Wat te doen in Lapland (Finland) in de zomer en winter?

Vraag je jezelf af wat te doen in Lapland? Oh, zoveel! In het uiterste noorden van Finland zijn zowel in de winter als in de zomer enorm veel toffe activiteiten mogelijk. Van avontuurlijke excursies in de sneeuw tot culturele uitstapjes en activiteiten waarbij je kennismaakt met de natuur en haar wildlife. Hieronder vind je een Top 10 aan must-do’s in Fins Lapland. Ontdek wat te doen in Finland!

Inhoudsopgave

Top 10 Wat te doen in Fins Lapland?

Speciaal voor dit gebied hebben wij een Top 10 gemaakt wat je kunt zien en doen in Lapland. Wat je van dit lijstje ook doet: Fins Lapland zal je een onuitwisbare indruk op je maken!

1. Huskytochten

We trappen dit lijstje over ‘wat te doen in Lapland’ direct af met de populairste activiteit: een huskysafari. Wanneer husky’s sneeuw zien gaan ze helemaal los en zijn ze niet moe te krijgen. Het leukste aan een huskytocht is dat je de slede zelf mag besturen na een uitgebreide instructie. Je wordt meestal door 6 husky’s voorgetrokken door open vlaktes over bevroren meren en door besneeuwde bossen. Huskysafari’s kunnen in duur verschillen, van een paar uur tot meerdaagse tochten, want de husky’s kunnen lange afstand afleggen!

Huskytocht Fins Lapland

2. Het Noorderlicht bewonderen

Dit is voor velen echt een bucketlist dingetje, en terecht! Officieel heet dit natuurfenomeen aurora boralis. Het Noorderlicht is iets dat je eigenlijk eens in je leven gezien moet hebben. Het groene licht dat in de duisternis lijkt de dansen in de lucht roept bij veel mensen zelfs emotionele gevoelens op. Deze ware lichtshow duurt soms paar minuten en soms enkele uren. Je kunt het beste op een donkere plek gaan staan zonder lichtvervuiling. Van november t/m januari is de kans op het zien van het Noorderlicht het grootst, maar ook in andere maanden is dit natuurverschijnsel waarneembaar. Zelfs in de zomer (in augustus)! Er zijn verschillende apps die attenderen op het Noorderlicht.

Noorderlicht Fins Lapland

3. Overnachten in een ijshotel

In het Finse plaatsje Kemi vind je één van meest bijzondere hotels ter wereld, namelijk een ijshotel! Iedere winter wordt er in 5 weken door 50 makers een sneeuwkasteel opgebouwd, compleet van sneeuw en ijs! Alles is gemaakt van ijssculpturen, zelfs de 20 metershoge torens. Bij de Ice Bar zijn de glazen waaruit je drinkt van ijs gemaakt, maar ook het bed waar je op slaapt is ook van ijs. Gelukkig zijn er hele dikke dekens waardoor je het niet koud krijgt. Door de constante temperatuur van -5 graden celsius smelten de ijssculpturen niet. Het natuurlijk een onvergetelijke belevenis om in een ijshotel te overnachten, maar weet dat je hier ook een rondleiding kunt krijgen zonder te overnachten.  

Kemi

4. Geniet van het landschap met een rendierentocht

Rendieren en Fins Lapland worden vaak in één adem genoemd. Dat komt door de Sámi, het nomadenvolk die deze dieren houden. Daarover later meer. Bij een rendierenboerderij kun je de beesten voeren om daarna een rendierentocht te maken door de witte sneeuwlandschappen. Een uitstekende locatie hiervoor is het Salla Reindeer Park. Je zit in een slede achter de rendieren, het oudste vervoersmiddel in Fins Lapland. Rendieren gaan minder snel in vergelijking met husky’s. Hierdoor kun je op een rustigere manier van het landschap om je heen genieten.  

Rendiertocht Fins Lapland
Rendier Fins Lapland

5. Op bezoek bij de Sámi

Rendieren in Fins Lapland zijn eigendom van de Sámi. Dit is een inheems volk in de categorie jagers en verzamelaars. De Sámi trekt met rendieren rond in Noord-Scandinavië en leven op een traditionele manier. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de kleurrijke klederdracht. De Sámi cultuur bestaat uit oude tradities en hebben hun eigen taal (Samisch). In Finse plaatsjes zoals Inari, Utsjoki of Enontekiö kun je meer over deze cultuur te weten komen. Tijdens een uitstapje kun je samen met de Sámi vissen en vervolgens op traditionele wijze koken, erg interessant! 

Fins Lapland Sami

6. Scheuren met een sneeuwscooter

Eerder las je al over husky- en rendiertochten, maar een moderne variant om Fins Lapland te ontdekken is met een sneeuwscooter. Dit is inmiddels het populairste vervoersmiddel in Fins Lapland. Na een uitleg en het verkrijgen van extra kleding tegen de kou kun je sneeuwscooter zelf besturen. Met een excursie rijdt vaak een gids voorop waarna meerdere sneeuwscooters op veilige afstand elkaar volgen. Via sporen in de sneeuw kun je de witte landschappen doorkruisen. Scheur over ijsmeren, maar ook door ongerepte bossen. Je kunt met tweeën op een sneeuwscooter en onderweg wisselen van bestuurder. Met een beetje geluk geniet je niet alleen van het winterwonderland, maar ook van het Noorderlicht. In Salla National Park heb je speciale sneeuwscooters voor kinderen die minder hard kunnen.

