Wat te zien en doen op Bali? 10x Highlights en de mooiste plekken op Bali

Vraag je je af wat te zien en doen op Bali? Met deze Top 10 over de mooiste plekken op Bali gaat jouw vakantiehart zeker een tikkeltje sneller kloppen. Het Indonesische eiland staat bekend om haar spirituele plekken, de indrukwekkende natuur van het binnenland met rijstterrassen, de fenomenale stranden aan de kust en ook de Balinese keuken zal een glimlach op je gezicht toveren. Scroll gauw verder naar deze inspirerende Top 10 highlights op Bali of bekijk direct de beste vakanties.

Inhoudsopgave

Top 10 mooiste plekken op Bali

Er zijn zó enorm veel prachtige highlights op het eiland, dat je misschien niet weet waar te beginnen met het bezoeken van mooie plekken op Bali. Onderstaande Top 10 geeft een antwoord op ‘wat te doen op Bali?’. Hierna weet je precies wat je als eerste wilt bezoeken op dit Indonesische eiland!

1. Pura Tanah Lot

Pura Tanah Lot is één van de meest iconische en gefotografeerde tempels op Bali. Het is een zeetempel gelegen op een rotsformatie aan de westkust van het Indonesische eiland. Tanah Lot betekent letterlijk “Land in de Zee” in het Balinees. Dit verwijst naar de locatie van de tempel, die lijkt te drijven in de oceaan tijdens hoogtij. Als je op Bali bent kun je de 16de-eeuwse tempel bij laag tij bereiken door over de rotsachtige zeebodem te lopen. Tijdens hoog tij wordt de tempel echter afgesneden van het vasteland, wat zorgt voor spectaculaire uitzichten. Tip: bezoek Pura Tanah Lot op het moment dat de zonsondergang begint en maak een foto die je zonder filter op social media kunt zetten!

Tanah Lot

2. Pura Tirta Empul

De Pura Tirta Empul behoort zeker tot de mooiste plekken op Bali. Een belangrijk verschil met andere tempels op Bali is dat dit een watertempel is. De tempel uit 926 na Christus beschikt over heilig bronwater waar pelgrims naartoe komen om zich te reinigen. Voor de tempel ligt een grote vijver met waterstralen die uit de tempel stromen. Volg het ritueel van de lokale hindoes door onder de waterstralen te staan met je hoofd, want ook jij mag als toerist hier baden. Volgens de verhalen verjong je jouw lichaam en geest met dit ritueel. Of dit daadwerkelijk zo is kun je zelf bepalen nadat je een nat pak hebt gehaald!

Pura Tirta Empul

Kuta is een populaire plek om te verblijven op Bali met haar goudgele stranden!

3. Jatiluwih

Wat te doen op Bali als je wilt wandelen en fietsen? Dan zijn de rijstvelden van Jatiluwih de plek bij uitstek voor avontuurlijke tochten door het binnenland van Bali. Met verschillende wandelpaden en fietsroutes kun je op een actieve manier de natuur op Bali ontdekken. Stop regelmatig bij uitzichtpunten om de felgroene rijstvelden goed te bewonderen. Jatiluwih is namelijk een paradijs voor fotografen door de uitgestrekte groene velden die trapsgewijs de heuvels aflopen. Vooral tijdens de vroege ochtend of late namiddag is Jatiluwih fotogeniek wanneer het zonlicht het landschap in warme, gouden tinten hult. Dus, vraag je je af wat te doen op Bali? Kom fiets, wandelen en foto’s maken bij Jatiluwih!

Jatiluwih

4. Tegenungan

Bali wordt geroemd om haar prachtige watervallen. En één van de mooiste watervallen van het eiland is die van Tegenungan. Je vindt deze waterval centraal op Bali, omgeven door de jungle. Op idyllische wijze stort de waterval van 15 meter hoogte in een waterpoel. Een bezoek aan deze waterval is een uitstekend idee als je wilt afkoelen van de Balinese hitte. Je kunt namelijk in de waterpoel, waar de waterval in eindigt, zwemmen. Tip: via een wandelpad kun je naar de top van de waterval voor een nieuw perspectief op de omgeving. De Tegenungan waterval is één van de highlights op Bali die je niet wilt missen!  

