Op safari in Botswana | 5x natuurparken en nationale parken

Wil je op safari naar Botswana? Dan heb je een goede smaak, want Botswana is één van de beste landen van Afrika voor een safarireis. Dat komt door de fantastische beschermde natuurparken en nationale parken waar volop wilde dieren te vinden zijn. Ben je benieuwd naar de mooiste en beste natuurgebieden van Botswana? Lees gauw verder en laat de natuurliefhebber in jezelf los!

De 5 mooiste natuurparken en nationale parken van Botswana

1. Op safari in Chobe National Park

Vraag de lokale inwoners van Botswana naar het mooiste nationale park van het land en de meesten zullen Chobe National Park zeggen. Dit wildpark ligt in het noorden van Botswana en is wereldberoemd vanwege de aanwezigheid van de Big Five én de enorme populatie olifanten. Tijdens een game drive kom je gegarandeerd veel olifanten tegen! Volgens bronnen leven in Chobe National Park de meeste olifanten ter wereld. Deze dikhuiden kom je vooral veel tegen bij de Chobe River. Deze rivier stroomt als een levensaders dwars door het park. Dit is tevens één van de beste plekken in het park om wilde dieren te spotten die hier massaal hun dorst komen lessen. Wat veel dieren niet weten is dat roofdieren hier op ze staan te wachten. Spektakel gegarandeerd tijdens een bootsafari over de Chobe River!

Olifanten in Chobe National Park

Olifanten in Chobe National Park

2. Op safari in de Okavango Delta

De Okavango Delta is een uniek natuurgebied in Botswana. Waar de meeste delta’s uitmonden in zee, is dit de grootste binnenlandse delta. Landschappen zijn in dit gebied ondergelopen met water uit de bergen van Angola. Hierdoor is een uniek ecosysteem ontstaan en vind je er een mengeling van lagunes, rivieren, eilanden, moerassen en savannes. Doordat het park zo waterrijk is, is een bootsafari de mooiste manier om de delta te leren kennen. De meest pure vorm van safari in de Okavango Delta is met een ‘mokoro’. Dit is een uitgeholde boomstam die die locals met een lange stok in het water voortduwen terwijl jij kunt genieten van de natuur en wilde dieren die je onderweg tegenkomt.

Okavango Delta

Het landschap van de Okavango Delta

Er zijn nog veel meer mogelijkheden voor een safari in de Okavango Delta. Zo zijn er ook game drives met een jeep, wandelsafari’s en een safari met een klein vliegtuig over de delta mogelijk. Doordat er zoveel water te vinden is kun je rekenen op veel dorstige dieren. Krokodillen en nijlpaarden voelen zich er heerlijk thuis, maar ook landdieren zoals giraffes, olifanten, leeuwen en zebra’s kun je hier veel zien. Laat je wel goed adviseren door een Botswana specialist over de beste reistijd voor de Okavango Delta, want het gebied is op haar mooist al het waterpeil hoog staat!

Nijlpaarden in de Okavango Delta

Nijlpaarden in de Okavango Delta

3. Op safari in Moremi Game Reserve

De Okavango Delta is opgedeeld in kleinere (privé) natuurreservaten. Eén van die natuurreservaten is het Moremi Game Reserve. Hier heb je de beste kans op het spotten van de Big Five in de delta. Je vindt het Moremi Game Reserve aan de oostkant van de Okavango Delta. Een self drive safari is in dit natuurreservaat goed mogelijk. Er zijn namelijk routes uitgezet die je met een huurauto kunt rijden. Vanuit lodges in de omgeving vertrekken ook veel game drives inclusief chauffeur/gids die je wijst op alle dieren die je misschien zelf niet zo snel ziet. Bootsafari’s zijn ook populair in het Moremi Game Reserve. Vanaf het water heb je een totaal andere blik op de natuur. Bovendien geldt dit natuurgebied als een paradijs voor vogelspotters!

Zebra's in het Moremi Game Reserve

Zebra’s in het Moremi Game Reserve

4. Op safari in Central Kalahari Game Reserve

In tegenstelling tot de Okavango Delta en het Moremi Game Reserve is het kurkdroog bij het Central Kalahari Game Reserve. Dit game reserve bestaat voornamelijk uit woestijnlandschappen en qua oppervlakte is dit het grootste natuurgebied van Botswana. Dat betekent dat je hier ook andere dieren tegenkomt. Tijdens een safari, self drive of een begeleide game drive, kun je bijvoorbeeld jakhalzen, zebra’s, luipaarden, cheeta’s, wilde honden, giraffes, hyena’s en wildebeesten zien. De meeste aandacht gaat uit naar de Kalahari leeuwen met zijn grote zwarte manen. Als je hier in de juiste periode bent kun je zelfs een migratie meemaken. Zebra’s en gnoes trekken kolossaal naar andere gebieden binnen het Central Kalahari Game Reserve. Een imposante gebeurtenis! Wist je trouwens dat in dit natuurgebied ook nog de ‘San’ leeft? Beter bekend als de Bosjesmannen, één van de oudste volkeren ter wereld!

Central Kalahari Game Reserve

Unieke dieren in het Central Kalahari Game Reserve

5. Op safari in Kgalagadi Transfrontier Park

Het Kgalagadi Transfrontier Park ligt voor een deel in Zuid Afrika en voor een deel in Botswana. In het Zuid Afrikaanse deel vind je veel (roodkleurige) duinen, maar in Botswana vooral vlakke landschappen waardoor je makkelijker wilde dieren kunt spotten. In het Kgalagadi Transfrontier Park kun je beroemde Big Five spotten. Daarnaast is dit ook het natuurlijke habitat van gemsbokken, springbokken, hyena’s en zeldzame cheeta’s. Ga vooral kijken bij de waterpannen want hier komen veel dieren voor! Het uitgelezen moment is bij zonsopgang en zonsondergang. De dieren leven in extreme omstandigheden met veel droogte en hitte. Het Kgalagadi Transfrontier Park is 2x zo groot als het welbekende Krugerpark in Zuid Afrika. Daardoor is het één van de grootste beschermde natuurgebieden ter wereld. Het mooie aan dit wildpark is dat het nog niet zo bekend is onder het grote toerisme waardoor je er een echte Afrika-ervaring beleeft.

Leeuw in het Kgalagadi Transfrontier Park

Leeuw in het Kgalagadi Transfrontier Park

Een rondreis Botswana boeken

Kun jij na het lezen over deze natuurgebieden in Botswana niet wachten op een vakantie of rondreis door dit land? Bekijk dan de rondreizen van reisbureaus gespecialiseerd in Botswana of laat je reis op maat samenstellen door een Botswana specialist zodat je de wildparken kunt bezoeken die jij graag wilt zien!