Wat te doen in Kotor? 9x Bezienswaardigheden op vakantie in Kotor

Vraag je je af wat te doen in Kotor? De Reisspecialist heeft 9 bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet, zowel in de oude binnenstad als in de directe omgeving. Na een vakantie in Kotor kun je beamen dat dit één van de mooiste steden van Montenegro is. Dus, check snel de mooiste bezienswaardigheden van Kotor en krijg de vakantiekriebels!

Inhoudsopgave

Over een vakantie in Kotor

Met een vakantie in Kotor ben je in een historische havenstad, gelegen in een idyllische baai die naar deze stad is vernoemd: de Baai van Kotor. De ligging is werkelijk prachtig aan een smalle zee-inham omringt door hoge bergen die de indruk van een Noors fjord wekken. Lange tijd waren de Venetianen de baas in Kotor. Nog altijd is de Venetiaanse bouwstijl in volle glorie te bewonderen. Soms moet je even in je ogen wrijven of je in de middeleeuwen bent. Strijk neer op terrasjes op gezellige pleinen, struin door smalle, kronkelige straatjes, loop onder eeuwenoude stadspoorten door en bewonder een aantal mooie kerken. Kijk vooral ook naar de oude huizen met charmante balkonnetjes en de waslijnen die over straat hangen. Het draagt allemaal bij aan een romantische en pittoreske sfeer in deze ommuurde stad.

straatje Kotor
Kotor inwoner
Kotor stadspoort

Eén van de vele stadspoorten in Kotor met in het stadswapen een leeuw

De mooiste bezienswaardigheden in Kotor

Hoewel Kotor soms aanvoelt als een labyrint, is de oude binnenstad vrij compact. Daardoor kun je in Kotor de bezienswaardigheden in één dag bekijken of met een rustiger tempo in 2 dagen.

1. Kathedraal van St. Tryphon

Deze kathedraal is één van de bekendste bezienswaardigheden in Kotor. De St. Tryphon, lokaal bekend als Sveti Tripun, stamt uit de 12de eeuw. In de kathedraal vind je een museum en het hangt er vol met bijzondere schilderijen en waardevolle herinneringen aan de geschiedenis. De kathedraal heeft ook 2 klokkentorens. Je kunt via een trap een stukje omhoog waarna je een mooi uitzicht hebt op het plein waaraan deze kathedraal ligt.

Kathedraal Kotor

De kathedraal van Kotor

2. Sveti Jovan

Voor het mooiste uitzicht over deze vestingstad in Montenegro ga je naar Sveti Jovan. Dit is een hooggelegen fort die je via een trap van maar liefst 1.350 treden kunt bereiken. Deze route staat bekend als de ‘Ladder van Kotor’ en gaat 1,2 kilometer de hoogte in. Het is een flinke klim, dus zorg voor goede loopschoenen want dit doe je niet ‘even’ op teenslippers. Een tip is om op warme dagen vroeg in de ochtend of in de namiddag de klim in te zetten om het heetst van de dag te mijden. Eenmaal onderweg kun je genieten van geweldige uitzichten over de goed bewaarde vestingwerken en de Baai van Kotor. De vergezichten maken het allemaal de moeite waard!

Kotor uitzicht

Het uitzicht over Kotor tijdens een klim naar Sveti Jovan

3. Kattenmuseum

Wanneer je even in Kotor rondloopt merk je al snel hoeveel katten er leven in de historische binnenstad. Liggend in het zonnetje, dwalend over staat… je ziet ze overal. Gekscherend zegt men weleens dat het de beroemdste inwoners zijn van Kotor. Daarom is er een kattenmuseum opgericht in de binnenstad. Voor een summier bedrag kun je toegang krijgen tot het kattenmuseum.

4. St. Lucas kerk

De St. Lucas is een klein kerkje uit 1195 op een sfeervol plein. Je kunt naar binnen in het orthodoxe kerkje waarna je mooie fresco’s en een gouden altaar van dichtbij kunt zien.

