Wat te doen in Valkenburg? 8x bezienswaardigheden

Vraag je je af wat te doen in Valkenburg? Nou, zet je schrap want dat is een hoop! Valkenburg is één van de leukste en gezelligste stadjes van Nederland. Je vindt dit plaatsje ten oosten van Maastricht in Limburg. Dwaal tussen de charmante huisjes, pik een sfeervol terrasje in het centrum boordevol cafés, ga lekker wandelen en fietsen in het Limburgse heuvellandschap en kom meer te weten over dit van oudsher mergelstadje. Hieronder vind je de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen in Valkenburg!

Wat te doen in Valkenburg? Genoeg! Check deze 8 activiteiten en bezienswaardigheden

1. Voel je een ridder of jonkvrouw in Kasteel Valkenburg

Kasteel Valkenburg behoort tot één van de bekendste bezienswaardigheden van Valkenburg. Dat heeft ermee te maken dat dit Limburgse stadje hier is ontstaan in de 11de eeuw. Rondom deze burcht is Valkenburg verder uitgebreid. Het kasteel deed dienst in verschillende oorlogen, maar in 1672 is de burcht voor een groot deel definitief verwoest. Sindsdien is Kasteel Valkenburg niet meer opgebouwd waardoor je er nu enkel nog ruïnes ziet. Toch kun je bij een bezoek jezelf nog een goede voorstelling maken van hoe het kasteel eruit zag in de Middeleeuwen met de kapel, de ridderzaal en de wapenkamer. Bekijk ook zeker de verdedigingstoren en de kazematten. Dit zijn ondergrondse vluchtroutes die eindigen in de Fluweelengrot, daarover meer informatie hieronder. Een bezoek aan Kasteel Valkenburg, de enige hoogteburcht van Nederland, is een absolute must-do tijdens je vakantie in Valkenburg!  

Kasteel Valkenburg

2. Ontdek de Fluweelengrot

Kasteel Valkenburg ligt op een heuvel en onder deze burcht vind je de Fluweelengrot. De grot is ooit ontstaan door de kalksteenwinst, maar het diende ook als schuilplaats tijdens vroegere aanvallen van buitenaf. Je kunt te voet met een rondleiding of middels een treintje door het oudste gangenstel van Nederland. Tip: reserveer een combinatieticket voor zowel Kasteel Valkenburg als de Fluweelengrot!

3. Terug in de tijd bij Kasteel Schaloen

In Oud-Valkenburg ligt het rond 1200 gebouwde Kasteel Schaloen. Dit kasteel is misschien wel de meest fotogenieke locatie in Valkenburg. Dit slot is gemaakt van mergel, vandaar de ietwat okergelige kleur. Het geeft een mooi contrast met het groene landgoed, een Limburgse heemtuin. Tegenwoordig doet het kasteel dienst als een hotel. Naast overnachten kun je er heerlijk lunchen en dineren in de brasserie, een kookworkshop volgen of genieten van een high wine of high beer. Rondom Kasteel Schaloen kun je fijn wandelen in de tuin. Hier hoef je geen entree te betalen. Wandel er lustig op los om vervolgens een lekkere vlaai te proeven in het kasteel!

Kasteel Schaloen

4. Bezoek nog meer grotten in Valkenburg: Gemeentegrot Valkenburg

Naast de Fluweelengrot waar je eerder over las heeft Valkenburg meer groeves, zoals de Gemeentegrot Valkenburg. In deze groeve vind je een ontzettend lang ondergronds gangenstelsel. Middels een rondleiding kun je gedeeltes van deze historische gangen bewandelen. Onderweg zie je muurschilderingen en plekken waar mensen zich verborgen hielden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Houd er rekening mee dat het best koud kan zijn in de groeve met maar 12 graden, dus denk aan passende kleding.

Ook leuk: sinds 1986 in de Gemeentegrot Valkenburg het decor van een bekende kerstmarkt. Dit is de grootste kerstmarkt onder de grond in Europa! Je kunt er goed kerstinkopen doen bij de vele kraampjes of lekker in de kerststemming komen met alle sfeerverlichting.

5. Relax bij Thermae 2000

Er zijn ontzettend veel leuke activiteiten te bedenken in Valkenburg, maar soms is het ook gewoon even lekker om helemaal niets te doen. In Valkenburg ben je dan op één plek aan het juiste adres en dat is Thermae 2000. Dit kuuroord is al meerdere malen verkozen tot één van de beste thermen van Nederland. Ontspan in de sauna, het stoombad, onder de zonnebank en in de ligweide bij lekker weer. Ook kun je fijn zwemmen in de verwarmde binnen- en buitenzwembaden. Als je wilt kun je ook massages bijboeken. Voor een spadagje ga je naar Thermae 2000 op de Cauberg!

