Wat te zien en te doen in Denemarken? 10x Bezienswaardigheden in de regio’s Jutland, Seeland en Funen

Nieuwsgierig wat te zien en te doen in Denemarken? De Reisspecialist tipt je over 10 leuke activiteiten, mooie plekken en leuke bezienswaardigheden in Denemarken. Van eeuwenoude geschiedenis over de Vikingen en indrukwekkende kastelen tot aan de mooiste steden en coole attractieparken. Laat je inspireren wat te doen in de Deense regio’s Jutland, Seeland en Funen. Dus, lees snel verder wat je niet mag missen op vakantie in Denemarken!

Inhoudsopgave

Top 10 Bezienswaardigheden in Denemarken

Deze Top 10 geeft perfect antwoord op de vraag ‘wat te doen in Denemarken?’ Nog geen reis geboekt, bekijk dan direct de beste vakanties naar Denemarken

1. Zeehonden spotten in Grenen

Wat is er schattiger dan deze zeedieren bewonderen? Voor het spotten van zeehonden in Denemarken reis je naar het noorden in Jutland. Om precies te zijn naar Skagen, de meest noordelijke plaats van Denemarken. Hier ligt namelijk het strand van Grenen waar zeehonden met grote regelmaat voor de kust rondzwemmen én zelfs het strand op kruipen. Bovendien ben je in Grenen op een bijzonder punt. Dit is namelijk de plek waar de Noordzee en de Oostzee elkaar tegenkomen. De sterke stroming van beide zeeën zorgen voor golven en soms veel schuim op het water. Via een landtong kun je dit natuurverschijnsel zien.

Grenen zeehonden spotten

2. Stap in de voetsporen van Vikingen in Roskilde

In de Deense regio Seeland, door locals Sjaelland genoemd, ligt de prachtige stad Roskilde. Dit is één van de mooiste steden in Denemarken met een grote historische waarde. Deze oude hoofdstad was in de tijd van de Vikingen het middelpunt van Denemarken. Als je meer te weten wilt komen over deze tijd is een bezoek aan het Vikingmuseum een aanrader. Hier kun je 5 tentoongestelde Vikingschepen bekijken die van de zeebodem zijn opgedoken. Naast de maritieme geschiedenis heeft Roskilde een erg leuk centrum met middeleeuwse bouwwerken zoals de Domkirke bij de grote markt.

Vikingschip in Roskilde

3. Plezier maken met de hele familie in Legoland Billund

Wat te doen in Denemarken met kinderen? Naar Legoland Billund natuurlijk! Dit themapark, gelegen in het hart van Jutland, is gebaseerd op de kleine bouwstenen en is leuk voor de hele familie. In het pretpark kun je zoeven van achtbanen, rondkijken bij Miniland waar je Denemarken in het klein ziet en oog in oog staan met reusachtige Legocreaties. Ook kun je in Billund het Lego House bezoeken. Dit is ‘the home of the brick’ waar je alles te weten komt over Lego en waar je met leuke activiteiten zelf met Lego kunt bouwen. Als je meerdere dagen wilt uittreken voor een Lego vakantie kun je op korte afstand van het Legopark verblijven op het kindvriendelijke vakantiepark Lalandia. Bij dit vakantiepark heb je gratis toegang tot een grote indoor speeltuin én het grootste waterpark van Scandinavië, cool!

Legoland Billund creaties

4. Maak een stadswandeling door Kopenhagen

Eigenlijk heb je Denemarken niet gezien als je niet in Kopenhagen bent geweest. De hoofdstad herbergt tal van mooie bezienswaardigheden in Denemarken. Voornamelijk de oude havenwijk Nyhavn is het meest interessant in Kopenhagen. Hier vind je de fotogenieke handelshuizen met kleurrijke gevels in alle kleuren van de regenboog. Met een leuke stadswandeling door Kopenhagen kom je nog veel meer mooie plekken tegen. Zoals het beroemde standbeeld op een rots aan zee van de kleine zeemeermin. Neem ook zeker een kijkje bij de oude huizen van Denemarkens grootste schrijver Hans Christian Andersen, o.a. bekend van verhalen zoals ‘de prinses op de erwt’. Eventjes genoeg gewandeld door de straten van Kopenhagen? Geen zorgen, want de stad barst van de gezellige bars en terrasjes! 

Kopenhagen Nyhavn slotjesbrug

5. Voel je een prins(es) in Egeskov Slot

Denemarken staat bekend om haar vele kastelen en burchten. Voor één van de mooiste kastelen van Denemarken ga je naar het eiland Funen. Dit kasteel uit 1554 is omsloten door water en daaromheen 12 schitterende kasteeltuinen in Engelse stijl. Het kasteel is gebouwd in renaissancestijl en met een rondleiding kun je de weelderige kamers bekijken zoals de Ridderzaal en de Grote Zaal. Oók bij het kasteel vind je een museum met klassieke auto’s en is er speciaal voor kinderen een doolhof.