Sneeuwscooter Fins Lapland

7. Hiken in Pallas-Yllästunturi National Park

Voornamelijk in de zomer is Pallas-Yllästunturi National Park een paradijs voor hikers. Dit nationale park ligt in het westelijk deel van Fins Lapland dicht bij de Zweedse grens. Het landschap bestaat uit dichtbegroeide bossen, hoge bergen en heldere meren. Je kunt er hiketochten maken van een paar uur tot meerdaagse trektochten. Onderweg adem je niet alleen ’s werelds schoonste lucht in, maar maak je ook kans op het zien van beren, wolven en elanden. Voor een overweldigend uitzicht op dit gebied ga je naar de 800 metershoge top van de Taivaskero berg. Hier werd in 1952 ook het Olympisch vuur aangestoken voor de Spelen.

Pallas-Yllästunturi

8. Op wintersport in Levi

Levi is dé plek voor een wintersport in Fins Lapland. Je kunt hier naar hartenlust skiën en snowboarden met in totaal 38 kilometer aan pistes. Je vindt in Levi 18 km aan rode pistes, 17 km aan blauwe pistes en 3 km aan zwarte pistes. Er zijn verschillende skiliften zoals lopende banden, gondelliften, sleepliften en stoeltjesliften. Na een actieve dag in de sneeuw kun je je storten in de Finse apres-ski wereld. Je vindt in Levi verrassend leuke uitgaansgelegenheden.

Levi Fins Lapland

9. Op audiëntie bij de kerstman

Welkom in Santa Claus Village! Op slechts 10 kilometer van Rovaniemi woont de kerstman met de kerstvrouw en zijn elfjes. Met een bezoek aan het huis van de kerstman beleef je een meet & greet met de kerstman zelf, kun je rondlopen in zijn kantoor én kaartje op de post doen. Dat laatste doe je uiteraard met een stempel van de kerstman die alleen op deze plek te verkrijgen is. Buiten het huis van de kerstman vind je een lijn over de grond. Dit is de poolcirkel waarover je kunt lopen. Wist je dat je in hetzelfde dorp als de kerstman kunt overnachten? Achter zijn huis staat een sfeervol vakantiepark met chalets.

Santa Claus Village

10. Beren spotten in Fins Lapland

We sluiten dit lijstje over ‘wat te doen in Finland’ af met een zomeractiviteit. In Oulanka National Park en Lemmenjoki National Park kun je allerlei wildlife spotten met als bekendste bewoner de bruine beer. Op Zweeds Lapland na vind je in Fins Lapland de grootste berenpopulatie. In bovengenoemde natuurparken zijn speciale routes uitgestippeld waarbij de kans op het spotten van bruine beren het grootst is. Onderweg kun je vanuit schuilhutten de natuur en haar wildlife bewonderen. Het beste seizoen voor beren spotten in Fins Lapland is van mei t/m augustus.

Beer Fins Lapland

Wat te doen in Finland in de zomer?

Natuurlijk zijn er nog veel leuke dingen om te doen in Finland. Wanneer je in de zomer naar Fins Lapland reist kun je ook dit beleven: 

 • Kajakken: een perfecte spot hiervoor is Oulanka National Park met rustige meren, maar ook rivieren met stroomversnellingen.
 • Hiken in Lemmenjoki National Park: door uitgestrekte bossen met meren, rivieren en watervallen.
 • Mountainbiken: stap op de fiets in Salla National Park met diverse routes.
 • Raften: beleef een waterspektakel in Ruka of op de Kitka rivier in Oulanka National Park.
 • De Middernachtzon bekijken: van half mei tot half juli kun je boven de poolcirkel en roze en oranje lucht waarnemen als het nacht is.

Wat te doen in Finland in de winter?

Kom je in de winter naar Fins Lapland? Denk dan, naast bovenstaande Top 10, ook eens aan deze toffe activiteiten: 

 • IJskarten: scheur met een kart over het ijs!
 • Drijven in een ijsmeer met een isolatiepark: Ice Floating
 • IJsklimmen: beklim hoge ijswanden.
 • Sauna: saunacultuur, één op de drie Finnen heeft een sauna,
 • Zwemmen in een wak: voor echte durfalls!
 • IJsvissen: boor een gat in een ijsmeer en hengel vis naar boven!
 • Sneeuwschoenwandelen: met speciale sneeuwschoenen kun je makkelijker door Fins Lapland wandelen in de winter.

Een reis naar Fins Lapland boeken?

Zin gekregen in een wintervakantie of een zomerse rondreis naar Fins Lapland? Bij de Reisspecialist vind je de beste Finland specialisten met veel expertise over dit gebied. Deze reisorganisaties zijn aangesloten bij de ANVR en SGR. Deze keurmerken zorgen voor duidelijke voorwaarden en garanties m.b.t. je reissom. Hierdoor kun je met een gerust gevoel jouw vakantie naar Finland boeken.