Wat te doen in Gambia? 12x Activiteiten, excursies en bezienswaardigheden

Vraag je je af wat te doen in Gambia? Een heleboel! Hoewel Gambia 4x zo klein is als Nederland en daarmee het kleinste land van Afrika is zul je het land in je hart sluiten als je er geweest bent. Gambia wordt niet voor niets The Smiling Coast of Africa genoemd. Naast alle activiteiten, excursies en bezienswaardigheden in Gambia zijn de 2 miljoen inwoners de grootste highlight door hun gastvrijheid en de altijd aanwezige glimlach. Ga je mee op zoek naar de mooiste plekken van Gambia?

De 12 leukste activiteiten, excursies en bezienswaardigheden in Gambia

Als je nog niet zo bekend bent met het vakantieland Gambia, dan geven onderstaande 12 tips jou een goed beeld van de mogelijkheden tijdens een vakantie of rondreis in Gambia. Welke activiteit of excursie in Gambia uit dit rijtje wil jij het liefst ervaren?

1. Apen spotten bij het Bijilo Forest Park

Oog in oog staan met bijzondere apensoorten? Dat kan in het apenbos Bijilo Forest Park! Met een wandeling van 4,5 kilometer doorkruis je een bos met vijgenbomen, oliepalmen en zelfs unieke baobabbomen. Hou je ogen goed open tijdens het wandelen, want er kan zomaar een aap voor je neus voorbij slingeren van boom naar boom! Aan het einde van de wandeltocht begrijp je waarom Bijilo ‘monkey town’ wordt genoemd en waarom we dit lijstje ‘wat te doen in Gambia’ hiermee beginnen!

bijilo

2. Shoppen bij Serekunda market

Gambia staat bekend om haar kleurrijke markten. Een goede aanrader om een markt te bezoeken is de Serekunda market. Dit is een waar doolhof van smalle straten vol kraampjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt hier te koop aangeboden. Van groente en fruit tot djembés en zelfs geiten. De Serekunda market is een ideale plek om je tussen de lokale bevolking te begeven en een mooi souvenir te scoren!

Serekunda market
Serekunda
Serekunda Market kip
Serekunda Market kraam

3. Terug in de tijd op Kunta Kinteh Island

Helaas moeten we ook concluderen dat het niet altijd even fijn is geweest in Gambia. Sinds de 17de eeuw werden op Kunta Kinteh Island (ook wel St James Island genoemd) slaven verzameld uit heel West-Afrika. Dit eiland ligt midden in de Gambia Rivier en heeft een fort. In dit fort werden slaven gevangen genomen en vervolgens getransporteerd via de rivier naar de zee. De Afrikaanse slaven werden vervoerd naar veel landen in de hele wereld en met name Amerika. Gelukkig zijn deze gruwelijke taferelen verleden tijd. Ter nagedachtenis vind je op Kunta Kinteh Island het monument ‘Never Again’ en kun je het fort bezoeken dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Eén van de meest interessante excursies in Gambia!

Kunta Kinteh

4. Neem de ferryovertocht naar Banjul

Wanneer je vanuit het toeristische gedeelte, Senegambia Beach, de hoofdstad van Gambia wilt bezoeken moet je de rivier oversteken met de ferry. Dit gaat gepaard met veel chaos omdat niet alleen mensen, maar ook producten, dieren en vervoersmiddelen naar de overkant moeten. De Gambia Rivier oversteken is een belevenis op zichzelf. Eenmaal in Banjul, de kleinste hoofdstad van het continent Afrika, kun je naar de Royal Albert Market. Een gezellige markt met houtsnijwerken, tapijten, specerijen, etenswaren en nog veel meer. Of, bezoek de Grote Moskee en geniet van de gemoedelijke sfeer in de straten.

ferry Banjul
Banjul haven

5. Varen over de Gambia Rivier vanaf de Lamin Lodge

Lamin Lodge is niet alleen een oesterkwekerij, maar ook een restaurant en organisator van boottochten over de Gambia Rivier. De Gambia Rivier is 1130 km lang en stroomt als een soort levensader door de jungle van oost- naar west-Gambia. Met een boottocht over de rivier passeer je prachtige mangrovebossen. Een leuk tafereel om te zien is dat oesters zich vastklemmen aan de wortels van de mangroves. Bij laag water gaan Gambiaanse vrouwen de oesters losmaken om ze vervolgens klaar te maken voor het avondeten. Je kunt de oesters proeven na de boottrip bij het restaurant van Lamin Lodge. Maar geniet tijdens de boottocht vooral van de natuur in Gambia. De rivier heeft namelijk een sterke aantrekkingskracht op vogels. Je kunt er veel vogelsoorten spotten zoals papegaaien, pelikanen, ijsvogels, arenden, lepelaars en haviken. En, wellicht zie je ook nog dolfijnen die leven in de rivier!

Gambia Rivier
Lamin lodge boten
Lamin Lodge mangrove
Lamin Lodge boom
lamin lodge oesters
Lamin Lodge

Kun je niet wachten op alle bezienswaardigheden en mooie plekken in Gambia? 