Tegenungan waterval

Zoveel mogelijk van de mooiste plekken op Bali zien?

5. Pura Besakih

Pura Besakih, vaak aangeduid als de Moedertempel van Bali, is de grootste en belangrijkste hindoeïstische tempel op het eiland. De Pura Besakih dateert uit de 10e eeuw, hoewel sommige delen van het complex mogelijk nog ouder zijn. Het is gelegen op de zuidelijke hellingen van de Gunung Agung, de hoogste en heiligste berg op Bali. Daardoor heb je vanaf het tempelcomplex prachtig uitzicht op het omringende landschap, inclusief rijstvelden, valleien en de oceaan in de verte. Pura Besakih is echt een groot complex bestaande uit 23 afzonderlijke maar gerelateerde tempels, verspreid over zes terrassen op de berghelling. De belangstelling voor de tempels is groot, mede vanwege de vele Instagram-waardige plekken. Tip: kom zo vroeg mogelijk om de grootste drukte voor te zijn.

Pura Besakih

6. Pura Ulun Danu Bratan

Dat tempels tot de mooiste plekken op Bali behoren is aan deze Top 10 met highlights goed af te lezen. Want we hebben nog een prachtig exemplaar voor je in petto. De Pura Ulun Danu Bratan is niet zo groot als de hierboven genoemde Pura Besakih. Deze tempel moet het juist hebben van haar schilderachtige ligging in het Bratan meer, omsloten door hoge bergen. De kleine tempel ligt op een compact eilandje aan de rand van het meer, wat de illusie wekt dat de tempel op het water drijft. Rondom de tempel op het eilandje ligt een schattige tuin met kleurrijke bloemen, gazons en religieuze beelden. Camera klaar, flitsen maar!  

Bali Ulun Danu Bratan

Wil je centraal op Bali verblijven? Dan is Ubud de beste uitvalsbasis voor leuke activiteiten!

7. Monkey Forest in Ubud

Wil je even iets anders doen op Bali dan tempels, rijstvelden en watervallen bekijken? Kom dan naar het apenbos in Ubud! Het Monkey Forest is het thuis van een grote populatie Balinese langstaartmakaken. Het heilige bos heeft een mystieke uitstraling met haar lianen en vele bemoste plekken. Door de vele houten vlonders, oude bruggen en wandelpaden kun je het beschermde natuurgebied doorkruisen. Onderweg ga je vast en zeker voorbij slingerende apen zien! Maar pas op, want hoe lief de apen er ook uit zien, ze kunnen enorm brutaal zijn. Regelmatig jatten de apen allerlei spullen van voorbijgangers, zoals zonnebrillen, smartphones en tassen. De apen zijn gewend aan mensen, dus schrik niet als de apen heel dichtbij komen, maar let wel extra goed op je spullen!

Monkey Forest Ubud apen

8. Mount Batur

Indonesië is het land van de vele vulkanen en die kom je ook op Bali tegen. In het noordoosten van Bali ligt de Mount Batur, omgeven door een regenwoud. Altijd al eens een actieve vulkaan willen beklimmen? Hier is dat mogelijk! De 1.717 meter hoge vulkaan is enkel te beklimmen onder begeleiding van ervaren gidsen. De meeste hiketochten naar de top starten rond 04.00 uur ’s ochtends. Dat wordt de wekker zetten! In ongeveer 2 uur klim je naar de top zodat je rond 06.00 uur een magische zonsopgang kunt meemaken vanaf het hoogste punt. Veel tours naar Mount Batur worden aangeboden in combinatie met een ontbijt op de top van de vulkaan, eventueel in combinatie met een bezoek aan waterbronnen op de terugweg. Zo kunnen je benen even afkoelen van de inspanning! Ben je niet zo’n fan van klimmen en afdalen en wil je toch de vulkaan zien? Dan biedt een jeeptocht rond de vulkaan een uitkomst.