Thermae 2000

6. Waan je in de Romeinse tijd bij Museum Romeinse Katakomben

Dat het veel bezienswaardigheden in Valkenburg zich onder de grond begeven bewijst ook Museum Romeinse Kaktakomben. Dit is een replica van de catacomben in de Italiaanse hoofdstad Rome. Wandel door de mysterieuze ondergrondse gangen die grafkamers met elkaar verbinden. Zowel de catacomben als de grafkamers zijn sierlijk gedoceerd met muurschilderingen en Romeinse printen. Bovendien leer je er meer over de Romeinse tijd.

7. Rodelen vanaf de Heunsberg

Zoals je misschien wel weet vind je in het zuiden van Limburg de hoogste heuvels van Nederland. Daartoe behoort ook de Heunsberg. Met een kabelbaan vanuit het centrum kun je naar de top van de 68 metershoge Heunsberg. Op de top van de Heunsberg staat de Wilhelminatoren. De toren is 30 meter hoog en geeft je een fenomenaal uitzicht over de groene Limburgse heuvels. Bij de Heunsberg kun je minigolfen, lekker eten en drinken in het panoramarestaurant of sjeezen van een glijbaan met een grote rubberen band. Natuurlijk moet je ook weer de Heunsberg af en dit is mogelijk op een leuke manier. Namelijk heuvelafwaarts met een rodelbaan. Wie is er het snelst beneden? 

8. Bewonder de stadspoorten in Valkenburg

Valkenburg is een typische vestingstad. In de middeleeuwen had Valkenburg stadsmuren. Je kon destijds de vesting betreden via stadspoorten. 3 Stadspoorten bestaan nog: de Geulpoort, Grendelpoort en de Berkelpoort. Deze poorten hebben in de loop der jaren veel restauraties gehad en het resultaat mag er zijn!

Top 3 hotels in Valkenburg

Meer interessante dingen om te doen in Valkenburg

 • Valkenburg is de stad van Mergel. Bij Mergelrijk zie je de mooiste mergel- en zandsculpturen. Zelfs De Nachtwacht is er nagebouwd! Je kunt er ook zelf iets van zand of mergel proberen te maken en dan zie je hoe moeilijk het is om creaties te maken.
Mergelrijk
 • Maak tijd vrij voor de Steenkolenmijn. In dit museum kom je meer te weten over de steenkoolwinning in de grotten. Daarnaast krijg je inzicht in hoe mijnarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden werkten. Bekijk ook zeker de tentoonstelling over fossielen die mijnarbeiders tijdens hun werkzaamheden zijn tegengekomen.
 • De Cauberg is een iconische locatie voor wielrenners. Dit is de finish van de Amstel Gold Race. Beklim de heuvel op een goede fiets net als vele andere wielrenners. De Cauberg is 134 meter hoog en mag je niet onderschatten!
 • Stap binnen in de Kerk van Sint-Gerlach. Deze kerk stamt uit 1720 en hangt vol met sierlijke fresco’s.
 • Zoek het avontuur op met Grotbiken! Je fietst door de mergelgrotten van Valkenburg in het donker. Doe een helm op, je fietslamp aan en volg de gids door de donkere grotten van Valkenburg. Een spannend uitje voor het hele gezin!
 • Ben je met kinderen in Valkenburg? Ga gezellig naar het Sprookjesbos bij de Heunsberg. Het park stamt uit 1950 en is in eerste instantie gebouwd door een vader voor zijn dochter. Inmiddels is het uitgegroeid tot een themapark met genoeg speeltoestellen voor de kids.
 • Valkenburg is de stad van Mergel. Bij Mergelrijk zie je de mooiste mergel- en zandsculpturen. Zelfs De Nachtwacht is er nagebouwd! Je kunt er ook zelf iets van zand of mergel proberen te maken en dan zie je hoe moeilijk het is om creaties te maken.
 • Of je nu met de trein komt of niet: Station Valkenburg is een bezoek waard. Dit station is gebouwd in 1853 en is daarmee het oudste station van NL die nog in functie is.

Wat te doen in de omgeving van Valkenburg

Natuurlijk kun je met een vakantie in Valkenburg ook de omgeving verkennen. Een aantal interessante tips zijn:

 • Maastricht, de hoofdstad van Limburg!
 • Aachen (Aken) in Duitsland met de Dom
 • Schin op Geul met de typische heuvellandschappen in Limburg
 • De Amerikaanse begraafplaats in Margraten

De leukste vakantieparken in Valkenburg