Interview over fotografie reizen in IJsland | Door de lens van natuurfotograaf Nancy Carels

Natuurfotograaf Nancy Carels reist naar alle uithoeken van de wereld met maar één doel: de natuur in al haar schoonheid vastleggen met de camera. Haar foto’s zijn terug te zien in toonaangevende magazines zoals National Geographic, Columbus en Roots. Ook heeft ze nationale en internationale fotowedstrijden gewonnen. Van alle landen die Nancy tot nu toe heeft bezocht blijft één land haar aandacht maar trekken. In dit interview vertelt ze over haar liefde voor fotografie reizen in IJsland.

De Galapagos Eilanden, Tanzania, Alaska, Madagaskar, Tasmanië, Nieuw-Zeeland, Siberië… je bent al op veel unieke plekken in de wereld geweest. Hoe komt het dat IJsland jouw favoriete bestemming is?

Vooral vanwege de diversiteit met vulkanen, watervallen, gletsjers en heetwaterbronnen. En de seizoenen zijn ook heel erg apart. Een gebied is in de winter totaal anders dan in de zomer. Fotografisch gezien is IJsland ook heel aantrekkelijk en makkelijk. Je hoeft niet hele verre wandelingen te maken voor een mooie foto. Je hoeft je auto maar ergens te parkeren en daar heb je al een mooie waterval. Zo hoef je dus ook niet met je zware fotospullen veel te sjouwen. IJsland is ook elke keer anders. Als ik rondreis op IJsland en ik ben ergens maar één dag dan heb ik al gelijk het gevoel dat ik er veel langer wil blijven of veel meer dingen wil zien. Dus dan ga ik gewoon een keertje terug. Inmiddels ben ik al 9 keer op IJsland geweest!

Hverir Geothermal Area

Hverir Geothermal Area door Nancy Carels

Hoe was jouw eerste reis op IJsland?

De allereerste keer had ik een scheepsreis geboekt en die ging van IJsland via Groenland en Spitsbergen naar Noorwegen. Die boot vertrok vanuit IJsland, dus daar ben ik toen één dag geweest. Ik voelde me daar vanaf het eerste moment al meteen thuis en op mijn plek. Daarna ben ik met een fotoreis teruggegaan en was ik helemaal verknocht. Ik heb toen de Golden Circle in Zuid-IJsland bezocht. Dit is een 300 kilometerslange route die je prima zelf kunt rijden vanuit de hoofdstad Reykjavik met natuurwonderen zoals de waterval Gullfos, de geisers Geysir en Strokkur en het Thingvellir National Park.

Wat was het moment dat je dacht: hier moet ik vaker naar terug?

Ja, dat was al gelijk de eerste dag. Ik ben fotograaf hé en dan zie ik bijvoorbeeld de Gullfoss waterval. De eerste keer dat ik daar was scheen er gedeeltelijk een schaduw over de waterval en dat is iets wat je liever niet hebt op een foto. Dus dan denk ik al meteen hier moet ik nog een andere keer naar terug. Ook bij de Skogafoss waterval had ik al direct het gevoel ik wil hier nog een keer zijn als het helemaal bevroren is. Dus dan begin ik in mijn hoofd al plannen te maken voor een volgende keer.

“Als ik rondreis op IJsland en ik ben ergens maar één dag dan heb ik al gelijk het gevoel dat ik er veel langer wil blijven”

Fotograferen zit in jouw bloed. Waar op IJsland heb je eigenlijk jouw mooiste foto gemaakt?

Ik heb onlangs nog op een bergtop in de buurt van Myvatn in Noord-IJsland gestaan en toen scheen de zon én er was een sneeuwstorm. Alle natuurelementen kwamen op dat moment samen. Het licht was fantastisch, de sneeuw was vers en had zulke mooie structuren gevormd!

het grillige weer in IJsland

De bewuste foto in de sneeuwstorm door Nancy Carels

Waar vind je volgens jou de mooiste plek op IJsland?

Dat is voor mij echt Snaefellsnes! Daar heb je watervallen, rotsformaties en vulkanen die in aanraking komen met de zee met haar hoge golven. Op dit schiereiland komt eigenlijk het hele land samen. Er is daar zoveel te zien, echt indrukwekkend!

Ruige kust Snaefellsnes

De ruige kustlijn bij Snaefellsnes gefotografeerd door Nancy Carels

Wat is jouw favoriete seizoen om IJsland te bezoeken?

De winter! Ik zou willen zeggen dan is het altijd wit, maar helaas heb je die zekerheid niet. Maar als het sneeuwt op IJsland dan is alles anders. Echt betoverend! Ik vind ook de zomer op IJsland erg fijn, want dan zie je veel vogels en bloemen die in bloei staan. Dus dat zou dan mijn 2 de keuze zijn. Ook de herfst op IJsland heeft op zijn beurt weer iets bijzonders. Heuvels en bergen hebben dan allerlei kleuren oranje, rood en geel alsof het landschap in vuur en vlam staat.

Zeg je fotografie, natuur en IJsland dan kom je automatisch uit bij het Noorderlicht. Hoe is het om het Noorderlicht te zien en heb je nog goede tips?

Het Noorderlicht op IJsland is echt een hele belevenis. Persoonlijk word ik er soms emotioneel van. Als je de kleuren in de lucht ziet dansen met het blote oog, dan kun je het eigenlijk niet bevatten. Het is alsof een gordijn naar beneden valt met een explosie aan kleuren. Op zulke momenten ben ik heel druk in de weer met de instellingen op mijn camera, maar ik heb geleerd om vooral ook dit natuurfenomeen te beleven en niet altijd met de camera bezig te zijn. Een tip die ik mensen wil meegeven is om vooral een donkere plek op te zoeken, want sta je in de stad of bij een lantaarnpaal dan is het moeilijk om het Noorderlicht te zien. Daarnaast zou ik vanaf een statief fotograferen omdat je een langere sluitertijd moet hebben.

