typerende kralenkettingen en rode omslagdoeken. Als je meer over deze cultuur te weten wilt komen kun je een dorp bezoek. Lees je vooraf wel goed in welk dorp je bezoekt. Sommige Masai dorpen zijn erg toeristisch en geven voorstellingen. Voor een authentiek Masai dorp zul je vaak iets verder moeten reizen en dit wordt je vaak niet aangeboden voor locals.

Masai dorp

10. De magische Kilimanjaro aanschouwen in Amboseli National Park

Dit lijstje over ‘wat te doen in Kenia’ sluiten we af met een fantastisch wildpark. Wat dit safaripark in Kenia extra bijzonder maakt is de aanwezigheid van de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Deze hoge berg wordt omgeven door indrukwekkende natuurgebieden waar veel wildlife te spotten valt. Vooral de concentratie olifanten is groot in Amboseli National Park. Het is een magische aanblik wanneer je vanuit de jeep een kudde olifanten spot met op de achtergrond de machtige Kilimanjaro. Dit is hét moment voor een mooie foto! Overigens zijn naast olifanten nog veel meer wilde dieren te zien in Amboseli National Park. Zo kun je hier alle dieren van de Big Five zien, maar ook mangoesten, krokodillen, giraffen, zebra’s, wilde honden en stekelvarkens.

Amboseli National Park

Nu je weet wat te doen in Kenia…

Is het hoog tijd om je verder te oriënteren op een rondreis naar Kenia, want als dit moois wil jij toch ook in het echt zien? Vraag aan een Kenia specialist om meer advies over mooie lodges, de beste route, het vervoer ter plaatse en de leukste safari’s. Of, check gelijk verschillende rondreizen naar Kenia hieronder.