6. Groter wildlife spotten bij de Baboon Islands

Zoals gezegd is de Gambia Rivier erg lang. Bij lodges zoals de Lamin Lodge kun je ook meerdaagse boottours boeken, bijvoorbeeld naar de Baboon Islands dat verder het binnenland in ligt. Het voordeel van een meerdaagse boottocht over de Gambia Rivier is dat je andere, vooral grotere dieren kunt spotten. Wat te denken van nijlpaarden, bavianen en chimpansees? Onderweg naar de Baboon Islands passeer je de schitterende junglegebieden van River Gambia National Park en kom je ook langs authentieke dorpjes met huizen aan het water. Bij deze rivierdorpjes kun je aan wal stappen en in contact komen met locals. Dit is één van de leukste activiteiten in Gambia!

baboon island

7. Zonnen op de stranden in Gambia

Natuurlijk mag relaxen op het strand niet ontbreken tijdens een vakantie in Gambia. Terwijl het in Nederland wellicht regent en het koud is, schijnt in Gambia bijna altijd de zon en is het rond de 30 graden. De meeste stranden vind je bij de kustplaatsen Kololi en Kotu waar zich ook de meeste hotels bevinden. Een aanrader voor een fijn strand in Gambia is Paradise Beach (Sanyang Beach). Dit is het meest complete strand met ligbedjes, rieten parasols, muziek en een beachbar. Andere tips voor een zonsessie op het strand zijn Kombo Beach en Sunset Beach. De zonnebrand niet vergeten hé?   

Senegambia Beach

8. Krokodillen kijken bij de Kachikally Crocodile Pool

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Gambia vind je nabij Cape Point, het meest westelijke puntje van Gambia. Hier vind je een heilige vijver vol met krokodillen. Waarom deze waterplas heilig is? Volgens de Gambianen staan krokodillen symbool voor vruchtbaarheid. Combineer je bezoek aan de Kachikally Crocodile Pool met de rustige stranden van Cape Point en aansluitend Bakau. Bij laatstgenoemde plaats kun je botanische tuinen bekijken en ontdek je in het gezellige centrum het lokale leven van Gambia.

9. Visserijspektakel in Tanji Fishing Village

Het strand van dit vissersdorp is een drukte van jewelste. Bij Tanji Fishing Village brengen kleurrijke vissersboten de vangst van de dag aan land. De mannen werken in de visserij en hebben de hele dag op zee gevist. De zonen, dochters en hun vrouwen wachten aan het einde van de middag op het strand op de verse vis. Wanneer de vis aan wal wordt gebracht kan een heel proces beginnen: eerst schoonmaken, drogen, roken en vervolgens wordt de vis in koelboxen gestopt en verkocht op het strand. De rokerijen zijn vrij te bezoeken en je kunt zien hoe visnetten gemaakt worden. Al met al is het een leuk tafereel om te zien!

Tanji
Tanji Fishing Village

10. Het mysterie van Wassu Stone Circles ontrafelen

Op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat een mystieke bezienswaardigheid in Gambia. In een gebied aan de noordoever van de Gambia Rivier zijn ongeveer 1000 steencirkels gevonden. Dit zijn vroegere grafmonumenten die volgens onderzoek uit de periode 927 – 1305 stammen. Een beroemde steencirkel met 11 megalieten in de vorm van een cirkel vind je in Wassu. Hierbij vind je ook een museum over de steencirkels, zeer interessant!

Gambia steencirkels

11. Op safari in Gambia: Abuko Nature Reserve

Zeg je Afrika, dan zeg je safari! En dat is ook mogelijk in Gambia. Vergelijk het echter niet met een safari in Tanzania, Kenia of Zuid-Afrika. Een safari in Abuko Nature Reserve is meer een introductie voor al het moois dat Afrika te bieden heeft. Voor de ‘Big Five’ moet je echt op andere plekken zijn. Desondanks kun je tijdens een safari in Abuko Nature Reserve hyena’s, vlinders, slangen, krokodillen, nijlpaarden en talloze soorten vogels spotten op de savannes en in het tropische regenwoud. Bij het natuurpark in Gambia vind je ook een opvangcentrum voor apen. De apen worden hier verzorgt en vervolgens teruggeplaatst in de wilde natuur als ze daar klaar voor zijn.  

12. Chillen in Kololi & Kotu

In het rijtje ‘wat te doen in Gambia’ mogen de twee belangrijkste badplaatsen van Gambia niet ontbreken. Je kunt hier oneindig lang zonnen, zwemmen in zee en vakantie vieren op de Senegambia Strip. Deze strip bestaat uit verschillende winkels, bars en restaurants waar het vooral in de avond erg gezellig is met muziek. In Kololi vind je meer grote hotels en is het wat drukker. Voor meer rust ga je naar Kotu met kleinschalige hotels. Op zoek naar een mooi hotel bij het strand in Gambia? Check dan eens deze veel geboekte hotels met een hoge tevredenheidsscore:

Kololi Kotu overdag
Kololi Kotu zonsondergang

Nu weet je wat te doen in Gambia! Klaar voor een vakantie?

Had jij verwacht dat er zoveel te doen is in Gambia? Boek nu jouw warme zonvakantie naar Gambia voor een aantrekkelijk prijs bij:

Deze reisorganisaties zijn aangesloten bij de keurmerken ANVR en SGR waardoor je jouw vakantie naar Gambia met een veilig en gerust gevoel kunt boeken.