Mount Batur

9. Sekumpul

Eerder in dit artikel over ‘wat te zien en doen op Bali’ las je al over de Tegenungan waterval. Een andere waterval die tot de mooiste plekken op Bali behoort is Sekumpul. Het bereiken van de Sekumpul waterval is best een avontuur. Je passeert rijstvelden, koffieplantages, bamboebossen, jungles en moet rivieren oversteken en trappen beklimmen. Tijdens het regenseizoen, van april tot oktober, kunnen de paden modderig en glad zijn, wat de tocht nog uitdagender maakt. Máár alle moeite loont, want als je er eenmaal bent is het uitzicht op de 80-metereshoge waterval werkelijk adembenemend. Geniet van de sprookjesachtige setting met hoge rotswanden en alle tropische beplanting die deze setting sprookjesachtig maakt. Het koele water waar de hoge waterval in afdaalt is geschikt om te zwemmen en is bijzonder verfrissend na de inspannende wandeling.

Sekumpul waterval

10. Goa Gajah

Wat te zien op Bali? De Olifantengrot! Dat is de bijnaam van de Goa Gajah tempel. Dat komt doordat de ingang van de grot is gebouwd in de vorm van een op een olifant lijkend figuur die de tempel bewaakt. De tempel is uitgehakt in een steile rotswand en de mond van de olifant is een donkere toegangspoort tot het religieuze bouwwerk. De Olifantengrot is gebouwd in de 11de eeuw en oorspronkelijk bedoelt als mediatieplek voor boeddhistische monniken. Echter is de Balinese tempel pas in 1923 ontdekt en verder opgegraven uit vulkanisch as waardoor je er vandaag de dag kunt genieten van alle mooie rotsschilderingen. Het is niet de grootste, maar wel één van de mooiste highlights op Bali!

Goa Gajah

Meer prachtige highlights op Bali

Hoewel Bali zo groot is als de provincie Gelderland zijn er nog véél meer prachtige highlights op het eiland te zien. Deze mooie plekken op Bali willen wij je niet onthouden:

 • Gunung Kawi: een archeologische site met grafmonumenten en rotsgraven in kliffen.  
 • Pura Penataran Agung Lempuyang: een fotogenieke hotspot met ‘de poort naar de hemel’.
 • Tukad Cepung: een verborgen waterval in de jungle van Bali.
 • Tegallalang: mooie terrasvormige rijstvelden waar het eiland bekend om staat.

Wat is er nog meer te doen op Bali?

 • Raak helemaal ‘zen’ met yoga of pilatesles in Ubud.
 • Plan een boottrip naar Nusa Lembongan en geniet van hagelwitte stranden zoals Dream Beach.
 • Surf over golven bij Canggu Beach, óf leer het met een surfles.
 • Bij Nusa Penida, een eilandje voor de kust van Bali, kun je fantastisch snorkelen en duiken.
 • Volg een kookworkshop in Ubud en kook bij thuiskomst Indonesisch voor vrienden en familie.
 • Het kustplaatsje Lovina is dé plek op Bali voor het spotten van dolfijnen.
 • Relax onder het genot van een Balinese massage.
 • Maak jouw ultieme vakantiefoto bij de Bali Swings: dit zijn grote schommels waarbij je zweeft over de groene rijstterrassen!

Heb je nog geen vakantie geboekt naar Bali? Dat wil je toch wel nu precies weet wat je kunt doen op Bali? Plan direct jouw strandvakantie of rondreis naar Bali bij een Indonesië specialist. Raak ook verlief op Bali met één van de betaalbare vakanties hieronder!