Hobbit huisjes in Nieuw Zeeland (Hobbiton) | Filmlocaties van The Lord of the Rings & The Hobbit

Heb je altijd al eens de Hobbit huisjes in het echt willen zien? Dat kan in Nieuw Zeeland. Dit land aan de andere kant van de wereld bestaat uit indrukwekkende landschappen. Niet gek dus dat de makers van The Lord of the Rings en The Hobbit uitkwamen bij Nieuw Zeeland. Tijdens een rondreis door Nieuw Zeeland kun je verschillende filmlocaties bezoeken. Je staat op plekken waar daadwerkelijk opnames zijn gemaakt voor The Lord of the Rings & The Hobbit. Benieuwd naar Hobbiton en andere Lord of the Rings filmlocaties in Nieuw Zeeland? Lees gauw verder en beleef het avontuur zoals Frodo en Bilbo!  

Hobbiton in Nieuw Zeeland (Hobbit huisjes)

We beginnen met Hobbiton in Nieuw Zeeland. Dit is de allerbekendste filmlocatie van het land. Je vindt Hobitton, in de film bekend als ‘The Shire’, op het platteland van het Noordereiland. De dichtstbijzijnde plaats is Matamata. Vanuit Matamata of Rotorua (dat vaak bezocht wordt tijdens een rondreis) kun je met een excursie bus naar dit heilige domein onder filmliefhebbers. Als je aankomt zie je al de groene glooiende heuvels liggen waarachter de Hobbit huisjes schuilen. Je kunt de huisjes alleen bekijken met een rondleiding onder begeleiding van een gids van 1,5 tot 2 uur. Reserveer op tijd tickets, want naast jou willen velen anderen ook de Hobbit huisjes zien!

Hobbit huisje

Eén van de vele Hobbit huisjes in Nieuw Zeeland

The Hobbit Nieuw Zeeland filmlocatie

Het landschap van Hobbiton

Maar wat is er dan allemaal te zien? Je ziet er het huis van Bilbo Baggins, het idyllische meer, de 43 schattige Hobbiton huisjes met ronde deuren en de moestuintjes met pompoenen. Helaas kun je niet naar binnen bij de Hobbiton huisjes in Nieuw Zeeland. De scenes die zich afspelen in de Hobbiton huisjes zijn namelijk ergens anders opgenomen, op een filmset in Wellington. Waar je na de rondleiding wél naar binnen kunt is The Green Dragon Inn. Dit is de pub/herberg waar de hobbits in de film ook graag samenkomen en wat drinken. Nu kun jij er proosten op een fantastische reis door Nieuw Zeeland! Al met al is het een tikkeltje toeristisch en prijzig, maar als LORD-fan en filmliefhebber is dit een locatie die je niet mag overslaan.

Hobbiton Nieuw Zeeland

Het meer van The Shire in Nieuw Zeeland bij Hobbiton

Kraam bij Hobbiton

Een lekker kraampje voor een hobbit huisje in Hobbiton

Andere filmsets van The Lord of The Rings & The Hobbit in Nieuw Zeeland

In Nieuw Zeeland zijn er nog veel meer filmlocaties van The Lord of the Rings en The Hobbit. Hieronder vind je per eiland een aantal plekken waar de scenes uit de film zijn opgenomen.

Noordereiland:

 • Tongariro National Park
  Dit nationale park herbergt vele landschappen die je aan de maan doen denken. Dat was voor de filmmakers een goed uitgangspunt voor het terrein van Mordor. Je kunt er Gollum’s Pool zien (dit heet in het echt de Tawhai Falls) en de Mount Doom (Mt. Ngauruhoe) waar Frodo die ring moet vernietigen. Tijdens je reis in Nieuw Zeeland kun je in dit natuurpark de  Tongariro Crossing bewandelen. Een 19 kilometerslange wandelroute dwars door de maanlandschappen die als decor diende voor de film!
 • Kaitoke Regional Park
  Dit natuurpark is in de film ‘het land van de elven’ en in de film beter bekend als de Rivendell. Door de vele waterwegen en stokoude bomen heeft dit gebied echt de uitstraling van een mysterieus sprookjesbos. In Kaitoke Regional Park kun je wandelroutes lopen en met bordjes worden de filmlocaties aangewezen.

 • Aratiatia Rapids
  Tussen de Huka Falls en Taupo ligt een dam in de Waikota River (dit is de langste rivier van Nieuw Zeeland). Het brute en opspattende water zorgt voor veel spektakel in de film. Je herkent het misschien van de opname met de hobbits in de wijnvaten.

 • In de hoofdstad Wellington worden ook veel Lord of the Rings Tours aangeboden. Bij deze tours is een bezoek aan een bos in de buurt inclusief waar Frodo achtervolgt werd door Nazgûl.
Tongariro Crossing

Tongariro National Park, het domein van Mordor

Zuidereiland:

 • Lake Wakatipu
  Dit meer ligt in de buurt van Queenstown en is één van de grootste meren van Nieuw Zeeland. Je herkent dit meer misschien als je denkt aan Lothlorien.

 • Ook in de buurt van Queenstown ligt Arrowtown. Dit is een goudmijnstadje en in de film is de Arrow River het decor van Frodo die te paard ontsnapt aan Nazgûl.
Lake Wakatipu

Boottocht op Lake Wakatipu

Filmlocaties van The Lord of the Rings en The Hobbit in Nieuw Zeeland bekijken

Wil jij op deze wereldberoemde filmlocaties in Nieuw Zeeland staan? Ga met je wensen naar een reisbureau gespecialiseerd in Nieuw Zeeland! Een Nieuw Zeeland specialist kan je rondreis helemaal in het teken van Lord of the Rings / The Hobbit samenstellen. Zo ga je alle bewonderenswaardige filmlocaties in Nieuw Zeeland af op je eigen tempo en op je eigen manier met een huurauto of camper!