St Lucas kerk Kotor

De St. Lucas kerk aan een gezellig plein

5. St. Nikolaas kerk

De St. Nikolaas kerk is een stuk groter, maar ook een stuk jonger. Deze kerk in Kotor is gebouwd in 1909 en heeft een mooie ligging aan het water.

6. Maritiem museum

Het Maritiem Museum van Kotor ligt in een prachtig herenhuis in de oude binnenstad. Wanneer je het museum binnenstapt leer je alles over de strategische ligging van Kotor in de baai en over belangrijke gebeurtenissen in deze voormalige piratenstad. Je ziet er onder andere gebruikte wapens, oude uniformen en miniatuurmodellen van schepen.

Belangrijke tip voor Kotor

Kotor is een populaire aanleghaven voor cruiseschepen. Met grote regelmaat komen er grote schepen de Baai van Kotor invaren en meren aan in het gelijknamige plaatsje. In een mum van tijd komen er honderden, zo niet duizenden, cruisereizigers het centrum van  Kotor binnen. Als je deze drukte wilt vermijden, check dan online de het aanlegschema voor Kotor. Want wanneer je buiten deze tijden om Kotor bezoekt is het véél rustiger én relaxter rondlopen.

Wat te doen in Kotor in de omgeving?

Buiten de bezienswaardigheden in Kotor om zijn er in de omgeving nog zoveel meer leuke dingen te doen. Wat denk je bijvoorbeeld van een natuurrijk achterland? Of de mooie stranden aan de kust? Lees hieronder wat te doen in Kotor en omgeving!

7. Zonnen en zwemmen bij Lustica Bay

In de omgeving van Kotor kom je veel privéstranden tegen waar je tegen betaling kunt ontspannen. Eén van die stranden is Lustica Bay, gelegen op een schiereiland, net buiten Kotor. De kustlijn van dit mondaine plaatsje bestaat deels uit rotsen, een jachthaven en zandstranden. Bij het strand vind je een gezellige beachclub met ligbedden waar je makkelijk een dag kunt vertoeven aan zee.

Lustica Bay

De haven van Lustica Bay

8. Hiken in Lovcen National Park

Op enkele kilometers van het centrum van Kotor vind je een prachtig natuurgebied: Lovcen National Park. Dit is een paradijs voor wandelaars. Het decor bestaat uit hoge bergen en wandelroutes waarbij je indrukwekkende uitzichtpunten passeert. In de bergen kun je ook meer te weten komen over de geschiedenis van Montenegro. Op een bergtop  ligt het Njegos Mausoleum. Njegos was één van de grootste leiders van Montenegro. Je kunt zijn mausoleum bereiken via een hoge trap. Alleen al het fenomenale uitzicht vanaf deze bergtop is een bezoek waard.

Lovcen National Park
Lovcen Mausoleum

Het mausoleum van Njegos in Lovcen National Park

9. Een rondje rijden om de Baai van Kotor

Zoals gezegd ligt Kotor aan de gelijknamige Baai van Kotor. Deze fotogenieke en smalle baai stroomt 28 kilometer landinwaarts vanuit de Adriatische Zee. Rondom de Baai van Kotor liggen hele mooie kustplaatsjes die ieder hun eigen charme hebben. Zo heeft Herceg Novi indrukwekkende stranden, kun je het ‘Monaco van Montenegro bezoeken: Tivat én is een tussenstop in het authentieke Perast een aanrader. Stop tijdens je roadtrip rond de baai regelmatig bij diverse (hooggelegen) uitzichtpunten voor de mooiste vakantiefoto’s!

Tivat haven
Perast

Eerste foto: Tivat, tweede foto: Perast

Wil je meer inspiratie over Montenegro? Check het blog ‘Wat te doen in Montenegro?

Nu je weet wat te doen in Kotor…

Is het tijd om jouw vakantie naar Kotor te boeken! Dit kan via erkende reisbureaus die zijn aangesloten bij de ANVR en SGR. Hierdoor reis je naar Kotor onder duidelijke voorwaarden die jou als consument beschermen en heb je financiële zekerheid over de door jou vooruitbetaalde reissom. Je kunt ook altijd een Montenegro specialist om meer advies vragen.