Leuke kustplaatsen en badplaatsen in Noord Holland | Top 7 stranden

Zoek je naar de leukste kustplaatsen en badplaatsen in Noord Holland? Na het lezen van dit blog weet je precies naar welke badplaats in Noord Holland je wilt! Ontdek de onderlinge verschillen tussen de kustplaatsen aan de Noordzeekust. Handig om te weten: Noord Holland is bij uitstek de provincie voor een strandvakantie in eigen land omdat hier veel stranden een blauwe vlag hebben. Dit is een teken van een schoon en veilig strand, ideaal!

1. Zandvoort aan Zee

Zandvoort aan Zee behoort tot de populairste badplaatsen van Nederland. Dat komt niet alleen door het brede zandstrand, maar ook door de lange en gezellige boulevard waar genoeg te zien en te beleven valt. Op het strand is in het hoogseizoen een reddingsbrigade aanwezig en de strandtenten bieden wat lekkers tijdens een stranddag. Het strand van Zandvoort aan Zee is 9 km lang en er zijn wel 37 beachclubs, dus een hapje en een drankje is nooit ver weg. Op het strand zijn bij het juiste weer verschillende watersporten mogelijk. Denk hier bij aan suppen, (kite)surfen en kanoën.

Zandvoort

Zandvoort aan Zee wordt ook weleens ‘de parel aan zee’ genoemd. Dit stuk strand is populair bij dagjesmensen uit Amsterdam en omgeving. Het bijzondere is ook dat Zandvoort aan Zee als één van de weinige kustplaatsen een eigen treinstation heeft. Hierdoor is deze badplaats makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Dit zorgt ervoor dat Zandvoort aan Zee zeker niet het meest rustige strand van Nederland is. Gelukkig kun je in de omgeving lekker tot rust komen in de natuur. Zoals bij de Amsterdamse Waterleidingduinen waar je vossen kunt spotten te voet of op de fiets. Een andere leuke activiteit in Zandvoort aan Zee is een rondleiding over het Formule 1 circuit. Of nog beter: boek een activiteit waarbij je net als Max Verstappen over de baan mag racen!

2. Bloemendaal aan Zee

Welkom in het ‘Ibiza van Nederland’. Zo noemen veel mensen deze luxe badplaats in Noord Holland. Bloemendaal aan Zee ligt ten noorden van Zandvoort aan Zee. Deze kustplaats onderscheid zich van de andere kustplaatsen vanwege de trendy en hippe strandpaviljoens. Regelmatig, vooral in de zomer, organiseren veel beachclubs leuke themafeesten. Sommige feesten worden zo groot aangepakt dat meerdere strandtenten samenwerken om een mooi evenement te organiseren. Denk je nu ik wil helemaal niet in dat feestgedruis zitten? Overdag merk je daar weinig van en is Bloemendaal aan Zee een heerlijke locatie voor een stranddag.  

Bloemendaal

Als je met je hond op vakantie in Noord Holland wilt dan is Bloemendaal aan Zee een goede optie. Er is hier een groot hondenstrand waar ze los mogen lopen. Naast het strand kun je ook (met of zonder hond) wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland waar herten, paarden en Schotse hooglanders in het wild leven. Daarnaast liggen uitstapjes naar het historische Haarlem de typisch Nederlandse Zaanse Schans met haar molens binnen handbereik.

3. Egmond aan Zee

Egmond aan Zee is ooit ontstaan als vissersdorpje en nu geliefd als strandbestemming nummer één in Nederland bij families. Het strand van Egmond aan Zee behoort tot één van de mooiste stranden van Nederland. Je kunt lekker de rust opzoeken in de duinen, naar de gezellig in het dorpscentrum en uiteraard uitwaaien op het grote strand. De rust en ruimte overheerst in Egmond aan Zee. Ook op warme zomerse dagen krijg je hier niet het gevoel van een overvol strand, wel zo fijn!  

Egmond

4. Bergen aan Zee

In leuke verrassing in dit rijtje kustplaatsen in Noord Holland is Bergen aan Zee. De sfeer is gezellig en knus. Van oudsher is Bergen aan Zee een kunstenaarsdorp vanwege de schilderachtige ligging: tussen de bossen, de duinen en aan zee. Veel schilders en schrijvers deden hier inspiratie op en de resultaten zijn te bewonderen in Museum Kranenburgh. Nog altijd worden er regelmatig kunstmarkten georganiseerd, zo ook de kunst10daagse in oktober. Is er geen evenement? Niet getreurd, want in het centrum kom je ogen tekort met leuke boetiekwinkels, kunstgalerijen en sfeervolle terrasjes.

Bergen aan Zee

5. Callantsoog

Callantsoog is één van de oudste badplaatsen van Noord Holland. Het is een relatief klein plaatsje dat groots is in haar mooie stranden. Achter het strand vind je een groot duingebied waar je kunt wandelen en fietsen. Op het strand van Callantsoog is paardrijden een geliefde bezigheid. Het toffe van de omgeving van Callantsoog is dat je er in voorjaar ook de kleurrijke bollenvelden kunt bekijken. Zet de gekleurde tulpen mooi op de foto!

Callantsoog

6. Julianadorp aan Zee

Op een steenworp afstand van Callantsoog ligt alweer de volgende badplaats in Noord Holland: Julianadorp aan Zee. Deze ‘koninklijke badplaats’ is vernoemd naar Koningin Juliana. Het compacte centrum biedt enkele winkels en restaurants voor een hapje en drankje, maar je komt hier vooral vanwege het lange strand. Op het strand vind je veel strandhuizen waardoor je direct aan zee vakantie kunt vieren. Julianadorp aan Zee ligt in het noorden van Noord Holland op korte afstand van Den Helder. Een uitstapje naar de prachtige tuinen van Keukenhof en de overtocht naar Texel ligt voorhanden.

Julianadorp

7. Schoorl

Maak je klaar voor de volgende bestemming: Schoorl heeft één van de grootste en mooiste duingebieden van Nederland. Dat betekent dus dat je lekker actief bezig zijn tijdens je vakantie in Noord Holland. Ontdek de Schoorlse Duinen per mountainbiken of al wandelend. TipL beklim de 51 metershoge klimduin. Combineer de duinen met de zee: zo kun je voor de kust van Schoorl (leren) surfen. Een ander groot voordeel is dat het lekker rustig is op het strand van Schoorl!

Schoorl

Kies uit de leukste kustplaatsen en badplaatsen in Noord Holland

Weet jij al welke badplaats in Noord Holland je uitkiest voor jouw vakantie in Nederland? Ga je voor het kunstzinnige Bergen aan Zee, het mooie strand van Egmond aan Zee, de luxe badplaats Bloemendaal aan Zee of de minder bekende kustplaatsen Schoorl en Callantsoog?