Egeskov Slot kasteeltuin

6. Genieten van prachtige uitzichten op Møn

Zoals je wellicht weet ligt Denemarken verspreid over verschillende eilanden. En één van de mooiste eilanden van Denemarken is Møn. Via lange bruggen over zee die in verbinding staan met andere eilanden is Møn met de auto te bereiken. Dat veel reizigers zo lovend zijn over Møn heeft vooral te maken met de prachtige kustlijnen. Daar vind je namelijk spectaculaire kliffen. Bij Møns Klint liggen mooie uitzichtpunten op witte krijtrotsen die fraai afsteken tegen de heldere kleur van het zeewater. Met een wandelroute heb je verschillende perspectieven op de krijtrotsen kliffen. Aansluitend kun je een bezoek brengen aan het GeoCenter met informatie over de geologische oorsprong.

Møn

7. Reis terug naar de middeleeuwen in Aarhus

In Aarhus vind je één van de mooiste bezienswaardigheden in Denemarken. Dit is namelijk ‘Den Gamle By’. Het is een groot openluchtmuseum waar je kennis maakt met het oude Denemarken van vroeger. Struin door de geplaveide straatjes met authentieke vakwerkhuizen en langs kanalen die door het hele gebieden stromen. Je vindt er meer dan 75 historische gebouwen, van het postkantoor tot aan de bakkerij. Tevens kun je er in aanraking komen met oude ambachten zoals zelf brood bakken, kaas maken en weven. Reis je mee terug in de tijd?

Aarhus Den Gamle By

8. Dwalen door de kasteeltuinen van Slot Frederiksborg

Zoals eerder vertelt in dit artikel over ‘wat te doen in Denemarken’ staat het land bekend om haar kastelen. En één kasteel die wij je zeker niet willen onthouden is Slot Frederiksborg. Je vindt dit 17de-eeuwse renaissance kasteel in de regio Seeland, een stukje ten noorden van Kopenhagen. Het kasteel is speciaal gebouwd voor Deense koningen die hier hebben verbleven. Het kasteel moest rijkdom en macht uitstralen. Ook de kasteeltuinen in barokstijl met fonteinen weerspiegelen het vermogen van de Koninklijke familie. Na entree kun je in Slot Frederiksborg zelf rondlopen om alle weelde te bekijken. Ook is het Deens Nationaal Historisch Museum in dit kasteel gevestigd voor de nodige geschiedenisverhalen.

Slot Frederiksborg water

9. Ontdek Deense historie in Ribe

Van Seeland gaan we weer even terug naar Jutland, want daar ligt de oudste en volgens velen één van de mooiste steden van Denemarken. Het straatbeeld laat het verleden van Ribe goed zien. Net als in Aarhus vind je hier schilderachtige vakwerkhuizen, een grote kathedraal en charmante straatjes met kinderkopjes. Waar qua bouwwerken de stad lijkt stil te staan, zo levendig is Ribe ook. Er zijn veel terrasjes, restaurants, leuke boetiekwinkels en zomerfestivals waar je kunt genieten van het goede Deense leven.

Ribe centrum

10. Beleef een bijzondere combinatie in Tivoli Park

Wat te doen in Denemarken als je tegelijk plezier wilt maken én van de natuur wilt genieten? Dan ga je naar Tivoli Park. Dit themapark ligt op een steenworp afstand van Kopenhagen. Wat zeer uniek is, is dat dit een pretpark met attracties én botanische tuinen in één is. Start je bezoek aan één van de oudste pretparken ter wereld met de mooie tuinen vol sierlijke vijvers met fonteinen. Zeer bijzonder is de Japanse tuin waar je zeker even foto’s van wilt maken. Als je deze natuur hebt gezien is het tijd voor zwieren en zwaaien. Met coole achtbanen, draaimolens, botsauto’s en nog vele andere attracties is er voor alle leeftijden meer dan genoeg fun!

Tivoli Park Kopenhagen

Meer bezienswaardigheden in Denemarken

  • Vadehavet National Park: een schitterend natuurgebied aan zee bestaande uit eilanden, duinen en moerassen waar je goed vogels kunt spotten.
  • Esjberg: een havenstad met als hotspot de 4 witte reuzenstandbeelden ‘Mannen aan Zee’.
  • Aalborg: de 3de stad Denemarken beschikt over een mooie oude binnenstad, goede musea en een hip havengebied.
  • Odense: bezoek het geboortehuis en museum van de bekende schrijver Hans Christian Andersen.
  • Kronborg Slot: een indrukwekkend kasteel dat als decor diende voor Shakespeares verhaal over Hamlet.
  • Mols Bjerge National Park: dit natuurreservaat aan de oostkust van Jutland is ideaal terrein voor wandelen en fietsen met onderweg mooie uitzichtpunten.

Nu je weet wat te doen in Denemarken…

Dan ben je er vast en zeker van overtuigd dat je naar Denemarken op vakantie wilt! Of je nu fan bent van kastelen bekijken, lekker uitwaaien op stranden of attractieparken wilt ontdekken… Denemarken is voor alle leeftijden een leuk vakantieland. Check de leukste vakanties naar Jutland, Seeland en Funen. Of, bekijk hieronder alle vakanties naar Denemarken of kies een Denemarken specialist uit voor een onvergetelijke reis!

Of bekijk rondreizen naar Denemarken als je zoveel mogelijk bezienswaardigheden wilt zien.