Noorderlicht in IJsland

Het Noorderlicht gefotografeerd door Nancy Carels

Wat neem je naast een statief allemaal nog meer mee aan fotografiespullen op reis naar IJsland?

Verschillende filters voor een lange sluitertijd bij de watervallen en de zee. Een reservetoestel, diverse lenzen en een afstandsbediening. Dat laatste neem ik mee zodat ik de camera niet hoef aan te raken. Als ik een knop indruk dan kan er al een kleine beweging ontstaan waardoor de foto niet scherp zal zijn. Verder zijn handschoenen, een muts, dikke laarzen en thermokleding niet onverstandig. Denk ook aan extra accu’s voor je camera in je fototas, want in IJsland wil je niks missen!

Wat zou je mensen willen aanraden die voor het eerst IJsland ontdekken?

Ik zou dan eerst de bekende highlights bezoeken. Dat gaat heel simpel via de hoofdweg, de ringweg 1. Op die manier krijg je al een goede indruk van het land. Wat ik ook mee zou willen geven is dat er lang niet overal op het eiland voorzieningen zijn. In Nederland is het vanzelfsprekend dat je bijna overal terecht kunt voor benzine of een lunch. In IJsland moet je echt vooruitdenken, want lang niet in ieder dorp heb je dit soort dingen voorhanden. Daarnaast is het handig als je voorbereid bent op de veranderende weersomstandigheden. Ik ben er een keer in september geweest. Het ene moment zat ik in korte mouwen in het zonnetje en twee dagen later was ik helemaal ingesneeuwd.

Ingesneeuwd?

Ja, ik verbleef bij een boerenbedrijf in Myvatn. Het was ’s nachts gaan stormen en sneeuwen. Toen ik de volgende ochtend de gordijnen opendeed zag ik alleen maar wit, wit en nog eens wit. Ik zat in een cottage. Ik had geen telefoon, geen stroom en geen verwarming… ik heb die dag doorgebracht op een paar worteltjes en wat chips die nog over waren want ik kon niet naar buiten om hulp te vragen. Zo’n dik pak sneeuw dat er lag! Pas om half 5 ’s middags kwam de boer met z’n tractor aan om mij te bevrijden. Hij moest eerst al z’n dieren in veiligheid brengen, die vond hij belangrijker. Met een tractor werd ik naar het Guesthouse gebracht, alwaar er alsnog heel goed voor mij werd gezorgd. Pas de volgende middag nadat de auto was uitgegraven kon het reisavontuur weer voortgezet worden. Achteraf kan ik er wel om lachen!

nancy jeep

Nancy uitgegraven uit de sneeuw 

“Het ene moment zat ik in korte mouwen in het zonnetje en twee dagen later was ik helemaal ingesneeuwd”

En welke tips heb je voor reizigers die IJsland voor een 2de of 3de keer willen bezoeken?

Blijf langer op één plek. Vaak is er veel meer te zien dan dat je in eerste instantie denkt. Snaefellsness heeft bijvoorbeeld veel meer watervallen dan dat men denkt. Van de ene op de andere dag kan het weer veranderen waardoor je een hele andere indruk van een locatie krijgt. Daarnaast zou ik mensen die al eens op IJsland zijn geweest willen aanraden om eens de Westfjorden te bezoeken of juist het oosten waar je rendieren in het wild kunt spotten. ’s Zomers zou je naar het binnenland kunnen gaan. Daar zie je vulkanen, kraters, gletsjers, kleurrijke bergen… echt een schitterend gebied. Maar doe dit niet met je huurauto, je bent bij schade niet verzekerd. Het gebied is ruig en er moeten rivieren overgestoken worden. Het is wel mogelijk met een excursie met een stoere 4×4 Jeep!

Heb je nog een paar geheime plekjes op het eiland die je wilt verklappen?

Nee, eigenlijk niet, haha! Nou, vooruit. Op mijn route kwam ik een keer heel onverwachts het dorpje Hellissandur tegen. Dat is een dorp aan de kust waar kunstenaars aan de slag zijn geweest. Op allerlei huizen hebben ze street-art toegepast. Dat is een leuke tussenstop en een afwisseling tussen alle natuurplekken. En het is ook nog eens super fotogeniek! Ook vind je in dit dorp het Maritime Museum en oude turf huisjes.

Hellissandur IJsland

Street-art in Hellissandur door Nancy Carels

Het toerisme in IJsland heeft een reuzensprong gemaakt. Wat vind je ervan dat steeds meer mensen IJsland bezoeken?

Kijk, voor de IJslanders is het natuurlijk erg fijn. Door het toerisme gaat het goed met de economie. Voor de natuur is het minder goed. Helaas zijn er bezoekers die zich niet aan de regels houden en bijvoorbeeld over het mos lopen. Wist je dat het ongeveer 70 jaar duurt voordat er weer mos is aangegroeid? Er zijn mensen die ondanks waarschuwingen met borden en afzetlinten toch naar een ruige zee lopen en worden meegesleurd door een levensgevaarlijke stroming. Dus houd je aan de regels en wees zuinig op de natuur voor je eigen veiligheid én om zolang mogelijk van de natuur in IJsland te blijven genieten.

Benieuwd naar meer foto’s van Nancy? Neem een kijkje op www.nancycarels.nl of op Instagram @nancy_carels Enthousiast geworden over IJsland? Vraag vrijblijvend advies aan via IJsland specialist.